Achterop aanrijding met letselschade
Naar schatting krijgen jaarlijks tussen de 15.000 tot 30.000 mensen een whiplash. De bekendste veroorzaker is de aanrijding van achteren. Het merendeel van de mensen met een whiplash herstelt snel, maar sommigen houden nog lang na het ongeval klachten. Heeft u na een whiplash als gevolg van een aanrijding recht op letselschadevergoeding? In veel gevallen wel.
Een van onze cliënten was nagenoeg hersteld van een burn-out toen zij van achteren werd aangereden door een andere automobilist. Het gevolg: een whiplash na aanrijding. Door de klachten die zij had, was werken niet mogelijk, en dat terwijl ze juist weer bijna volledig aan de slag was. Mr. Veronique Evers van Jurilex Letselschade in Nijmegen was in deze zaak haar belangenbehartiger. Zij zorgde ervoor dat mevrouw een eerlijke letselschadevergoeding kreeg.
Wat is een whiplash?
Allereerst: wat is een whiplash nu eigenlijk? De Hersenstichting zegt daarover het volgende: ‘Een whiplash wordt veroorzaakt door een verrekking van de nekspier, wat kan optreden bijvoorbeeld door een aanrijding van achteren. Het hoofd wordt dan met kracht eerst naar achteren en dan weer naar voren geslingerd […].’ De klachten door een whiplash variëren. Denk hierbij aan:
- concentratieproblemen
- duizeligheid
- hoofdpijn
- geheugenproblemen
- vermoeidheid
- slaapproblemen
Tegenwicht bieden aan machtige verzekeraars
Mevr. Eveers vierde op 1 mei 2021 haar 12,5-jarig jubileum bij Jurilex Letselschade. Sinds 2008 runt zij de vestiging in Nijmegen. Voor die tijd deed zij ervaring op met letselschadezaken bij een ander kantoor. “In mijn werk kan ik veel van mezelf kwijt,” vertelt Veronique. “Ik leef mee, kan goed luisteren en ben een goede onderhandelaar. Met deze eigenschappen kan ik slachtoffers goed bijstaan en tegenwicht bieden tegen vaak grote en machtige verzekeraars.”
Letselschade? Meld het direct!
Oorzaak klachten: burn-out of whiplash?
Dat tegenwicht bieden is belangrijk, legt Veronique uit. Zeker in het voorbeeld van haar cliënt met een whiplash. De cliënt, een moeder van drie kinderen, was herstellende van een burn-out ten tijde van de achterop aanrijding. “Het lag in de lijn der verwachting dat ze weer volledig aan het werk zou gaan. Na het verkeersongeval leed ze onder andere aan hoofdpijn, nekpijn en geheugenverlies. Terugkeren naar het werk zou langer gaan duren. Emotioneel was dit zwaar voor mevrouw. Ze gaf bijvoorbeeld aan dat ze door haar klachten geen goede moeder voor haar kinderen kon zijn en ook geen goede partner. Haar sociale leven lag volledig stil. Toen de verzekeraar van de wederpartij aangaf dat haar klachten toe te schrijven waren aan de burn-out en niet aan de aanrijding, kwam dit hard binnen.”
Pittige discussie met verzekeraar
Veronique en de schaderegelaar van de verzekeraar van de wederpartij gingen bij mevrouw thuis op bezoek om de zaak te bespreken. Mevrouw kreeg pittige vragen van de schaderegelaar. “Daarin kon ik haar goed bijstaan. Het is immers mijn werk om hier op een zakelijke manier naar te kijken. Ik vind het belangrijk dat ik op zo’n moment voor mijn cliënt opkom. De medisch adviseur van de wederpartij oordeelde dat de klachten van mevrouw te wijten waren aan de burn-out, terwijl onze medisch adviseur oordeelde dat het ongeval wel degelijk een rol speelde. Het werd een heel pittige discussie.”
Whiplash: richten op herstel
Veronique vervolgt: “Mevrouw stond aan de vooravond van een intensief revalidatietraject, waarbij zij enkele keren per week naar een revalidatiecentrum zou gaan. Omdat ik inschatte dat mevrouw zich niet volledig zou kunnen richten op haar herstel als deze zaak zou blijven lopen, heb ik haar geadviseerd dat we de schadevergoeding zouden proberen te regelen nog voordat er sprake zou zijn van een zogenoemde medische eindsituatie. De situatie met de verzekeraar was een belemmerende factor in haar herstel. Mevrouw stond daar positief tegenover en we hebben een mooie regeling voor haar getroffen waarin ook toekomstschade is meegenomen. Zo heeft zij de komende periode geen financiële zorgen en kan ze revalideren. Ze was erg blij met deze uitkomst.”
Machteloos tegenover verzekeraar
Vaak voelen mensen zich machteloos ten overstaan van een grote verzekeraar, zegt Veronique. “Een gebroken been is op een röntgenfoto te zien, maar whiplashklachten zijn medisch moeilijker vast te stellen. Dat betekent niet dat deze klachten er niet zijn. Ik zou iedereen in een dergelijke situatie dan ook aanraden altijd contact op te nemen met een letselschadejurist. U heeft iemand nodig die voor u in de bres springt – zeker als er sprake is van een medische voorgeschiedenis.”
Letselschadebureaus: let op het Nationaal Keurmerk Letselschade
Tot slot een tip: let er bij uw keuze voor een letselschadekantoor op dat deze het Nationaal Keurmerk Letselschade heeft. Veronique: “U weet dan zeker dat goede dienstverlening gewaarborgd is, dat het kantoor is doorgelicht en deugt. Alle kantoren van Jurilex Letselschade, waar juristen met meer dan 10 jaar werkervaring aan het roer staan, hebben dit keurmerk.”
Schade melden na verkeersongeval
Heeft u letselschade opgelopen bij een verkeersongeluk? Wij helpen u om een rechtvaardige schadevergoeding te verhalen. Wij hebben letselschadespecialisten in elke provincie. Hierdoor is er altijd een expert bij u in de buurt. Meld direct uw schade, of neem telefonisch contact op.
Over Veronique Evers
Veronique staat sinds 2008 aan het roer van de Jurilex-praktijk in Nijmegen. Aansprakelijkheid en verzekeringen: Veronique kreeg het thuis met de paplepel ingegoten, omdat ook haar vader in het verzekeringswezen werkte. Ze heeft Nederlands recht gestudeerd en is gespecialiseerd in aansprakelijkheidsrecht. Als belangenbehartiger zet ze zich in voor een eerlijke schadevergoeding voor haar cliënten. Ze is meelevend en een stevige onderhandelaar. Karaktereigenschappen die haar helpen haar cliënten zo goed mogelijk bij te staan.

Wij helpen u verder.
Contact

U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.
Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag.