Letselschade als wielrenner: doe er iets aan!

Gepost 24-05-2022

Heeft u letselschade opgelopen tijdens het wielrennen? Komt u in botsing met een andere weggebruiker of komt u ten val door een slecht wegdek? In veel gevallen heeft u recht op letselschadevergoeding. In deze blog vertellen we u hier meer over.

Is wielrennen uw hobby? Dan bent u vast blij met het mooie weer van de afgelopen dagen en de voorspellingen van de aankomende dagen. Met een racefiets behaalt u vaak hoge snelheden. De keerzijde is dat als u valt, u meestal ook flink gewond raakt bij een verkeersongeval. Gebeurt dat buiten uw schuld om? Dan heeft u mogelijk recht op een letselschadevergoeding.

Is de Tour de France voor u hét evenement van het jaar? Bent u zuiniger op uw fiets dan op uw auto? Dan bent u een wielrenner in hart en nieren. De gemiddelde wielrenner fietst zo’n 30 tot 32 km per uur. Komt u met die snelheid ten val, dan zijn de gevolgen vaak fors.

In deze blog worden 4 situaties geschetst waarbij u letselschade kunt oplopen tijdens wielrennen. Bij elke situatie wordt de mogelijkheid tot het verhalen van een schadevergoeding beschreven. Als fietser bent u goed beschermd in het verkeer, u wordt gezien als een zwakke deelnemer. Bent u betrokken geraakt bij een ongeval met een gemotoriseerd voertuig? Als fietser krijgt u dan vaak minstens 50% van uw schade vergoed.

1. Als wielrenner aangereden door andere fietser

Wordt u als wielrenner aangereden door een andere fietser? Dit kan voorkomen wanneer een andere fietser uw snelheid verkeerd inschat. Als de andere fietser een fout maakt in het verkeer heeft u mogelijk recht op een schadevergoeding voor het opgelopen letsel na het fietsongeval.

Uw schade kan uit verschillende componenten bestaan, zoals de schade aan uw fiets, het eigen risico voor de medische kosten en kapotte kleren. Veel schadecomponenten komen in aanmerking voor een financiële vergoeding. Alle schadecomponenten die van toepassing zijn op uw situatie worden verhaald bij de aansprakelijke partij.

Leestip: Op welke schadevergoeding heb ik mogelijk recht?

Bent u allebei schuldig aan het ongeval? Dan krijgt u een deel van uw schade vergoed. Het ontstaan van het ongeval moet u kunnen bewijzen. Onze experts vertellen u welke bewijzen u moet verzamelen en helpen u kosteloos bij het uitzoeken wie er schuld heeft bij een fietsongeval met letselschade tot gevolg.

Wat moet u doen als u bent aangereden door een andere fietser?

Ongeluk met een andere fietser? Verzamel dan bewijs, zoals:

 • Zoek altijd eerst medische hulp als dat nodig is of vraag iemand anders dit te doen.
 • Noteer de gegevens van de andere fietser.
 • Maak foto’s van het ongeval, uw fiets, eventuele andere spullen, de omgeving en uw letsel.
 • Neem contact op met uw huisarts, meld uw ongeluk en laat u eventueel nakijken.
 • Is de politie aanwezig geweest, dan krijgt u een proces-verbaal.

Neem daarna contact op met een letselschadespecialist voor juridische hulp. Dit is voor u geheel kosteloos, de aansprakelijke tegenpartij vergoed ook deze kosten.

2. Als wielrenner aangereden door een scooter

Wordt u tijdens het wielrennen aangereden door een scooter, dan staat u sterk. Een scooter is namelijk een gemotoriseerd voertuig. U hebt bij een aanrijding met een scooter altijd recht op een letselschadevergoeding.

De hoogte van uw schadevergoeding is afhankelijk van de situatie van het ongeval. Wilt u direct weten waar u recht op heeft? Onze letselschadejuristen vertellen u direct of uw schade verhaalbaar is.

Wat moet u doen als u bent aangereden door een scooter?

Ongeluk met een scooter? Verzamel dan bewijs:

 • Zoek altijd eerst medische hulp als dat nodig is of vraag iemand anders dit te doen.
 • Noteer de gegevens van de bestuurder van de scooter.
 • Maak foto’s van het ongeval, uw fiets, eventuele andere spullen, de omgeving en uw letsel.
 • Neem contact op met uw huisarts, meld uw ongeluk en laat u eventueel nakijken.
 • Is er politie, dan krijgt u een proces-verbaal.

Daarna neemt u contact op met de letselschadespecialist voor juridische hulp. Het advies en de rechtshulp bij het letselschadetraject is voor u gratis.

3. Als wielrenner aangereden door een auto?

Wordt u tijdens het wielrennen aangereden door een auto, motor of vrachtwagen, dan staat u juridisch sterk. Zoals we hierboven al vermeldden, bent u als zwakke verkeersdeelnemer goed beschermd. U heeft vaak recht op een vergoeding van minstens 50% van uw schade. Hoeveel u kunt ontvangen van de overige 50% ligt aan de situatie en de aansprakelijkheid van het ongeval.

