Wat is de maximale letselschade claim termijn?

Gepost 15-06-2021

Als u letselschade heeft opgelopen, heeft u mogelijk recht op een schadevergoeding. De schadeclaim tegen de veroorzaker moet binnen een bepaalde tijd worden aangekaart. Wanneer uw vordering niet binnen de wettelijke verjaringstermijn bekend wordt gemaakt bij de tegenpartij, kan uw vordering niet meer in rechte afgedwongen worden. In deze blog leggen wij de verjaringstermijn verder aan u uit.

De verjaringstermijn bij letselschade

Verjaringstermijnen staan vast. Op grond van art 3:310 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek verjaart een vordering na vijf jaar. Bij schade als gevolg van een verkeersongeval, waarbij u een schadevergoeding wilt claimen via de WAM-verzekering, is de verjaringstermijn 3 jaar.

De verjaringstermijn met een motorvoertuig is dus 3 jaar na het ongeval. Gedurende deze drie jaar kunt u de veroorzakende partij aansprakelijk stellen voor uw geleden schade. De termijn begint te lopen nadat het verkeersongeval heeft plaatsgevonden.

Als u letselschade heeft opgelopen tijdens het verrichten van uw werkzaamheden of wanneer u schade lijdt door een beet van een dier, geldt een verjaringstermijn van 5 jaar. Ook hierbij begint de termijn te lopen nadat het ongeval heeft plaatsgevonden.

Letselschade? Meld het direct!

Is er sprake van letsel na een verkeersongeluk of een bedrijfsongeval? Wilt u de schade verhalen? Onze letselschadejuristen helpen kosteloos bij het claimen van uw schadevergoeding!

De verjaringstermijn bij minderjarigen

Een uitzondering op de regel zijn minderjarigen, bijvoorbeeld wanneer uw kind in het verkeer wordt aangereden. Voor minderjarigen begint de verjaringstermijn pas te lopen vanaf de 18e verjaardag van het slachtoffer. Hierdoor is de minderjarige niet meer afhankelijk van zijn ouders voor het indienen van de schadeclaim. Indien zij nalatig zijn geweest in de jaren voor zijn 18e verjaardag, heeft de minderjarige als hij meerderjarig wordt nog de mogelijkheid om zelf zijn schade te verhalen bij de aansprakelijke tegenpartij. Ook hierbij geldt de verjaringstermijn van 3 jaar bij een verkeersongeval en 5 jaar bij een bedrijfsongeval of een dierenbeet.

Voorkom de verjaring van uw letselschade

Wanneer u letselschade heeft opgelopen tijdens een ongeval is het van groot belang dat u zo mogelijk contact op te nemen met uw huisarts of de spoedeisende hulp van het dichtstbijzijnde ziekenhuis en dat u zich daar meld met uw letsel. Naast dat het voor u belangrijk is om zo snel mogelijk specialistische hulp te ontvangen, draagt het ook bij aan het versturen van uw zaak. Vaak doet u er ook verstandig aan om een letselschadebehandelaar in handen te nemen die uw letselschade gaat verhalen bij de aansprakelijke tegenpartij. Nadat de zaak is opgestart, is er geen sprake meer van een verjaringstermijn. Elke letselschadezaak verschilt en het kan nog even duren voordat de zaak daadwerkelijk is afgerond.

Wat betekent stuiting?

Het afbreken van een lopende verjaring wordt stuiting genoemd. Meestal wordt een verjaring gestuit doordat de schuldeiser de schuldenaar aanmaant te betalen of de overeenkomst op andere wijze na te komen. Het is raadzaam om in situaties van stuiting juridische hulp in te schakelen.

Schakel een ervaren letselschadejurist in bij het claimen van uw schadevergoeding

U doet er verstandig aan om u bij te laten staan door een letselschadebehandelaar. De letselschadejuristen van LetselSchade.nl kunnen u hierbij helpen. Met 14 vestigingen door heel Nederlands ie er altijd een behandelaar bij u in de buurt. Al onze vestigingen zijn aangesloten bij het Nationaal Keurmerk Letselschade. Hierdoor bent u ervan verzekerd dat u een professionele en betrouwbare belangenbehartiger in handen heeft genomen die voldoet aan de hoge eisen van De Letselschade Raad.

Heeft u vragen over de verjaringstermijn of het claimen van uw schade, neem dan telefonisch contact met ons op of vul het online formulier in.

Wij helpen u verder.

Vragen naar aanleiding van een ongeval? Neem telefonisch contact op of laat een bericht achter. Onze letselschade jurist vertelt direct waar u aan toe bent.

    Contact

    U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.

    Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

      Persoonlijke gegevens

      Wat is er gebeurd?

      Je selecteerde 'Medische fout'. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

      1. Heb je al een klacht ingediend bij de klachtencommissie van de desbetreffende zorginstelling? Ja/nee

      2. Is die klacht gegrond verklaard? Ja/nee

      3. Is de medische fout minder dan 5 jaar geleden gemaakt? Ja/nee

      4. Ben je bereid om een medisch haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren? Ja/nee

      Alle vragen met JA beantwoord

      Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

      1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

      Helaas kunnen wij je niet helpen omdat we geen gegronde klacht hebben. Je aanvraag zal dan ook niet in behandeling worden genomen.

      Je selecteerde 'geweld’. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

      1. Is het letsel ontstaan door een geweldsincident tijdens werktijd? Ja/nee

      2. Valt het incident te wijten aan de werkgever? (optioneel) Ja/nee

      3. Kun je het ongeval aantonen? (optioneel) Ja/nee

      Alle vragen met JA beantwoord

      Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

      1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

      Helaas kunnen wij je niet helpen. Wij verwijzen je in dit geval graag door naar het Schadefonds voor Geweldsmisdrijven.

      Je hebt aangegeven psychisch letsel te hebben opgelopen als gevolg van een ongeval. De volgende vraag is daarvoor van belang:

      1. Heb je naast psychisch letsel, ook lichamelijk letsel opgelopen? Ja/nee

      Jouw antwoord is JA

      Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

      Jouw antwoord is NEE

      Helaas kunnen wij je niet helpen, omdat wij niet gespecialiseerd zijn in het behandelen van enkel psychisch letsel. Jouw aanvraag wordt dan ook niet in behandeling genomen.

      berekenen letselschade bedragenMedisch-adviseur-bij-letselschade Call Now Button