Terug naar overzicht
± min

Alle 200.000 bedrijfsongevallen met letselschade zijn te voorkomen

De 200.000 arbeidsongevallen met letselschade die Nederland jaarlijks treft, zijn te voorkomen, zo blijkt uit analyse. Door middel van kennis delen hopen bedrijven het grote aantal incidenten met letselschade tot nul te reduceren.

Ook in de eerste twee weken van mei waren er veel gevallen van letselschade en doden te betreuren bij bedrijfsongevallen. Zo raakte in Wijchen op 8 mei medewerkers gewond bij explosie in spuiterij, de dag ervoor overleed een man in Kesteren bij beknelling, op 6 mei liep een man letsel op in Vriezenveen bij een ontploffing en op 3 mei kwam een persoon om het leven en raakten elf mensen, waaronder enkele kinderen gewond, nadat in Oosterwolde een hoogwerker tijdens een evenement omviel.

46 procent minder ongevallen
Om het aantal ongevallen met letselschade terug te dringen richtte Nederlandse bedrijven naar het succesvolle Finse netwerk, het Zero Accidents Netwerk op. Bedrijven binnen het Finse netwerk realiseerden in de periode 2008 - 2012 een reductie van 46 procent van hun ongevallen-frequentie. In de nationale statistieken was die daling slechts 7 procent. Onder leiding van TNO streven ook bedrijven in Nederland het aantal ongevallen te reduceren. De lat ligt hoog: nul bedrijfsongevallen. Volgens het Zero Accidents Netwerk is dat haalbaar.

Letselschade terugdringen
Door actief te werken aan verschillende bedrijfsaspecten, zoals het versterken van managementcommitment, een sterke veiligheidscultuur en innovatieve oplossingen en tools, kunnen bedrijven het aantal ongevallen met letselschade aanzienlijk terugdringen. Kennis delen blijkt essentieel. Tijdens workshops en via persoonlijke contacten delen deelnemers (Heijmans N.V., Joh. Mourik & Co. Holding B.V., Koninklijke BAM Groep nv, Martens en Van Oord Groep B.V., RadioAccess B.V., RDW, Scania Production Meppel, Suiker Unie, Tennet TSO B.V) aan het Zero Accidents Netwerk hun kennis en ervaring uit verschillende sectoren.