Terug naar overzicht
± min

Seks tijdens een zakenreis een bedrijfsongeval?

Een hoogst merkwaardige rechtszaak Down Under. Een vrouw lijkt de wereld op zijn kop te zetten door de overheid te vervolgen voor een bijzonder "werkongeval". De dame had namelijk seks tijdens een zakenreis, waarbij de luchter van de hotelkamer op haar viel en ze lichtgewond raakte. "Ik was technisch gezien aan het werk", luidt haar redenering, en ze eist een schadevergoeding.
Haar werkgever - de overheid - betaalde haar hotel en de vrouw was wel degelijk op zakenreis, maar valt het seksaccidentje ook onder de categorie 'werkongevallen'? Daar moet het Australische federale gerechtshof een juridische beslissing in treffen. De dame eist namelijk een schadevergoeding na haar passioneel avontuur waarbij ze lichte letsels opliep aan haar neus, mond en tanden, maar ook moet afrekenen met "psychologische schade". Dat allemaal nadat de glazen verlichting was losgekomen van het hotelplafond en op haar gezicht was gevallen. De feiten dateren al van 26 november 2007, maar komen nu pas voor.

"Werkgever stuurde haar op hotel"
De verwondingen werden volgens haar veroorzaakt "tijdens haar werkuren" en daarom meent ze recht te hebben op een financiële compensatie. Haar werkgever had haar hotel geboekt omdat ze de volgende dag een vergadering moest bijwonen. Haar advocaten argumenteren dat de schadeclaim terecht is omdat haar werkgever "haar naar die bepaalde plaats stimuleerde" om er de nacht door te brengen.

De overheid verdedigt zich met het argument dat de seksuele uitspattingen van de dame "geen gebruikelijk element vormen van een overnachting zoals douchen, slapen of eten". Wat de tegenpartij dan weer tegenspreekt: zij vinden dat "wettelijk toegelaten seks tot de normale nachtelijke geplogenheden van een verblijf in een motelkamer behoren".

"Sekspartner had niks met werk te maken"
Zij zien dan ook geen verschil met een ongeluk dat bij andere activiteiten tijdens een pauze van het werk zou voorvallen. "Stevig doorzakken en sociaal zijn zijn ook ontspannende activiteiten en daarbij opgelopen verwondingen werden in het verleden al financieel gecompenseerd", luidt het. De verdediging brengt daartegen in dat de sekspartner van de vrouw een kennis van haar was die niks met haar werk te maken had en dat men "noch rechtsmatig noch met het gezond verstand" kan volhouden dat haar letsels tijdens haar werkuren werden aangebracht.

Een lekkere kluif voor de rechter...