Terug naar overzicht
± 3 min

Aanrijding tussen fietser en voetganger, wie is aansprakelijk?

Voetgangers en fietsers zijn kwetsbaar in het verkeer. Daarom worden zij in het verkeersrecht extra beschermd wanneer er sprake is van een aanrijding met een motorvoertuig. Maar wie is er aansprakelijk in het geval van een aanrijding tussen twee fietsers of tussen een fietser en een voetganger? In zo’n geval gelden de gebruikelijke regels van het bewijsrecht: de eisende partij zal moeten bewijzen dat de tegenpartij aansprakelijk is voor de aanrijding. In de praktijk kan het gebeuren dat zowel u als de tegenpartij schuld hebben aan de aanrijding.

Schuld versus aansprakelijkheid

De begrippen schuld en aansprakelijkheid worden vaak met elkaar verward. De ‘schuld’ die iemand heeft aan een aanrijding is niet hetzelfde als het juridische begrip ‘aansprakelijkheid’. Dit laatste is de verplichting om de schade van iemand anders te betalen, zelfs als het niet duidelijk is wie de aanrijding heeft veroorzaakt. Bestuurders van gemotoriseerde voertuigen zijn bijvoorbeeld aansprakelijk voor het letsel als gevolg van een aanrijding met een fietser, ook als zij geen directe schuld hebben aan de gebeurtenis.

Het belang van bewijs

Om de tegenpartij aansprakelijkheid te stellen voor uw letsel is het belangrijk om zoveel mogelijk bewijs te verzamelen. Denk daarbij aan de schade aan uw bezit, maar ook bijvoorbeeld aan medische kosten die u heeft moeten maken. Daarnaast is het belangrijk om contactgegevens te verzamelen over de tegenpartij en van eventuele getuigen. Hun verklaring is namelijk belangrijk bewijs. Aan de hand van het bewijs zal moeten vastgesteld wat er precies is gebeurd en in welke mate de betrokken partijen aansprakelijk zijn voor de schade.

Bent u slachtoffer geworden van een ongeval tussen een fiets en voetganger? Vertel uw verhaal aan onze letselschade-juristen en zij vertellen u waar u recht op heeft.