gids voor smartengeld en burgerlijk wetboek

Schadevergoeding bij whiplash klachten 

De schadevergoeding na een whiplash kan vaak erg uiteenlopen, dit hangt mede af van de ernst van de klachten na een whiplash. Over het algemeen kunnen we de volgende veelvoorkomende whiplash klachten aanwijzen: 

 • pijn in de nek
 • hoofdpijn
 • pijn in de schouders
 • overgevoeligheid voor geluid en licht
 • vergeetachtigheid
 • vermoeidheid en slecht kunnen slapen
 • concentratieproblemen
 • pijn in de rug
 • emotionele instabiliteit
 • pijn in de armen
 • psychische klachten

Schadevergoeding whiplash klachten? Houd alles goed bij!

Als je een schadevergoeding wilt claimen na jouw whiplash klachten is het erg belangrijk dat we weten hoe het klachtenproces is verlopen. Het kan zijn dat je in eerste instantie geen noemenswaardige klachten ervaart. Dit is een valkuil, want om bewijs aan te dragen voor jouw letselschade vergoeding moet je vaak ook een artsenverklaring kunnen laten zien. Ben je dus niet direct na het ongeval naar een arts geweest, dan is er geen bewijs dat de whiplash samenhangt met het ongeval. Het lastige is; het moment waarop men last krijgt van whiplash klachten verschilt van persoon tot persoon. Sommige slachtoffers hebben meteen na de aanrijding al last van de whiplash, terwijl anderen pas na enkele uren tot zelfs dagen na het ongeval klachten ondervinden. Een tip van ons: ga sowieso naar een arts, ook als je niet direct klachten ervaart van je whiplash. Niet alleen om op trauma’s zoals een hersenschudding te controleren, maar ook voor het bewijs dat je later nodig kunt hebben voor jouw schadevergoeding. Tip: een eventueel eigen logboek met klachten kan ook als bewijs dienen. 

Liesbreuk | Letselschade.nl

Onze aanpak

1

Ontvang een gratis indicatie

 Wij vertellen waar je recht op hebt en schakelen vervolgens een letselschade specialist voor je in bij jou in de buurt.

2

Jouw specialist bepaalt de aansprakelijkheid

Het bewijsmateriaal wat jij hebt verzameld wordt daarbij allemaal doorgenomen.

3

Voorschot van de schadeclaim bepalen

Wij vragen een voorschot van de aansprakelijkgestelde tegenpartij, zodat je niet lang op geld hoeft te wachten.

4

Indienen definitieve claim + nazorg

Dit omvangt alle huidige schade en toekomstige kosten. Daarnaast zorgen wij voor administratieve afhandeling

1

Ontvang een gratis indicatie

 Wij vertellen waar je recht op hebt en schakelen vervolgens een letselschade specialist voor je in bij jou in de buurt.

2

Jouw specialist bepaalt de aansprakelijkheid

Het bewijsmateriaal wat jij hebt verzameld wordt daarbij allemaal doorgenomen.

3

Voorschot van de schadeclaim bepalen

Wij vragen een voorschot van de aansprakelijkgestelde tegenpartij, zodat je niet lang op geld hoeft te wachten.

4

Indienen definitieve claim + nazorg

Dit omvangt alle huidige schade en toekomstige kosten. Daarnaast zorgen wij voor administratieve afhandeling

Schadevergoeding whiplash claimen 

Ter compensatie van whiplash letsel kun je de tegenpartij aansprakelijk stellen en een schadevergoeding claimen voor het whiplash letsel. Het is raadzaam om bij het claimen van een schadevergoeding een belangenbehartiger in te schakelen. 
 
Letselschade advocaten en experts geven je hierover advies, helpen je bij de aansprakelijkstelling. Als de tegenpartij aansprakelijkheid heeft erkend, kun je de schadevergoeding claimen. Neem nu contact op met onze letselschade specialisten. Wij helpen je graag om de maximale schadevergoeding voor jouw whiplash te claimen! 

Hoe lang duurt het voor ik de schadevergoeding krijg voor mijn whiplash? 

Hoe lang de klachten als gevolg van de whiplash aanhouden, verschilt per persoon. Daarom verschilt het ook hoe lang het schadeproces duurt voor je jouw definitieve schadevergoeding binnen hebt. Bij de meeste mensen gaat dit gelukkig over binnen een halfjaar na de aanrijding. Over het algemeen wordt na 2 jaar uitgegaan van een ‘medische eindsituatie’. Dat betekent dat op dat moment in vrijwel alle gevallen de medische toestand door de whiplash niet meer verbetert. Dat is het moment dat wij de definitieve schadevergoeding gaan indienen. 14 dagen na het bepalen van dit definitieve bedrag, staat de schadevergoeding op je rekening Het gaat dan om het restbedrag dat je nog niet als voorschot gekregen hebt.

