Letsel door sport. Hoe zit het met de aansprakelijkheid?

Gepost 01-06-2021

Een snoeiharde tackle tijdens het voetballen, een hockeystick die te hoog wordt opgetild, een bal in het oog na een pittige serve bij tennis. Bij sport zit een ongeluk in een klein hoekje. Hoort dat nu eenmaal bij sport? Ja en nee.

Wie herinnert zich niet die beruchte 5 augustus 2020, toen Fabio Jakobsen (wielrenner) ernstig ten val kwam nadat hij in de hekken werd gereden door Dylan Groenewegen? Fabio bleek ernstig gewond.

Naast een verbrijzelde luchtpijp en een gebroken gehemelte had hij nog meer ernstige verwondingen. Groenewegen werd door UCI, de internationale wielerunie, voor 9 maanden geschorst. Inmiddels fietsen beiden weer, maar de juridische strijd is nog niet gestreden. De schuldvraag is namelijk moeilijk te beantwoorden. Misschien was de finish in Katowice wel veel te gevaarlijk omdat die bergafwaarts is. Misschien waren de hekken niet veilig. Misschien, misschien, misschien.

Letselschade bij sport en spel

Bij sport en spel loopt u meer risico op letselschade. Dat hoort er een beetje bij. Daarom is er bij sport en spel een zogeheten ‘verhoogde aansprakelijkheidsdrempel’. Als u sport, dan weet u dat daar risico’s aan kleven.

Als bijvoorbeeld de tegenstander bij een potje voetbal voor de bal gaat en u daarbij ten val komt en uw kniebanden scheurt, dan zal het moeilijk worden om de aansprakelijkheid neer te leggen bij de wederpartij. Eerdere zaken laten zien dat u als als deelnemer en toeschouwer altijd rekening moet houden met onverwacht gedrag.

Wanneer wel aansprakelijkheid bij sport en spel?

Toch zijn er situaties waarbij het wél mogelijk is een partij aansprakelijk te stellen. Bijvoorbeeld als er onvoldoende veiligheidsmaatregelen zijn genomen, waardoor het ongeluk kon gebeuren.

Bijvoorbeeld als de ijsbaan waarop u wekelijks een rondje schaatst niet goed wordt onderhouden en er een wak is ontstaan dat niet is aangegeven. Of omdat uw tegenstander na het verliezen van een voetbalwedstrijd uit boosheid de bal zo hard naar u toe schiet dat u uw neus breekt.

Letselschade? Meld het direct!

Is er sprake van letsel na een verkeersongeluk of een bedrijfsongeval? Wilt u de schade verhalen? Onze letselschadejuristen helpen kosteloos bij het claimen van uw schadevergoeding!

Letselschade claimen bij sportongeval: 4 tips

Wat moet u nu doen om letselschade te claimen die u hebt opgelopen tijdens sport en/of spel?

1. Verzamel bewijs voor een spelovertreding (zoals getuigenverklaringen en camerabeelden).
2. Ga direct naar de huisarts: bouw een medisch dossier op.
3. Houd bij welke kosten u maakt als gevolg van het letsel.
4. Neem hier contact op met een letselschadejurist.

Bovenstaande tips worden ook op de pagina sport en letsel uitgebreid toegelicht.

Letselschade bij sport en/of spel? Neem contact op met letselschadejurist

Heeft u letselschade opgelopen tijdens het sporten? Neem dan contact met ons op, zodat we samen met u kunnen uitzoeken of u recht hebt op een letselschadevergoeding. Wij helpen u gratis als er een aansprakelijke partij is. We hebben 14 vestigingen verspreid over het land. Hierdoor is er altijd een expert bij u in de buurt.

Wij beantwoorden snel en discreet vragen over de aansprakelijkheid na een sportongeval. Neem eenvoudig contact op met onze letselschadejuristen. Wij zijn telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30.

Buiten, maar ook tijdens, deze openingstijden kan letsel en schade worden gemeld via het contactformulier of via WhatsApp. Wij nemen binnen 24 uur contact op en geven een transparant en gefundeerd advies over de juridische mogelijkheden.

Wij helpen u verder.

Vragen naar aanleiding van een ongeval? Neem telefonisch contact op of laat een bericht achter. Onze letselschade jurist vertelt direct waar u aan toe bent.

  Contact

  U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.

  Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

   Persoonlijke gegevens

   Wat is er gebeurd?

   Je selecteerde 'Medische fout'. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Heb je al een klacht ingediend bij de klachtencommissie van de desbetreffende zorginstelling? Ja/nee

   2. Is die klacht gegrond verklaard? Ja/nee

   3. Is de medische fout minder dan 5 jaar geleden gemaakt? Ja/nee

   4. Ben je bereid om een medisch haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren? Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen omdat we geen gegronde klacht hebben. Je aanvraag zal dan ook niet in behandeling worden genomen.

   Je selecteerde 'geweld’. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Is het letsel ontstaan door een geweldsincident tijdens werktijd? Ja/nee

   2. Valt het incident te wijten aan de werkgever? (optioneel) Ja/nee

   3. Kun je het ongeval aantonen? (optioneel) Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen. Wij verwijzen je in dit geval graag door naar het Schadefonds voor Geweldsmisdrijven.

   Je hebt aangegeven psychisch letsel te hebben opgelopen als gevolg van een ongeval. De volgende vraag is daarvoor van belang:

   1. Heb je naast psychisch letsel, ook lichamelijk letsel opgelopen? Ja/nee

   Jouw antwoord is JA

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   Jouw antwoord is NEE

   Helaas kunnen wij je niet helpen, omdat wij niet gespecialiseerd zijn in het behandelen van enkel psychisch letsel. Jouw aanvraag wordt dan ook niet in behandeling genomen.

   schadeformulier-invullen-wederpartijletselschade hondenbeet Call Now Button