
Wanneer ben je arbeidsongeschikt?
Je bent arbeidsongeschikt als je door een ziekte of ongeval werkzaamheden gedeeltelijk of helemaal niet meer kunt uitvoeren. Als je niet meer kunt werken, dan heeft dit een grote financiële impact op het leven van de persoon. Er zijn dan ook gelukkig diverse wettelijke regelingen, zodat je aanspraak kunt maken op een uitkering. Dankzij de WAO krijg je nog maximaal 75% van je laatst verdiende salaris, maar je mist hierdoor dus wel 25%. Dit is inkomstenderving, ook wel verlies van arbeidsvermogen.
Verlies van arbeidsvermogen claimen
Is de arbeidsongeschiktheid ontstaan door een ongeval waarvoor een ander de aansprakelijkheid erkent? Dan kan het verlies van arbeidsvermogen, ook wel inkomstenderving of loonderving genoemd, geclaimd worden bij de aansprakelijke partij. Dit kan je werkgever zijn, in het geval van een ongeluk op het werk. Maar je kunt deze letselschade ook claimen wanneer je een verkeersongeval hebt gehad waar een ander schuldig aan is. Ook in dat geval betaalt de verzekeraar van de tegenpartij dit.


Wat valt er onder verlies aan verdienvermogen?
Er zijn diverse vormen van inkomen die je mist wanneer je arbeidsongeschikt bent. Al dit verlies aan verdienvermogen kun je claimen bij de tegenpartij:
- De 30% die je mist door je arbeidsongeschiktheid
- Onregelmatigheidstoeslag
- Fooien
- Winstdeling, bonussen
- Pensioenopbouw
- Kosten van een lease-auto van de zaak
- Als je contract niet verlengd wordt door het ongeval
Je loonstrookje is dan ook altijd één van de bewijsstukken die je moet aandragen zodat wij voor je kunnen berekenen wat je uiteindelijke schadevergoeding wordt.
Onze aanpak
Ontvang een gratis indicatie
Jouw specialist bepaalt de aansprakelijkheid
Voorschot van de schadeclaim bepalen
Indienen definitieve claim + nazorg
Krijg de maximale schadevergoeding
Onze beste letselschadespecialisten zorgen ervoor dat je altijd de hoogst haalbare schadevergoeding krijgt in geval van een arbeidsongeval. Hiermee voorkom je financiële problemen. Ook zorgen we ervoor dat je zo snel mogelijk een voorschot krijgt, om de gemiste inkomsten te dekken totdat je definitieve schadeclaim klaar is.
Hoe kan ik letselschade claimen bij arbeidsongeschiktheid?
Ben je arbeidsongeschikt geworden en wil je de ontstane letselschade claimen? Dit is hoe je dat doet:
- Bel ons. Denken we dat we je zaak succesvol zal zijn, dan staan we je graag juridisch bij om jouw letselschade te claimen bij de tegenpartij.
- We komen bij je thuis. Gaan we door? Dan komen we eerst bij je langs om jouw letsel te inventariseren en je verhaal compleet te maken.
- Aansprakelijkstelling. We stellen de tegenpartij aansprakelijk voor jouw letsel en daarmee je arbeidsongeschiktheid.
- Arbeidsdeskundige. Ook schakelen wij vaak een arbeidsdeskundige voor je in wanneer je een letselschade traject bij ons aangaat. Deze persoon is gespecialiseerd in arbeidsongeschiktheid en re-integratie, en denkt met jou na over hoe je het beste weer passend werk kunt vinden.
- Schadevergoeding berekenen. We berekenen jouw schadeclaim en leggen die bij de tegenpartij neer. Tussentijds zorgen we voor financiële voorschotten.
- Definitieve schadeclaim berekenen. Hierbij zitten alle kosten die je in de toekomst nog gaat maken. We kunnen dit pas berekenen als je een medische eindsituatie zit.
- Je krijgt je schadeclaim gestort op je rekening. Dit is maximaal 14 dagen na punt 6.
Wat dit letselschadetraject kost? Onze hulp is voor jou altijd gratis, bij wet is namelijk geregeld dat de aansprakelijke partij betaalt.


Claim je schade via Whatsapp!
Wil je je schadevergoeding claimen of heb je een vraag over letsel en arbeidsongeschiktheid? LetselSchade.nl hebben wij de meest laagdrempelige helpdesk van heel Nederland. Stuur een Whatsappberichtje naar 06 15955948 en we bellen je zo snel mogelijk terug. We bieden je telefonisch hulp en advies en luisteren naar jouw verhaal.
Veelgestelde vragen
Bij verkeersongevallen is de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) van kracht. Deze wet bepaalt dat alle motorvoertuigen een verplichte verzekering moeten afsluiten als zij deelnemen aan het verkeer. Mocht je betrokken zijn geraakt bij een verkeersongeval door het toedoen van een ander en heb je door het ongeval letselschade opgelopen, dan is het dus de WA-verzekeraar van de tegenpartij die jouw schade dient te vergoeden.