Kosteloze rechtsbijstand met een whiplash bij Letselschade.nl 

Bij LetselSchade.nl geven wij gratis juridisch advies over wat te doen in het geval van jouw whiplash. We verwijzen je waar nodig naar een letselschade advocaat bij jou in de buurt. Door ons te bellen, Whatsappen of door een e-mail te sturen kunnen we je direct vertellen hoe hoog uw letselschadevergoeding ongeveer is en hoe we je kunnen helpen om deze vergoeding zo snel mogelijk te krijgen.

Meld je letsel online

gids voor smartengeld en burgerlijk wetboek

Krijg ik smartengeld na een whiplash? 

Je komt altijd in aanmerking voor smartengeld bij een letselschadezaak waarbij er sprake is van een whiplash. Bij deze vergoeding voor immateriële schade gaat het niet om de kleinste bedragen. Uit de bovenstaande voorbeeldklachten is af te leiden dat een whiplash een aanzienlijk effect kan hebben op je levensvreugde. Dat is precies waar smartengeld voor bedoeld is. Vaak is het zo dat je werk of hobby’s slechter kunt uitvoeren en soms kan er zelfs sprake zijn van een karakterverandering. Al deze veranderingen hebben een enorme invloed op jou én je directe omgeving. Ben je benieuwd hoeveel smartengeld vergoeding je kunt verwachten voor je whiplash? Hieronder noemen we een paar voorbeelden van smartengeld uitkeringen bij slachtoffers van een whiplash na een aanrijding. 

Voorbeelden smartengeld whiplash 

Hieronder geven wij je enkele voorbeelden van whiplash gevallen die een smartengeldvergoeding hebben gekregen. De voorbeelden komen uit de ANWB Smartengeldgids, de gids die wordt gebruikt om de hoogte van de smartengeld vergoeding te bepalen.  

2009: RB Utrecht, whiplash, smartengeld EUR 5.000 

Betrokkene is een 46-jarige vrouw met een post whiplash syndroom. Bij de bepaling van de hoogte van het uit te keren smartengeld is rekening gehouden met de leeftijd van het slachtoffer ten tijde van het ongeval en het feit dat zij als gevolg van het opgelopen whiplash letsel blijvende beperkingen ondervindt bij het verrichten van arbeid, het uitvoeren van huishoudelijke taken en het persoonlijke en sociale functioneren. 

2009: RB Arnhem, whiplash, smartengeld EUR 300,00 

In deze zaak gaat het om twee inzittenden die betrokken raken bij een ongeval. Voor de toebedeling van EUR 300,00 per slachtoffer houdt de rechter rekening met de tijdelijke klachten van betrokkenen waaronder nekklachten, enige fysiotherapeutische behandelingen en lichte nekklachten een jaar na het ongeval. 

2013: Hof Den Bosch, whiplash, smartengeld EUR 18.000 

Als gevolg van een bromfietsongeluk ondervindt het 45-jarige mannelijke whiplash slachtoffer diverse klachten waaronder verwerking- en acceptatieproblemen, er is sprake van cognitieve veranderingen, energieverlies en een dramatische verandering in het dagelijkse leefpatroon. Daarnaast heeft het whiplash letsel tot forse beperkingen in het verrichten van arbeid en werkzaamheden in en rondom het huis geleid. De aanklagers geven duidelijk te kennen dat het ontstaan of de verergering van de klachten voor risico van de veroorzaker van het ongeluk zijn. Dit uit zich door ernstiger, langduriger en anders dan te verwachten klachten bij het slachtoffer. 
 
Voor meer voorbeelden, lees ook onze pagina letselschade bedragen.

smartengeld ligt op de smartengeldgids en burgerlijk wetboek

Zo sta je juridisch sterker met een whiplash 

De onvoorspelbare aard van het whiplash letsel maakt een procedure tegen de tegenpartij die jou aanreed, juridisch gezien lastig. Het is allereerst moeilijk om te bewijzen dat je daadwerkelijk een whiplash hebt omdat het medisch lastig detecteerbaar is. Ook is het lastig hard te maken dat het whiplash letsel is ontstaan als gevolg van de aanrijding, aangezien de whiplash klachten soms pas dagen na het ongeval beginnen. Daarom geven we je graag enkele tips om jouw zaak sterker te maken, waardoor je de kans op een schadevergoeding vergroot. 

 • Ga direct naar een arts na het ongeval en beschrijf je klachten. Lijkt een dooddoener, maar deze notities kunnen later als bewijsmateriaal dienen!
 • Blijf altijd onder behandeling, ook als je even een paar dagen geen klachten ondervindt. Zo kun je het verloop van de whiplash zo nauwkeurig mogelijk beschrijven.
 • Neem zo snel mogelijk contact op met een letselschade advocaat of jurist.

