Onder de 18 en bedrijfsongeval? Dit moet je weten

Gepost 08-05-2021

Wist je dat je onder de 18 een aantal werkzaamheden niet mag uitvoeren? Dat is niet voor niets. Bij een ongeluk op je werk is je werkgever (doorgaans) aansprakelijk. Je leest het in dit artikel.

We schreven er al over in dit artikel: de meeste bedrijfsongelukken gebeuren in de bouw, industrie, vervoer en opslag en de agrarische sector. Vooral jonge werknemers worden vaak slachtoffer.

Ben jij onder de 18 en heb je een bijbaan, of leer en werk je? Dan is het belangrijk dat je samen met je ouders uitzoekt welke rechten en plichten je hebt. Onder de 18 ben je namelijk kwetsbaarder en de wet beschermt jou om die reden.

Onder de 18 jaar: Dit werk mag je niet doen

Op de website van de Rijksoverheid is te lezen dat je tot 18 jaar een aantal werkzaamheden niet mag uitvoeren. We zetten ze voor je op een rij:

werken met giftige stoffen
werken met bestrijdingsmiddelen
werken met gevaarlijke stoffen, virussen of bacteriën
werken onder overdruk
werken met straling
werken op plekken met lawaai
werken met trillingen
nachtarbeid (behalve bij oefeningen met Defensie, als je een leerling bent in de binnenvaart of leerling bent in de brood- of banketbakkerij

Werken onder de 18: wie is verantwoordelijk?

Zowel je werkgever als je ouders zijn ervoor verantwoordelijk dat de regels voor kinderarbeid en jeugdarbeid worden nagekomen. De Inspectie SWZ (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) houdt hier toezicht op.

Letselschade? Meld het direct!

Is er sprake van letsel na een verkeersongeluk of een bedrijfsongeval? Wilt u de schade verhalen? Onze letselschadejuristen helpen kosteloos bij het claimen van uw schadevergoeding!

Letselschade tijdens je werk

Wat gebeurt er nu als je tóch werk uitvoert dat je niet mag doen en daarbij gewond raakt? Of als je werk doet dat wél geschikt is voor jouw leeftijd en daarbij een ongeluk krijgt? In de meeste gevallen is dan de werkgever aansprakelijk. De werkgever heeft namelijk een zorgplicht . Dat betekent kortweg dat hij ervoor moet zorgen dat je werkt in een veilige omgeving, met goed onderhouden gereedschap en dat je duidelijke instructies hebt gekregen hoe je je werk moet doen.

Letselschadevergoeding na bedrijfsongeval

Het kan gebeuren dat je door een ongeluk op je werk kosten moet maken. Bijvoorbeeld omdat je (tijdelijk) niet meer kunt werken en regelmatig de taxi moet betalen om naar het ziekenhuis te gaan. Als de werkgever aansprakelijk is, dan betaalt deze de kosten die jij moet maken en hebt gemaakt. Meestal bestaat schadevergoeding na een bedrijfsongeval uit inkomen dat je door het ongeval bent misgelopen en smartengeld. Als je letsel na een ongeluk zo ernstig is dat je nooit meer kunt werken, dan kan het gebeuren dat je een letselschadevergoeding krijgt om de rest van je leven jouw kosten te betalen. Lees hier verder over de verschillende soorten letselschadevergoeding.

Onder de 18 en gewond geraakt op je werk? Neem contact op met letselschadejurist

Heb jij letselschade opgelopen tijdens je werk? Neem dan contact met ons op. Wij kijken dan samen met jou en je ouders/verzorgers of je recht hebt op een letselschadevergoeding. Wij helpen jullie gratis. We hebben letselschadespecialisten in elke provincie. Hierdoor is er altijd een expert bij jou in de buurt.

Wij helpen u verder.

Vragen naar aanleiding van een ongeval? Neem telefonisch contact op of laat een bericht achter. Onze letselschade jurist vertelt direct waar u aan toe bent.

    Contact

    U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.

    Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

      Persoonlijke gegevens

      Wat is er gebeurd?

      Je selecteerde 'Medische fout'. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

      1. Heb je al een klacht ingediend bij de klachtencommissie van de desbetreffende zorginstelling? Ja/nee

      2. Is die klacht gegrond verklaard? Ja/nee

      3. Is de medische fout minder dan 5 jaar geleden gemaakt? Ja/nee

      4. Ben je bereid om een medisch haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren? Ja/nee

      Alle vragen met JA beantwoord

      Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

      1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

      Helaas kunnen wij je niet helpen omdat we geen gegronde klacht hebben. Je aanvraag zal dan ook niet in behandeling worden genomen.

      Je selecteerde 'geweld’. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

      1. Is het letsel ontstaan door een geweldsincident tijdens werktijd? Ja/nee

      2. Valt het incident te wijten aan de werkgever? (optioneel) Ja/nee

      3. Kun je het ongeval aantonen? (optioneel) Ja/nee

      Alle vragen met JA beantwoord

      Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

      1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

      Helaas kunnen wij je niet helpen. Wij verwijzen je in dit geval graag door naar het Schadefonds voor Geweldsmisdrijven.

      Je hebt aangegeven psychisch letsel te hebben opgelopen als gevolg van een ongeval. De volgende vraag is daarvoor van belang:

      1. Heb je naast psychisch letsel, ook lichamelijk letsel opgelopen? Ja/nee

      Jouw antwoord is JA

      Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

      Jouw antwoord is NEE

      Helaas kunnen wij je niet helpen, omdat wij niet gespecialiseerd zijn in het behandelen van enkel psychisch letsel. Jouw aanvraag wordt dan ook niet in behandeling genomen.

      tram en ondergaande zonFietser aangereden door auto Call Now Button