Mocht je letselschade hebben opgelopen als gevolg van een eenzijdig verkeersongeval, dan wordt de schade niet vergoed door de WA-verzekeraar. In dat geval zal je een schadeverzekering inzittenden (SVI) moeten hebben afgesloten om je eigen schade vergoed te krijgen. Zowel bij het claimen van een schadevergoeding via de WA-verzekering of via de SVI-verzekering kunnen wij in de meeste gevallen je kosteloos bijstaan. Neem contact met een van onze letselschadejuristen op en wij beoordelen direct of je juridisch gezien een kansrijke zaak hebt.
Mocht je letselschade hebben opgelopen door het toedoen van iemand anders, dan zijn er een tal van schadeposten die voor vergoeding in aanmerking komen. Een voorbeeld van zo’n schadepost is het verlies van arbeidsvermogen. Als je als gevolg van een ongeval arbeidsongeschikt raakt, dan loop je in sommige gevallen inkomsten mis omdat je niet kan werken. De aansprakelijke wederpartij dient deze kosten te dragen.
Andere veelvoorkomende schadeposten zijn:
- Medische kosten
- Reiskosten
- Huishoudelijk hulp
- Zelfwerkzaamheid
- Studievertraging
- Aanpassingen aan de woning
Er bestaan nog meer schadeposten waar de wederpartij aansprakelijk voor gehouden kan worden. De letselschadejuristen van Letselschade.nl brengen alle schadekosten voor je in kaart en dienen deze vervolgens in bij de aansprakelijke wederpartij.
Als je bent aangereden door een motorvoertuig en de bestuurder rijdt door voordat de gegevens zijn genoteerd, dan is dat erg vervelend. Toch hoeft dat niet te betekenen dat je met lege handen blijft staan. Het Waarborgfonds Motorverkeer vergoedt namelijk schade die in Nederland is veroorzaakt door een ander voertuig dat is doorgereden en waarvan de identiteit niet te achterhalen is of als de tegenpartij onverzekerd was ten tijde van het ongeval.
Advies bij letselschade zonder dader
Je zult als slachtoffer eerst zelf moet proberen om de identiteit te achterhalen voordat je een beroep kunt doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Dit kan door beeldmateriaal en foto’s te verzamelen van de situatie. Ook kan je een advertentie plaatsen waarbij je getuigen oproept. Daarnaast moet je binnen 14 dagen aangifte doen bij de politie waarbij je tenminste twee personen nodig hebt die het voorval hebben zien gebeuren en op papier willen verklaren wat zij exact hebben gezien. Als het niet lukt om de identiteit van de dader te achterhalen dan kan je een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer.
Eigen risico Waarborgfonds Motorverkeer
Let er wel op dat een wettelijk eigen risico geldt van € 250,-. Je kan dus geen beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer als de schade lager is dan € 250,-. Neem contact op met een van onze letselschadejuristen en wij beoordelen direct of we een aanspraak kunnen maken op het Waarborgfonds Motorverkeer.
Als een vriend(in) of familielid letsel heeft opgelopen en nog in het ziekenhuis ligt, dan adviseren wij om zo spoedig mogelijk contact met de juristen van Letselschade.nl op te nemen. Wij beoordelen of er op juridisch vlak sprake is van een zaak. De kosten lopen na een verkeersongeval namelijk flink op.
Wellicht loopt de naaste inkomsten mis, omdat hij of zij niet kan werken. Mocht het een kansrijke zaak zijn, dan zal de belangenbehartiger ook direct een voorschot aanvragen bij de aansprakelijke wederpartij om de eerste gemaakte kosten te dekken. Je belangenbehartiger neemt de rompslomp uit handen, zodat vriend, vriendin en/of familielid zich volledig kan focussen op zijn of haar herstel.
Als je als inzittende letselschade hebt opgelopen na een verkeersongeval, dan kan je bijna altijd één van de partijen aansprakelijk stellen voor je schade. Aangezien jij volledig buiten je schuld om betrokken bent geraakt bij een verkeersongeval, word je ook wel schuldloze derde genoemd. Onze letselschadejuristen behartigen de belangen van schuldloze derden en zorgen ervoor dat de schade wordt verhaald op de regelend verzekeraar.
Schuldloze derde en regelend verzekeraar
Als schuldloze derde kan jij bepalen wie je aansprakelijk gaat stellen voor de schade die je hebt opgelopen. Je kan de wederpartij aansprakelijk stellen, maar je kan ook de bestuurder aansprakelijk stellen van de auto waar je in zat. De gekozen partij wordt ook wel de regelend verzekeraar genoemd. De regelend verzekeraar dient jouw schade te vergoeden, ongeacht de vraag wie nu daadwerkelijk aansprakelijk is geweest voor het verkeersongeval. De regelend verzekeraar zal het bedrag aan schadevergoeding achteraf claimen bij de aansprakelijke partij.
Voordeel schuldloze derde
Het voordeel is dat je als schuldloze derde niet de hele procedure hoeft af te wachten. Verzekeraars kunnen namelijk oneindig lang met elkaar discussiëren over de vraag wie aansprakelijk is voor het ongeval. Als schuldloze derde mag je geen slachtoffer worden van de oneindige discussie tussen de verzekeraars en om deze reden moet de aangesproken partij binnen korte tijd je schade vergoeden.
Meer veelgestelde vragen