
Wanneer is letselschade verjaard?
In de wet zijn in art. 3:310 lid 1 verschillende verjaringstermijnen vastgelegd. Dit zijn een relatieve en een absolute verjaringstermijn. De relatieve verjaringstermijn is 5 jaar, als je weet dat je schade hebt opgelopen, en ook weet wie hiervoor aansprakelijk is.
Absolute verjaringstermijn letselschade: 20 jaar
Naast de relatieve verjaringstermijn gold voorheen nog een absolute verjaringstermijn van 20 jaren bij letselschade. Je kon 20 jaar na het letselschade ongeval dus nooit meer letselschade claimen. Behalve bij schade door blootstelling aan gevaarlijke stoffen zoals asbest, waarvan bekend is dat deze pas na meer dan 20 jaar merkbaar wordt bij het slachtoffer. Daarvoor geldt een verjaringstermijn van 30 jaar.
Absolute verjaringstermijn letselschade komen te vervallen
Goed nieuws: de absolute verjaringstermijn is in 2004 komen te vervallen. Dit betekent dat je ook 20 jaar na het ongeval als er later pas letselschade ontstaat, alsnog een schadeclaim kunt indienen. Wil je echter een claim indienen voor een ongeval dat voor 1 februari 2004 plaatsvond, dan geldt de oude regeling. Voor deze letselschade zaken geldt dus nog steeds een absolute verjaringstermijn van 20 jaar.
Wanneer gaat de verjaringstermijn dan in?
Wanneer de letselschade verjaringstermijn gaat lopen, verschilt per geval. Dit kan direct op de dag van het ongeval zijn, als meteen duidelijk is dat je letselschade hebt opgelopen en wie ervoor aansprakelijk is. Bij een bedrijfsongeval is bijvoorbeeld vaak de werkgever aansprakelijk, omdat hij een zorgplicht heeft. Heb je dus in een gevaarlijke werksituatie gezeten (zonder eigen roekeloos gedrag) en ben je daardoor gewond geraakt, dan is de werkgever aansprakelijk. Zowel de schade (jouw letsel) als de aansprakelijkheid (de werkgever) zijn in dit geval duidelijk, dus in dit voorbeeld zou de verjaringstermijn ingaan op de dag van het ongeval.


Ik heb pas later letselschade opgelopen; hoe zit dat met verjaring?
Maar het kan ook zo zijn dat je er pas dagen of maanden na een ongeval achter komt dat je letselschade hebt opgelopen (dit kan bijvoorbeeld een whiplash zijn waar je pas later klachten van krijgt). In zo’n geval gaat de verjaringstermijn in op de dag dat de letselschade duidelijk wordt, mits je weet dat het door het ongeval komt en er een aansprakelijke tegenpartij is (bv. de bestuurder van de auto achter je). Je hebt vanaf dat moment dus 5 jaar om je letselschade zaak aan te kaarten. Als de situatie wat betreft aansprakelijkheid onduidelijk is, dan kun je de letselschade mogelijk niet claimen. Dit kunnen wij als letselschade specialisten voor je uitzoeken: de verjaringstermijn gaat pas in als wij de aansprakelijkheid hebben vastgesteld.
Voorbeeld verjaringstermijn letselschade
Hieronder enkele voorbeelden waarin we laten zien wat de verjaringstermijn is van de letselschade in verschillende gevallen. We gaan er bij de voorbeelden vanuit dat de verjaringstermijn is gaan lopen op de dag van het ongeval (dit hoeft niet altijd zo te zijn).
Je hebt op 2 augustus 2002 een bedrijfsongeval gehad. Je hebt hier in 2020 pas last van gekregen vanwege gevaarlijke stoffen.
Verjaringstermijn: 30 jaar. Je kunt de schade dus nog claimen.
Je hebt op 23 januari 2004 een whiplash opgelopen door een auto-ongeval. Het is nu 5 maart 2024 en de klachten zijn nu 20 jaar later ernstiger geworden.
Verjaringstermijn: 20 jaar. De zaak was van voor 1 februari 2004. Helaas kun je geen schade meer claimen.
Je hebt op 5 juni 2007 een bedrijfsongeval gehad. Je hebt hier nu pas last van gekregen, het is 2020. Het komt niet door gevaarlijke stoffen.
Verjaringstermijn: geen. De letselschade is na 1 februari 2004 opgelopen, daarna geldt geen absolute verjaringstermijn. Je kunt de schade dus nog claimen.

Direct je letselschade ten gevolge van een bedrijfsongeval claimen?
Door ons te bellen, Whatsappen of door een e-mail te sturen kunnen we je direct vertellen hoe hoog de letselschadevergoeding ongeveer kan zijn en hoe we je kunnen helpen om deze vergoeding zo snel mogelijk te krijgen.

