Letselschade door voedselvergiftiging of voedselallergie

Gepost 15-10-2021

Vandaag is het Wereldvoedseldag! Een dag waarop de wereld stilstaat bij voedselvraagstukken. Bij LetselSchade.nl hebben we regelmatig op een andere manier te maken met voedsel. Letselschade door voedselvergiftiging of voedselallergie bijvoorbeeld. Mogelijk heb je dan recht op een letselschadevergoeding.

In dit artikel lees je wat je kunt doen als jij letsel oploopt door voedselvergiftiging of -allergie.

Wist je dat je mogelijk recht hebt op een schadevergoeding als je letsel oploopt door voedselvergiftiging of een voedselallergie? De letselschadejurist weet er alles over.

Dat stukje zalm dat je bij de visboer haalde smaakte heerlijk, totdat je ’s nachts een sprint moet trekken naar de badkamer. Of je hebt in een restaurant aangegeven een pinda-allergie te hebben, maar er belandt toch een stukje pinda in jouw eten en je gaat met gillende sirenes naar het ziekenhuis. Voedselvergiftiging of voedselallergie: het kan ernstige gevolgen hebben.

3200 meldingen voedselvergiftiging

Voedselvergiftiging ontstaat doordat je iets eet dat besmet is met bacteriën, giftige stoffen of andere ziekmakers. De bekendste zijn legionella en salmonella. Voedselvergiftiging komt vaker voor dan je misschien denkt. RTL Nieuws meldde vorig jaar dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in 2015 zo’n 1250 meldingen van voedselvergiftiging binnenkreeg. In 2017 steeg dat aantal naar 1910. Het AD meldde dat de NVWA in 2018 maar liefst 3200 meldingen kreeg van besmet voedsel bij fabrikanten.

Voedselallergie: ernstig

Bij een voedselallergie ben je – het woord zegt het al – allergisch voor bepaalde soorten voedsel. De bekendste zijn wel de pinda-allergie, de allergie voor schaal- en schelpdieren en gluten. Een ernstige allergische reactie op voedsel kan zelfs leiden tot een ziekenhuisopname – of erger.

Voedselvergiftiging, voedselallergie en letselschade

Word je in het ziekenhuis opgenomen door voedselvergiftiging of – allergie of loop je ander letsel op door het eten van ‘iets verkeerds’? Dan is er sprake van letselschade. Je hebt dan mogelijk recht op een letselschadevergoeding. Een letselschadejurist zoekt samen met jou uit of dit het geval is.

Aansprakelijkheid bij voedselvergiftiging: waar moet je op letten?

Het is belangrijk dat duidelijk is wie aansprakelijk is voor de letselschade door de voedselvergiftiging of -allergie. Een letselschadespecialist weet hier alles over. Ook bekijkt deze of het nodig is om de NVWA in te schakelen. Als er voldoende bewijs is, zal de NVWA namelijk een inspectie uitvoeren bij het restaurant waar je ging eten of de winkel waar je iets kocht. Zo is het voor horecagelegenheden verplicht om te melden welke allergenen er in hun producten zitten. Doen ze dat niet, dan kun je ze aansprakelijk houden voor letselschade. Ook supermarkten moeten op hun voorverpakte producten aangeven welke allergenen ze bevatten. En vanzelfsprekend mogen producten nooit ziekmakers bevatten.

Contact

U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.

Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

  Persoonlijke gegevens

  Wat is er gebeurd?

  Je selecteerde 'Medische fout'. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

  1. Heb je al een klacht ingediend bij de klachtencommissie van de desbetreffende zorginstelling? Ja/nee

  2. Is die klacht gegrond verklaard? Ja/nee

  3. Is de medische fout minder dan 5 jaar geleden gemaakt? Ja/nee

  4. Ben je bereid om een medisch haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren? Ja/nee

  Alle vragen met JA beantwoord

  Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

  1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

  Helaas kunnen wij je niet helpen omdat we geen gegronde klacht hebben. Je aanvraag zal dan ook niet in behandeling worden genomen.

  Je selecteerde 'geweld’. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

  1. Is het letsel ontstaan door een geweldsincident tijdens werktijd? Ja/nee

  2. Valt het incident te wijten aan de werkgever? (optioneel) Ja/nee

  3. Kun je het ongeval aantonen? (optioneel) Ja/nee

  Alle vragen met JA beantwoord

  Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

  1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

  Helaas kunnen wij je niet helpen. Wij verwijzen je in dit geval graag door naar het Schadefonds voor Geweldsmisdrijven.

  Je hebt aangegeven psychisch letsel te hebben opgelopen als gevolg van een ongeval. De volgende vraag is daarvoor van belang:

  1. Heb je naast psychisch letsel, ook lichamelijk letsel opgelopen? Ja/nee

  Jouw antwoord is JA

  Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

  Jouw antwoord is NEE

  Helaas kunnen wij je niet helpen, omdat wij niet gespecialiseerd zijn in het behandelen van enkel psychisch letsel. Jouw aanvraag wordt dan ook niet in behandeling genomen.

  letselschade hondenbeetbedrijfsborrel vanuit huis Call Now Button