
Soorten letselschade
Er zijn verschillende situaties waarbij je letselschade kan oplopen. Binnen of buiten. Op het werk, in het verkeer of in het openbaar vervoer.
Letselschade komt veel voor in onderstaande situaties:
- Ongeval in het verkeer
- Mishandeling of zedendelict
- Een hondenbeet
- Een arbeidsongeval
- Een gebrekkig product
- Medische misser
De gevolgen na een ongeval kunnen voor het slachtoffer en zijn directe omgeving ingrijpend zijn. Het leven wordt aangetast, zowel zakelijk als privé. Als je een letselschade-expert in de armen neemt is er vaak meer mogelijk dan je nu misschien denkt.
Wat valt onder letselschade?
Letselschade bestaat uit alle schade die je als gevolg van het ongeval oploopt. Als financiële compensatie van de ontstane schade kan je de tegenpartij aansprakelijk stellen voor jouw letselschade en een vergoeding claimen.
Hieronder maken we onderscheid tussen materiële schade en immateriële schade:
Materiële schade
Materiële schade is schade die in geld waardeerbaar is, zoals:
- Ziekenhuiskosten
- Verlies van inkomsten
- Kosten revalidatie
- Reiskosten
- Buitengerechtelijke kosten voor bijstand
Immateriële schade
De vergoeding voor immateriële schade wordt ook smartengeld genoemd. Onder immateriële schade valt schade die niet concreet op geld waardeerbaar is, zoals:
- Pijn
- Verdriet
- Slaapstoornissen
- Verminderde levenslust
- Eenzaamheid door wegvallen sociale contacten

Aansprakelijkheid bij letselschade
De aansprakelijkheid vaststellen is belangrijk als je een financiële vergoeding wilt claimen voor de letselschade die je hebt opgelopen. Daarbij wordt onderzocht wie er aansprakelijk is voor het letselongeval en de schade die daaruit is ontstaan. Zonder aansprakelijke tegenpartij is er namelijk niemand om een schadeclaim in te dienen.
Voor een niet-deskundige is dit een lastig traject. Je hebt met zaken te maken waar je geen ervaring mee hebt. Tegelijkertijd komen er veel vragen op je af. Wie moet ik aansprakelijk stellen voor mijn letselschade? Waar heb ik recht op na een ongeval? Hoe zorg ik dat alle schade wordt vergoed?
Hulp van een letselschade-expert
Als letselschadeslachtoffer heb je recht op juridische hulp bij het verhalen van letselschade. Dit kost jou helemaal niets. Onze letselschade-expert beantwoordt al jouw vragen, onderzoekt de haalbaarheid van de zaak, verzamelt het nodige bewijs en stelt namens jou de tegenpartij aansprakelijk voor het letsel. De jurist brengt je op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zaak. Samen realiseren we voor jou de meest rechtvaardige schadevergoeding, want daar heb je recht op.
Meer informatie over:
Direct je letselschade claimen?
Door contact met ons op te nemen kunnen we direct vertellen of het letselongeval in aanmerking komt voor een schadevergoeding.
Onze ervaren letselschadejuristen helpen bij het aansprakelijk stellen en het zo snel mogelijk claimen van de schade.
Veelgestelde vragen over letselschade
Je hebt recht op een schadevergoeding voor alle schade die je hebt geleden als gevolg van een ongeval. De schade kan zowel materieel als immaterieel zijn.
Bij materiële schade moet je denken aan schade dat in geld uitgedrukt kan worden, zoals:
- kosten voor huishoudelijk hulp
- medische kosten
- verlies aan verdienvermogen
- kosten voor het aanpassen van de woning.
Bij immateriële schade moet je denken aan schade dat niet uitgedrukt kan worden in geld, daarbij kan je denken aan:
- Verminderde levensvreugde
- Verdriet
- Pijn
Immateriële schade wordt ook wel smartengeld genoemd. Het smartengeld is een onderdeel van je totale schadevergoeding bij letselschade. De juristen van Letselschade.nl zorgen ervoor dat alle schadecomponenten worden meegenomen bij het berekenen van de letselschadevergoeding zodat je krijgt waar je recht op hebt als je letselschade hebt opgelopen.