Uitzonderingen op verjaringstermijn letselschade
Voor letselschade veroorzaakt door ongevallen geldt vaak een verjaringstermijn van vijf jaar. Er zijn echter uitzonderingen, waardoor de verjaringstermijn afwijkt. Voorbeelden van situaties zijn:
- Als je minderjarig was of bent op het moment van het ongeval. De verjaringstermijn gaat dan pas in op het moment dat je als werknemer meerderjarig bent (geworden). De verjaringstermijn van je letselschade is dan 5 jaar vanaf 18e verjaardag, dus loopt tot aan je 23e
- Bij beroepsziektes is geen sprake van een bedrijfsongeval, maar je kunt toch recht hebben op een schadevergoeding. In dit geval gelden de standaard regels voor verjaringstermijnen van letselschade.
- Bij ongevallen met motorvoertuigen kun je de verzekeraar van de veroorzaker van het ongeval tot slechts 3 jaar na het ongeluk aansprakelijk stellen.
Ben je nog op tijd? Letselschade claimen!
Ben je tot de conclusie gekomen dat jouw letselschade zaak nog niet verjaard is? Claim dan zo snel mogelijk alsnog je letselschade! Belangrijk om te noemen bij bedrijfsongevallen: om aanspraak op loonschade en of een letselschadevergoeding te kunnen maken, moet er een aanwijsbare schuldige zijn en een aantoonbaar verband zijn tussen het bedrijfsongeval en de ontstane kosten. Bij een letselschadeclaim worden de volgende stappen doorlopen:
- bepalen aansprakelijk
- aansprakelijk stellen tegenpartij
- voorschot op claim bepalen
- definitieve claim vervaardigen
- zaak afwikkelen
- nazorg
Gratis jouw maximale letselschade claimen!
Als je letselschade hebt opgelopen door de schuld van een ander, dan is het in Nederland zo geregeld dat die persoon of dat bedrijf ook alle kosten van jouw juridische bijstand moet betalen. Jouw letselschade expert of advocaat kost dus niets. Onze letselschade juristen geven je graag advies, en claimen de opgelopen letselschade bij de aansprakelijke partij. We verzekeren je dat we de maximale schadevergoeding voor je claimen!

Veelgestelde vragen
De aansprakelijke partij dient op grond van artikel 6:96 van het Burgerlijk Wetboek de kosten voor het verlenen van juridische bijstand te betalen. Dat maakt dat het inschakelen van onze letselschadejuristen altijd kosteloos is voor het slachtoffer.
Letselschade advocaten kunnen echter wel een bepaald percentage vragen van de schadevergoeding, het honorarium. Het is om deze reden raadzaam om je eerst goed in te lezen voordat je een letselschade advocaat inschakelt. Onze letselschade juristen gaan daarentegen wel geheel kosteloos voor jou aan de slag. Wij sturen je geen factuur op en wij houden ook geen percentage in van je schadevergoeding. Neem vrijblijvend contact op en informeer naar de mogelijkheden.
Na een ongeluk op de werkvloer of tijdens werktijd doe je er verstandig aan om een deskundige belangenbehartiger in te schakelen die een gefundeerd advies kan geven over de juridische mogelijkheden voor het verhalen van een letselschadevergoeding. Onze juristen kunnen hierbij kosteloos helpen en staan je eventueel telefonisch te woord om te adviseren over deze mogelijkheden.
Werknemers in loondienst worden beschermd tegen arbeidsongevallen. Zij kunnen namelijk al snel de werkgever aansprakelijk stellen voor het arbeidsongeval. Zzp’ers/zelfstandige ondernemers genieten niet dezelfde bescherming als werknemers in loondienst. Je bent als zzp’er/zelfstandige ondernemer verantwoordelijk voor je eigen inkomsten. Als je niet werkt dan genereer je ook geen inkomsten. Als zzp’er/zelfstandige ondernemer wordt van jou verwacht dat je de eigen financiële risico’s draagt in het geval van een arbeidsongeval. Een zzp’er/zelfstandige ondernemer kan een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten waarmee hij zich verzekerd tegen de financiële gevolgen van een arbeidsongeval. Tachtig procent van de zzp’ers/zelfstandige ondernemers heeft echter geen arbeidsongeschiktheidsuitkering, omdat de premie te hoog is.
De zekerheden die de werkgever moet geven voor de veiligheid op de werkvloer is geregeld in het Burgerlijk Wetboek. De werkgever heeft een zorgplicht. Dat houdt in dat de werkgever rekening moet houden met fouten die haar werknemers op de werkvloer kunnen maken waardoor letselschade door bedrijfsongevallen kan ontstaan. De werkgever moet de nodige instructies geven, maar ook toezicht houden of die instructies worden nageleefd en zorgen voor een veilige werkomgeving. Schiet de werkgever hierin tekort en loopt u als werknemer letselschade op bij een bedrijfsongeval? Dan is uw werkgever aansprakelijk voor de vergoeding van uw letselschade. In de praktijk is de werkgever eigenlijk vrijwel altijd aansprakelijk bij een bedrijfsongeval.
Heeft u hulp nodig bij het aansprakelijk stellen van uw werkgever en wilt u weten hoe hoog de letselschadevergoeding is die u kunt claimen? Ontvang direct een indicatie voor de letselschadevergoeding van uw bedrijfsongeval.
Je werkgever is in de meeste gevallen goed verzekerd tegen bedrijfsongevallen. Je hoeft om deze reden ook niet te vrezen dat het aansprakelijk stellen van je werkgever, de verstandhouding verstoort. Je werkgever stuurt de aansprakelijkstelling naar de verzekeraar en de verzekeraar zal jouw schade moeten vergoeden. Je benadeelt de werkgever dus niet persoonlijk. We begrijpen dat het volkomen als je het als werknemer toch lastig vindt om schadevergoeding van je werkgever te eisen. Onze ervaren letselschadejuristen begeleiden je in dit proces en wij stellen een goede verstandhouding met de werkgever en een rechtvaardige schadevergoeding altijd voorop. Vraag hier naar de mogelijkheden.
De werkgever is op grond van de Arbowet verplicht om bedrijfsongevallen die hebben geleid tot de dood, blijvend letsel of ziekenhuisopname, direct te melden bij de Inspectie SZW. Een werkgever hoeft kleine incidenten dus niet te melden bij de Inspectie SZW. Het is belangrijk dat de werkgever zich hieraan houdt. Wordt een bedrijfsongeval namelijk niet of niet op tijd gemeld door de werkgever, dan kan de Inspectie SZW een boete opleggen. Laat onze belangenbehartigers jouw bijstaan na een ongeval, neem geheel vrijblijvend contact op en ontvang een onafhankelijk advies.
Meer veelgestelde vragen