Terug naar overzicht
± 0 min

Defensie biedt smartengeld aan voor schade door kankerverwekkend chroom-6

Het ministerie van Defensie is aansprakelijk voor letselschade die honderden medewerkers hebben opgelopen door het werken met kankerverwekkende chroom-6-verf. Staatsecretaris Visser biedt haar excuses aan. Slachtoffers en nabestaanden krijgen smartengeld aangeboden. 8 vragen en antwoorden.

Waarom is Defensie aansprakelijk?
Het ministerie wist van de schadelijke effecten van het werken met chroom-6, maar deelde die kennis niet met werknemers en bedrijfsartsen. Defensie zorgde daarnaast niet voor een veilige werkplek of goede beschermingsmaatregelen.

Hoe is dit boven tafel gekomen? D
De aansprakelijkheid van Defensie blijkt uit een groot onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dit onderzoek begon in 2014 in opdracht van het ministerie zelf. Uit het onderzoek blijkt dat sinds 1973 bij de luchtmacht bekend is dat in nieuwe verfmaterialen stoffen zaten die gezondheidsrisico’s met zich meebrachten. Toen in 1984 het eerste NAVO-depot in Brunssum werd geopend, was de schadelijkheid van chroom-6 dus al bekend. In de jaren die volgden, werden nog zeker vijf interne documenten opgesteld waarin wordt gesproken over de schadelijke effecten van crhoom-6. Maar dit werd niet meegedeeld aan de werknemers en ook de meeste bedrijfsartsen werden niet op de hoogte gesteld.

Waar en wanneer liepen medewerkers risico op letselschade?
Het onderzoek spitst zich toe op de vijf NAVO-depots voor opslag en onderhoud van Amerikaans materieel. Tussen 1984 en 2006 werkten 2.000 tot 3.000 mensen op die zogenoemde POMS-locaties in Bussum, Eygelshoven, Vriezenveen, Coevorden en Ter Apel. Ook op allerlei andere plaatsen binnen Defensie werd met de chroomhoudende verf gewerkt, maar het onderzoek naar de blootstelling op die plaatsen komt pas later.

Hoe werden medewerkers blootgesteld aan chroom-6?
In de NAVO depots werden vooral medewerkers in technische onderhoudsfuncties blootgesteld aan chroom-6. Dit gebeurde bij het stralen, schuren, slijpen en lassen van voertuigen die met de giftige verf waren behandeld om roestvorming tegen te gaan. Bij het spuiten was er minder blootstelling, omdat de bescherming bij dat werk over het algemeen beter was geregeld.

Wat schortte er aan de bescherming?
De zorg voor een veilige werkplek voldeed niet aan de regels. Zo was de ventilatie en de afscherming van werkruimtes niet voldoende. Er waren vooral in het begin ook niet genoeg goede mondkapjes en gelaatsmaskers. En er was geen effectief toezicht op de naleving van de gebruiksvoorschriften daarvan. Volgens het onderzoek was de leiding van de POMS-locaties bang dat de Amerikanen de locaties versneld zouden sluiten, als ze zou vragen om kostbare verbeteringen van de arbeidsomstandigheden.

Wat is het risico van werken met chroom-6?
Werken met het giftige chroom-6 kan onder meer longkanker, neus- en neusbijholtekanker, astma, maagkanker en chronische longaandoeningen veroorzaken.

Wat doet Defensie nu?
Staatssecretaris Visser biedt haar excuses aan voor het feit dat medewerkers onvoldoende zijn beschermd. "Defensie is tekortgeschoten", zei zij bij de presentatie van het onderzoek van het RIVM op 4 juni. "Dat spijt mij." Defensie biedt de slachtoffers en hun nabestaanden smartengeld aan. Afhankelijk van de ernst van de aandoening gaat het om een bedrag van tussen de 5.000 en 40.000 euro. Defensie beseft dat geen bedrag het leed goed kan maken, maar wil hiermee laten zien dat ze hun fouten erkennen.

Er was toch ook al een coulanceregeling?
In 2014 ontstond commotie onder oud-personeelsleden van Defensie over de gezondheidsgevaren van onder meer chroom-6. Een jaar later kwam er een coulanceregeling voor medewerkers van maximaal 15.000 euro. Bij Defensie hebben zich inmiddels circa 2.500 mensen gemeld die met chroomverf hebben gewerkt. Daarvan hebben 782 medewerkers zich aangemeld voor de coulanceregeling. Tot april dit jaar hadden 359 mensen op basis van deze regeling een vergoeding gekregen.

Bron: NOS / RTL-nieuws

Gratis hulp en advies
Wij beantwoorden graag uw vragen over smartengeld voorbeelden, het claimen van smartengeld of het inschakelen van een letselschadebureau. Bel onze helpdesk gratis op 0800–0112. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar. Buiten openingstijden kan u uw schade melden via het contactformulier. Wij nemen dan binnen 1 werkdag contact met u op.