Fietsongeluk met letselschade: wat nu?

Gepost 18-05-2021

Een verkeersongeluk kan iedereen overkomen. Zo fietste een van onze cliënten een kruising op zonder voorrang te verlenen. Geheel per ongeluk. Een automobilist reed haar aan. Ze kreeg een vergoeding voor de geleden letselschade. Hoe zit dat? We vragen het Register-Expert en Letselschadejurist Jan-Willem Berg van Jurilex Leidschendam.

Geen voorrang

U fietst een kruispunt op en verleent geen voorrang. Het geeft natuurlijk geen vrijbrief om u niet aan de verkeersregels te houden, maar een ongeluk kan nu eenmaal gebeuren. Dit kan grote gevolgen hebben, zeker voor bijvoorbeeld fietsers en voetgangers die minder beschermd zijn dan automobilisten. Het overkwam een van onze cliënten.

Ze liep bij dit verkeersongeluk onder andere meerdere breuken op. Onze letselschadespecialist Jan-Willem Berg was in deze zaak haar belangenbehartiger. Hij maakte zich sterk voor een eerlijke letselschadevergoeding.

De fietser of de automobilist: wie is aansprakelijk voor letselschade?

Jan Willem: “U zou kunnen denken dat mevrouw geen recht heeft op schadevergoeding, omdat ze geen voorrang verleende. Toch zit dat juridisch anders in elkaar.

Artikel 185 van de Wegenverkeerswet beschermt ‘zwakke’ verkeersdeelnemers, zoals voetgangers en fietsers. Bovendien was in dit specifieke geval sprake van een overzichtelijke kruising. De automobilist had haar moeten zien. Daarnaast liep mevrouw fors letsel op. Dit speelt mee in de beoordeling of u mogelijk meer schadevergoeding krijgt.”

Belangenbehartiger letselschade meteen inschakelen

De verzekeraar van de wederpartij kwam bij mevrouw thuis om de letselschade te bespreken. Zij gaven aan 50% van de geleden schade te zullen vergoeden.

Na 2 maanden zou de verzekeraar contact met haar opnemen, maar dit bleef uit. Mevrouw belde haar assurantietussenpersoon voor advies. Deze raadde haar aan om een belangenbehartiger in de arm te nemen.”

Letselschade: one size fits all bestaat niet

Jan-Willem bezocht mevrouw thuis. “Dat is belangrijk, omdat je dan kunt zien welke gevolgen letselschade heeft en zo kunt bepalen hoe hoog de schadevergoeding zou moeten zijn.”

Soms kunnen mensen de trap niet meer op, waardoor ze moeten verhuizen. Of gewone dingen als koken of tuinieren gaan niet meer. Als Register-Expert moet ik goed kunnen luisteren, het is mensenwerk. Een ‘one size fits all’ oplossing is er niet. Gelukkig maar. In het geval van mevrouw leek een vergoeding van 50% mij niet reëel. Ik heb me sterk gemaakt voor een hogere schadevergoeding – met succes.”

Letselschade? Meld het direct!

Is er sprake van letsel na een verkeersongeluk of een bedrijfsongeval? Wilt u de schade verhalen? Onze letselschadejuristen helpen kosteloos bij het claimen van uw schadevergoeding!

Schadedossier compleet maken

Bij een ongeval is het slim om meteen een letselschade-expert in te schakelen. In dit geval werd Jan-Willem bijna een half jaar na het ongeluk betrokken. “Zodra ik word ingeschakeld, leg ik een dossier aan. Hierin leg ik precies vast wat er is gebeurd, wat de medische situatie en de prognose is.

Wanneer er een zogenoemde medische eindsituatie vastgesteld is (u bent hersteld óf de arts verwacht dat de klachten niet meer zullen verminderen), kunt u in principe de balans opmaken en de hoogte van de schadevergoeding bepalen. In dit geval wilde mevrouw de zaak graag eerder afsluiten, ondanks dat er nog geen sprake was van een medische eindsituatie.”