Wil je een letselschade vergoeding claimen voor jouw whiplash? Wij helpen je graag. 

Petra Verweijen
mevrouw beer
"Ontzettend goed geholpen door mevrouw Asma. Een goed luisterend oor en erg vriendelijk. Ik zou echt iedereen aanraden om in zon situatie als mij contact op te nemen met Jurilex."
Wim de Lang
"Na een auto ongeluk professionele bijstand gehad met empathie en kennis van zaken. Alles is prima afgehandeld"
Carl Stoltenhoff
heer Ekkel
"ik ben zeer tevreden over hoe jurilex mijn zaak heeft behandeld en de geweldige samenwerking die ik met jurilex heb ervaren, ben jurilex zeer dankbaar voor alles was ze voor mij hebben gedaan in mijn zaak dank je wel"
heer Bisesar
"Super goeie hulp gehad, duidelijk en helder"
Meer reviews

Veelgestelde vragen over whiplash na aanrijding

Hoe wordt letselschade berekend?
Is de tegenpartij aansprakelijk voor de letselschade na het ongeval?
Hoe lang duurt een letselzaak bij verkeersongevallen?
Wat is de hoogte van de schadevergoeding bij een verkeersongeval?
Met welke kosten krijg ik te maken bij letselschade?

Meer veelgestelde vragen

Vertel direct je verhaal

Via het contactformulier kun je je verhaal vertellen. We zorgen dan dat je zo snel mogelijk weet waar je recht op hebt. Tijdens kantooruren is dit binnen een uur, buiten kantooruren is dit direct de volgende werkdag.

mr. Mariëlle de Bruin
Of neem gratis contact op met onze specialist
of Whatsapp gratis met onze specialist
mr. Mariëlle de Bruin
WhatsApp

Je kan ons bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 17.30 uur. Buiten deze tijden kun je gebruikmaken van het contactformulier hiernaast of een bericht via WhatsApp sturen.

Vertel direct je verhaal

Via het contactformulier kun je je verhaal vertellen. We zorgen dan dat je zo snel mogelijk weet waar je recht op hebt. Tijdens kantooruren is dit binnen een uur, buiten kantooruren is dit direct de volgende werkdag.

mr. Tiziana Tores
Of neem gratis contact op met onze specialist
of Whatsapp gratis met onze specialist
mr. Tiziana Tores
0880 112 130 WhatsApp

Je kan ons bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 17.30 uur. Buiten deze tijden kun je gebruikmaken van het contactformulier hiernaast of een bericht via WhatsApp sturen.

Vertel direct je verhaal

Via het contactformulier kun je je verhaal vertellen. We zorgen dan dat je zo snel mogelijk weet waar je recht op hebt. Tijdens kantooruren is dit binnen een uur, buiten kantooruren is dit direct de volgende werkdag.

Esmay van Burken, LLB
Of neem gratis contact op met onze specialist
of Whatsapp gratis met onze specialist
Esmay van Burken, LLB
0880 112 130 WhatsApp

Je kan ons bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 17.30 uur. Buiten deze tijden kun je gebruikmaken van het contactformulier hiernaast of een bericht via WhatsApp sturen.

Je selecteerde 'Medische fout'. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

 1. Heb je al een klacht ingediend bij de klachtencommissie van de desbetreffende zorginstelling? Ja/nee
 2. Is die klacht gegrond verklaard? Ja/nee
 3. Is de medische fout minder dan 5 jaar geleden gemaakt? Ja/nee
 4. Ben je bereid om een medisch haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren? Ja/nee
Alle vragen met JA beantwoord

Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op. 

1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

Helaas kunnen wij je niet helpen omdat we geen gegronde klacht hebben. Je aanvraag zal dan ook niet in behandeling worden genomen.

 

Je hebt aangegeven psychisch letsel te hebben opgelopen als gevolg van een ongeval. De volgende vraag is daarvoor van belang:

 1. Heb je naast psychisch letsel, ook lichamelijk letsel opgelopen? Ja/nee
Jouw antwoord is JA

Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

Jouw antwoord is NEE

Helaas kunnen wij je niet helpen, omdat wij niet gespecialiseerd zijn in het behandelen van enkel psychisch letsel. Jouw aanvraag wordt dan ook niet in behandeling genomen.

­Je selecteerde 'geweld’. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

 1. Is het letsel ontstaan door een geweldsincident tijdens werktijd? Ja/nee
 2. Valt het incident te wijten aan de werkgever? (optioneel) Ja/nee
 3. Kun je het ongeval aantonen? (optioneel) Ja/nee
Alle vragen met JA beantwoord

Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op. 

1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

Helaas kunnen wij je niet helpen. Wij verwijzen je in dit geval graag door naar het Schadefonds voor Geweldsmisdrijven.