Het aansprakelijk stellen van de tegenpartij is complexe materie. U doet er verstandig aan om een ervaren letselschadejurist in handen te nemen die uw schadevergoeding verhaalt bij de aansprakelijke partij. De letselschadejuristen van LetselSchade.nl kunnen u hierbij helpen.

Letselschade? Meld het direct!

Is er sprake van letsel na een verkeersongeluk of een bedrijfsongeval? Wilt u de schade verhalen? Onze letselschadejuristen helpen kosteloos bij het claimen van uw schadevergoeding!

Wat moet u doen als u bent aangereden door een auto of motor?

Ongeluk met een auto of motor? Verzamel dan bewijs, daarbij kunt u denken aan de onderstaande voorbeelden:

 • Zoek altijd eerst medische hulp als dat nodig is of vraag iemand anders dit te doen.
 • Noteer de gegevens van de bestuurder van de auto of de motor.
 • Maak foto’s van het ongeval, uw fiets, eventuele andere spullen, de omgeving en uw letsel.
 • Neem contact op met uw huisarts, meld uw ongeluk en laat u eventueel nakijken.
 • Is er politie, dan krijgt u een proces-verbaal.

Neem daarna contact op met een letselschadejurist voor juridische hulp bij het verhalen van uw letselschade na het ongeval. Het eerste telefoongesprek, het advies, de rechtshulp bij het aansprakelijk stellen van de wederpartij en de realisatie van de schadevergoeding. Het is voor u als slachtoffer helemaal gratis. Deze kosten worden ingediend bij de verzekeraar van de aansprakelijke partij.

4. Wielrenongeval door slecht wegdek of obstakel op de weg

Komt u ten val doordat er bijvoorbeeld een flink gat zat in het asfalt van het fietspad? Of omdat een ‘biggenrug’ – dat is een wegafscheiding – niet logisch geplaatst is? In sommige gevallen heeft u dan recht op een schadevergoeding. De letselschadejuristen van LetselSchade.nl kunnen u direct vertellen of uw schade verhaalbaar is.

Mijn wielrenongeluk is al langer geleden. Heb ik nog recht op schadevergoeding?

Misschien wist u niet dat u recht heeft op letselschadevergoeding en bent u na een ongeluk met de racefiets weer opgekrabbeld en hebt u zelf alle schade betaald. Goed om te weten is dat u deze schade tot 5 jaar terug kunt verhalen op de tegenpartij. Heeft u destijds bewijzen verzameld? Neem dan contact met ons op, dan bespreken we wat de mogelijkheden zijn.

Neem contact op met letselschadejurist

Bent u slachtoffer geworden van een ongeluk tijdens het wielrennen en hebt u daarbij letselschade opgelopen? U heeft mogelijk recht op een schadevergoeding voor het opgelopen letsel na het fietsongeval. De letselschadejuristen van LetselSchade.nl claimen voor u de meest rechtvaardige schadevergoeding bij de aansprakelijke partij. Met 14 vestigingen door het land is er altijd een behandelaar bij u in de buurt.

Neem direct contact op met onze letselschadejuristen door het online contactformulier in te vullen of door telefonisch contact op te nemen.

Wij helpen u verder.

Vragen naar aanleiding van een ongeval? Neem telefonisch contact op of laat een bericht achter. Onze letselschade jurist vertelt direct waar u aan toe bent.

  Contact

  U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.

  Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

   Persoonlijke gegevens

   Wat is er gebeurd?

   Je selecteerde 'Medische fout'. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Heb je al een klacht ingediend bij de klachtencommissie van de desbetreffende zorginstelling? Ja/nee

   2. Is die klacht gegrond verklaard? Ja/nee

   3. Is de medische fout minder dan 5 jaar geleden gemaakt? Ja/nee

   4. Ben je bereid om een medisch haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren? Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen omdat we geen gegronde klacht hebben. Je aanvraag zal dan ook niet in behandeling worden genomen.

   Je selecteerde 'geweld’. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Is het letsel ontstaan door een geweldsincident tijdens werktijd? Ja/nee

   2. Valt het incident te wijten aan de werkgever? (optioneel) Ja/nee

   3. Kun je het ongeval aantonen? (optioneel) Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen. Wij verwijzen je in dit geval graag door naar het Schadefonds voor Geweldsmisdrijven.

   Je hebt aangegeven psychisch letsel te hebben opgelopen als gevolg van een ongeval. De volgende vraag is daarvoor van belang:

   1. Heb je naast psychisch letsel, ook lichamelijk letsel opgelopen? Ja/nee

   Jouw antwoord is JA

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   Jouw antwoord is NEE

   Helaas kunnen wij je niet helpen, omdat wij niet gespecialiseerd zijn in het behandelen van enkel psychisch letsel. Jouw aanvraag wordt dan ook niet in behandeling genomen.

   Veronique Evers is jurist bij letselschade.nlberekenen letselschade bedragen Call Now Button