Schadevergoeding in goed overleg

Jan-Willem bepaalde samen met mevrouw de mogelijke hoogte van de schadevergoeding. Daarna vond de onderhandeling plaats met de aansprakelijke tegenpartijwederpartij.

“Er is geen sprake van Amerikaanse toestanden. Doorgaans gaat zo’n gesprek in goede harmonie. En moet er tóch stevig onderhandeld worden, dan doe ik dat. Meestal zonder de cliënt erbij, die heeft al genoeg aan het hoofd.”

Nadat mevrouw Jan-Willem had betrokken bij haar zaak, duurde het 8 maanden voordat de schadevergoeding werd uitgekeerd. “Maar hoe lang dat duurt, hangt altijd af van de situatie en de aard van het letsel. Elke zaak is uniek.”

Over Jan Willem Berg

Jan Willem staat aan het roer van de Jurilex-praktijk in Leidschendam, vlakbij Den Haag. Hij heeft rechten gestudeerd en is als Register-Expert aangesloten bij het NIVRE, het Nederlands Instituut van Register Experts. Dit verplicht hem om jaarlijks een aantal opleidingen te volgen en zo de kwaliteit van zijn werk te kunnen waarborgen.

Jan Willems expertise is aansprakelijkheid bij verkeersongevallen, arbeidsongevallen, maar ook dieraansprakelijkheid, wegbeheer- of opstalaansprakelijkheid. Als belangenbehartiger zet hij zich in voor een eerlijke schadevergoeding voor zijn cliënt.

Schade melden na letsel door fietsongeval?

Heeft u letselschade opgelopen bij een fietsongeval? Wij helpen u om een rechtvaardige schadevergoeding te verhalen. Wij hebben letselschadespecialisten in elke provincie. Hierdoor is er altijd een expert bij u in de buurt. Meld direct uw schade, of neem contact op via de WhatsApp.

Wij helpen u verder.

Vragen naar aanleiding van een ongeval? Neem telefonisch contact op of laat een bericht achter. Onze letselschade jurist vertelt direct waar u aan toe bent.

    Contact

    U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.

    Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

      Persoonlijke gegevens

      Wat is er gebeurd?

      Je selecteerde 'Medische fout'. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

      1. Heb je al een klacht ingediend bij de klachtencommissie van de desbetreffende zorginstelling? Ja/nee

      2. Is die klacht gegrond verklaard? Ja/nee

      3. Is de medische fout minder dan 5 jaar geleden gemaakt? Ja/nee

      4. Ben je bereid om een medisch haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren? Ja/nee

      Alle vragen met JA beantwoord

      Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

      1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

      Helaas kunnen wij je niet helpen omdat we geen gegronde klacht hebben. Je aanvraag zal dan ook niet in behandeling worden genomen.

      Je selecteerde 'geweld’. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

      1. Is het letsel ontstaan door een geweldsincident tijdens werktijd? Ja/nee

      2. Valt het incident te wijten aan de werkgever? (optioneel) Ja/nee

      3. Kun je het ongeval aantonen? (optioneel) Ja/nee

      Alle vragen met JA beantwoord

      Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

      1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

      Helaas kunnen wij je niet helpen. Wij verwijzen je in dit geval graag door naar het Schadefonds voor Geweldsmisdrijven.

      Je hebt aangegeven psychisch letsel te hebben opgelopen als gevolg van een ongeval. De volgende vraag is daarvoor van belang:

      1. Heb je naast psychisch letsel, ook lichamelijk letsel opgelopen? Ja/nee

      Jouw antwoord is JA

      Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

      Jouw antwoord is NEE

      Helaas kunnen wij je niet helpen, omdat wij niet gespecialiseerd zijn in het behandelen van enkel psychisch letsel. Jouw aanvraag wordt dan ook niet in behandeling genomen.

      fietshelm-letsel-preventiezorg voor medewerker bij bedrijfsongeval Call Now Button