Aansprakelijkheid bij verkeersongeval met alcohol: hoe zit dat?

Gepost 27-03-2022

Bij een verkeersongeval onder invloed van alcohol is de aansprakelijkheid anders geregeld dan bij andere zaken. Normaal gesproken moet de partij die een schadevergoeding eist, bewijzen dat de tegenpartij verantwoordelijk is voor het ongeval. Als er alcohol in het spel is, komt in de praktijk vaak de bewijslast te liggen bij de persoon die onder invloed van alcohol heeft deelgenomen aan het verkeer. Dat betekent dat de rechter er vanuit gaat dat de aanrijding is veroorzaakt door het alcoholgebruik en dat de verkeersdeelnemer die onder invloed was aansprakelijk is voor de schade.

Alcoholgebruik bij ongeluk: verzekering kan schadevergoeding uitsluiten

De WA-verzekering is wettelijk verplicht om de schade te vergoeden die de verzekerde maakt bij een ander. Dit is ook het geval wanneer er alcohol in het spel is. Maar: ongeveer 40% van de verzekeraars heeft een uitsluiting voor schade die is veroorzaakt door rijden onder invloed. Wat betekent dit? De verzekeraar vergoedt nog steeds de schade aan de tegenpartij, maar verhaalt het volledige bedrag vervolgens op de verzekerde, die onder invloed was. Deelnemen aan het verkeer onder invloed van alcohol kan dus grote (financiële) gevolgen hebben!

Ongeluk onder invloed van alcohol? Grote gevolgen voor verzekering!

De WA-verzekering vergoedt normaliter altijd de schade die de verzekerde veroorzaakt bij een ander. Als de verzekerde beperkt of volledig casco verzekerd is dan wordt ook de schade aan het eigen voertuig vergoed. Was de verzekerde tijdens het verkeersongeluk onder invloed van alcohol? Dan wordt de eigen schade niet vergoed en moet de verzekerde de kosten dus zelf betalen. Ook heeft de verzekeraar in dat geval het recht om de autoverzekering te beëindigen. De opzegging van een verzekeraar kan problemen opleveren bij het afsluiten van een nieuwe verzekering.

Bent u betrokken geweest bij een verkeersongeval waar alcohol in het spel was? Vertel uw verhaal aan onze experts en zij vertellen u waar u recht op heeft.

Wij helpen u verder.

Vragen naar aanleiding van een ongeval? Neem telefonisch contact op of laat een bericht achter. Onze letselschade jurist vertelt direct waar u aan toe bent.

  Contact

  U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.

  Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

   Persoonlijke gegevens

   Wat is er gebeurd?

   Je selecteerde 'Medische fout'. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Heb je al een klacht ingediend bij de klachtencommissie van de desbetreffende zorginstelling? Ja/nee

   2. Is die klacht gegrond verklaard? Ja/nee

   3. Is de medische fout minder dan 5 jaar geleden gemaakt? Ja/nee

   4. Ben je bereid om een medisch haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren? Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen omdat we geen gegronde klacht hebben. Je aanvraag zal dan ook niet in behandeling worden genomen.

   Je selecteerde 'geweld’. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Is het letsel ontstaan door een geweldsincident tijdens werktijd? Ja/nee

   2. Valt het incident te wijten aan de werkgever? (optioneel) Ja/nee

   3. Kun je het ongeval aantonen? (optioneel) Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen. Wij verwijzen je in dit geval graag door naar het Schadefonds voor Geweldsmisdrijven.

   Je hebt aangegeven psychisch letsel te hebben opgelopen als gevolg van een ongeval. De volgende vraag is daarvoor van belang:

   1. Heb je naast psychisch letsel, ook lichamelijk letsel opgelopen? Ja/nee

   Jouw antwoord is JA

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   Jouw antwoord is NEE

   Helaas kunnen wij je niet helpen, omdat wij niet gespecialiseerd zijn in het behandelen van enkel psychisch letsel. Jouw aanvraag wordt dan ook niet in behandeling genomen.

   Meer Verkeersongevallen Meer Verkeer - LetselSchade.nlLetselschade jurist Jeroen Derks LetselSchade.nl Call Now Button