In de meeste gevallen is het direct duidelijk welke partij de verkeersregels heeft overtreden. Maar het kan ook zijn dat beide partijen een verkeersfout hebben begaan, waardoor beide partijen aansprakelijk zijn voor de ontstane letselschade. We spreken dan van een gedeelde aansprakelijkheid.
Ook bij een gedeelde aansprakelijkheid heb je recht op een schadevergoeding, maar dan wordt slechts een gedeelte van je schade vergoed. Bij het berekenen van de hoogte van je schadevergoeding wordt gekeken naar de ernst van de gemaakte verkeersovertreding en de aard en ernst van het letsel. Naar aanleiding daarvan wordt een schuldverdeling opgemaakt. Het kan zijn dat elke partij voor de helft aansprakelijk is, maar het kan ook zijn dat een van de partijen voor 75% aansprakelijk is en de andere partij voor 25%. Dit is geheel afhankelijk van de omstandigheden van het geval.
Hoe lang een letselschadezaak duurt is afhankelijk van de omstandigheden. Hoe complexer een zaak is, hoe langer een letselschadezaak duurt. Wanneer een letselschadeslachtoffer ernstig letsel heeft opgelopen en een lang behandeltraject moet ondergaan, dan zal een letselschadezaak logischerwijs ook langer duren dan een zaak waarbij het letsel bestaat uit een aantal schaafwonden en kneuzingen.
Hoe lang een letselschadezaak duurt is verder ook afhankelijk van de vraag of de aansprakelijkheid wordt erkend, hoe snel de partijen over en weer op elkaar reageren en of een regeling wordt bereikt waar het slachtoffer tevreden mee is. Onze letselschadejuristen zorgen voor een voortvarende start van de letselschadezaak, neem vrijblijvend contact op.
Als een vriend(in) of familielid letsel heeft opgelopen en nog in het ziekenhuis ligt, dan adviseren wij om zo spoedig mogelijk contact met de juristen van Letselschade.nl op te nemen. Wij beoordelen of er op juridisch vlak sprake is van een zaak. De kosten lopen na een verkeersongeval namelijk flink op.
Wellicht loopt de naaste inkomsten mis, omdat hij of zij niet kan werken. Mocht het een kansrijke zaak zijn, dan zal de belangenbehartiger ook direct een voorschot aanvragen bij de aansprakelijke wederpartij om de eerste gemaakte kosten te dekken. Je belangenbehartiger neemt de rompslomp uit handen, zodat vriend, vriendin en/of familielid zich volledig kan focussen op zijn of haar herstel.
Op grond van de wet zijn er twee soorten schade, namelijk vermogensschade en ander nadeel. Bij vermogensschade moet je denken aan schade dat concreet berekend kan worden, zoals het verlies aan verdienvermogen en de medische kosten die je maakt na een ongeval. Met ander nadeel wordt de immateriële schade bedoeld. Dit wordt ook wel smartengeld genoemd. De belangenbehartigers van Letselschade.nl kunnen hierover meer vertellen, neem vrijblijvend contact met hen op.
De kosten voor letselschadeslachtoffers kunnen na een ongeval hoog oplopen. De kosten kunnen bestaan uit gemiste inkomsten omdat je arbeidsongeschikt geraakt bent of medische kosten die onder je eigen risico vallen van je zorgverzekering. Maar het kan ook zijn dat je toevallig net midden in een verhuizing/verbouwing zit en als gevolg van het ongeval je werkzaamheden in en rondom het huis moet staken. Dit wordt ook wel zelfwerkzaamheid genoemd. Deze schadepost komt ook voor vergoeding in aanmerking.
Er zijn een tal van schadeposten waar je als slachtoffer zijnde niet direct aan denkt. Wij zijn er dan ook om je gedurende het hele letselschadetraject kosteloos bij te staan. Wij stellen niet alleen de wederpartij aansprakelijk, maar wij brengen ook alle schadeposten in kaart en dienen deze bij de aansprakelijke partij in.
Meer veelgestelde vragen