Terug naar overzicht
± min

Te veel werknemers kans op letselschade door onveilige situaties

In Nederlandse bedrijven hebben nog te veel werknemers te maken met (ernstige) arbeidsrisico’s die kunnen leiden tot letselschade. Daarom bezoekt de Inspectie SZW vanaf februari een groot aantal bedrijven. 

Inspecteurs kijken vooral naar de blootstelling aan gevaarlijke stoffen en naar de arbeidsveiligheid van intern transport en werken met en rondom machines. Vooral de sectoren aardolie, chemie, farmacie, kunststof en rubber komen aan bod.
De wet is duidelijk op dit punt: het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om te zorgen voor veilig en gezond werk. Werkgevers moeten weten welke risico’s hun werknemers lopen en die risico's met maatregelen wegnemen of zoveel mogelijk beperken.

Grootste arbeidsrisico’s
Tot de grootste arbeidsrisico’s met kans op lestelschade behoren blootstelling aan gevaarlijke stoffen en de kans om een ongeval te krijgen bij het werken aan machines of door onveilige arbeidsplaatsen (bijvoorbeeld aanrijdgevaar, onveilig werken op hoogte). Deze risico’s zijn hoog bij bedrijven in de sectoren aardolie, chemie, farmacie, kunststof en rubber. Daarom inspecteert de Inspectie SZW vooral bedrijven uit deze sectoren. Er worden bedrijven bezocht die al geruime tijd geen inspectie hebben gehad maar ook bedrijven die recent al eens zijn geïnspecteerd.