Terug naar overzicht
± min

ZZP’er loopt meer risico op arbeidsongeval met letselschade

Tijdelijke arbeidskrachten zijn relatief vaker slachtoffer van ongevallen met letselschade op het werk dan vaste werknemers, vooral in de bouw. Dat constateert de Inspectie SZW.

Volgens de Inspectie SZW (voorheen arbeidsinspectie) is dit waarschijnlijk het gevolg van het toenemend uitbesteden van risicovolle bouwwerkzaamheden aan zzp'ers. Vanwege de beperkte marges voor zzp'ers investeren zij vaak te weinig in hun eigen arbeidsveiligheid.
Het aantal arbeidsongevallen met letselschade dat wordt gemeld, is tegen verwachting licht toegenomen. Het aantal steeg van 3475 in 2013 naar 3518 in 2014. Ook het aantal ongevallen met ernstige letselschade steeg licht, blijkt uit het jaarverslag van de Inspectie SZW.

Vooral Polen en Duitsers slachtoffer
Er werden vorig jaar in totaal 13.665 inspecties, onderzoeken en rapportages uitgevoerd. Uit het rapport blijkt dat minstens 12 procent van de slachtoffers met letselschade uit Nederland komt. Het gaat hier voornamelijk om Polen en Duitsers. Het taal- en cultuurprobleem vormt een groot risico bij het in acht nemen van veiligheidsregels op de werkvloer. Het percentage buitenlandse slachtoffers dat overlijdt als gevolg van een arbeidsongeval, is volgens de inspectie bijna twee keer zo groot als bij slachtoffers uit eigen land.

Nog meer toezicht
Door toename van het aantal ongevallen met letselschade vorig jaar en flexibilisering van de arbeidsmarkt, neemt ook de vraag naar toezicht toe. De flexibele arbeidsmarkt roept nieuwe vragen op als het gaat om (veilige) arbeidsomstandigheden.

Bron: NU.nl