Risicoaansprakelijkheid en schuldaansprakelijkheid: het verschil

Gepost 31-03-2021

Risicoaansprakelijkheid en schuldaansprakelijkheid: wat is wat? Juridische termen zijn niet altijd gemakkelijk te begrijpen. Wat betekenen ze en wat hebben ze te maken met letselschadevergoedingen?

Krijg je te maken met een letselschadeadvocaat of een letselschadejurist , dan vliegen de juridische termen je soms om de oren. Bij LetselSchade.nl leggen we de Nederlandse wet in gewone taal aan je uit.

Deze keer: risicoaansprakelijkheid en schuldaansprakelijkheid. Wat zijn de verschillen?

Je hebt dagelijks te maken met de wet, eigenlijk zonder dat je je daarvan bewust bent. Je houdt je bijvoorbeeld aan de Wegenverkeerswet door te stoppen voor een rood licht en je rekent je boodschappen in de supermarkt af voordat je ze meeneemt naar huis.

Risicoaansprakelijkheid en schuldaansprakelijkheid in de praktijk

Er kan een moment komen dat je heel bewust met de wet bezig bent – bijvoorbeeld als je een letselschadejurist in de arm neemt. Dat is het geval als je aanspraak wilt maken op een letselschadevergoeding , omdat een andere partij aansprakelijk is voor jouw letsel.

Het kan dan gaan om risicoaansprakelijkheid of schuldaansprakelijkheid. Wat is het verschil tussen die twee?

Wat is risicoaansprakelijkheid?

Risicoaansprakelijkheid is een vorm van aansprakelijkheid zonder dat iemand zelf schuld heeft en zonder dat iemand iets te verwijten valt.

Een voorbeeld van risicoaansprakelijkheid is dat de ouders verantwoordelijk zijn voor de handelingen en gedragingen van een kind.

Heb je letsel opgelopen door een duw of de schuld van een ander? Vraag onze letselschadeprofessionals voor adequate rechtshulp als een schadevergoeding gewenst is.

Voorbeelden risicoaansprakelijkheid

Het zes jaar oude zoontje van de buurman schiet zijn voetbal tegen je hoofd, waardoor je bril sneuvelt.
Iemands hond raakt in gevecht met jouw hond, waarbij jij letsel oploopt.
Tijdens een storm valt er een losse dakpan van het dak van je buren, waardoor je ernstig gewond raakt.

Een ander praktisch voorbeeld van risicoaansprakelijkheid: Je loopt op straat en onverwachts kom je lelijk ten val door een spelend kind dat jou een duw in de rug geeft. Hierdoor loop je vervelend letsel op, denk aan schaafwonden en kneuzingen.

Ook andere accessoires zoals bril, telefoon en horloge raken beschadigd. In dit voorbeeld zijn de ouders van het kind aansprakelijk voor het letsel en de schade die jij oploopt.

Letselschade? Meld het direct!

Is er sprake van letsel na een verkeersongeluk of een bedrijfsongeval? Wilt u de schade verhalen? Onze letselschadejuristen helpen kosteloos bij het claimen van uw schadevergoeding!

Verzekerd tegen aansprakelijkheid

In alle gevallen hierboven is sprake van risicoaansprakelijkheid, omdat de schade en het letsel niet expres zijn veroorzaakt. Het was tenslotte niet de bedoeling dat je bril zou breken. Toch is de buurman aansprakelijk voor het gedrag van zijn kind.

Veel mensen hebben een aansprakelijkheidsverzekering voor dit soort gevallen, deze verzekering betreft zowel risicoaansprakelijkheid als schuldaansprakelijkheid.

Heb je letselschade opgelopen, dan kan de letselschadejurist jou helpen om een claim voor letselschadevergoeding in te dienen bij de verzekeraar van de wederpartij.

Wat is schuldaansprakelijkheid?

Bij schuldaansprakelijkheid heeft iemand wél zelf schuld en valt diegene iets te verwijten. Er is sprake van schuldaansprakelijkheid doordat iemand iets doet of doordat iemand juist iets nalaat.

Voorbeelden schuldaansprakelijkheid

Een paar voorbeelden van schuldaansprakelijkheid:

De eigenaar van een hond jut de hond op om jou te bijten, waarna je letsel oploopt.

Iemand zet zijn fiets ‘even snel’ neer, waarna de fiets tegen jou aanvalt en jij je kniebanden scheurt.

Letselschadevergoeding

In de gevallen hierboven is sprake van schuldaansprakelijkheid, omdat iemand schuldig is of iets te verwijten valt. De eigenaar van de hond weet immers wat het gevolg is van zijn aansporing. En de eigenaar van de fiets had de fiets stevig op de standaard moeten zetten.

Ook in dit soort gevallen kan de letselschadejurist jou helpen met een letselschadevergoeding.

Heb jij recht op een letselschadevergoeding?

Heb jij recht op een schadevergoeding van de gemaakte kosten en het letsel dat je als gevolg van het ongeval hebt opgelopen? Gebruik onze letselschade calculator en weet binnen één minuut wat er mogelijk is.

Ook kan je contact opnemen met een van onze letselschadeprofessionals. We maken ons er sterk voor dat je krijgt waar je recht op hebt. Wij hebben letselschadespecialisten in elke provincie. Er is altijd een expert bij jou in de buurt.

Wij helpen u verder.

Vragen naar aanleiding van een ongeval? Neem telefonisch contact op of laat een bericht achter. Onze letselschade jurist vertelt direct waar u aan toe bent.

  Contact

  U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.

  Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

   Persoonlijke gegevens

   Wat is er gebeurd?

   Je selecteerde 'Medische fout'. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Heb je al een klacht ingediend bij de klachtencommissie van de desbetreffende zorginstelling? Ja/nee

   2. Is die klacht gegrond verklaard? Ja/nee

   3. Is de medische fout minder dan 5 jaar geleden gemaakt? Ja/nee

   4. Ben je bereid om een medisch haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren? Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen omdat we geen gegronde klacht hebben. Je aanvraag zal dan ook niet in behandeling worden genomen.

   Je selecteerde 'geweld’. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Is het letsel ontstaan door een geweldsincident tijdens werktijd? Ja/nee

   2. Valt het incident te wijten aan de werkgever? (optioneel) Ja/nee

   3. Kun je het ongeval aantonen? (optioneel) Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen. Wij verwijzen je in dit geval graag door naar het Schadefonds voor Geweldsmisdrijven.

   Je hebt aangegeven psychisch letsel te hebben opgelopen als gevolg van een ongeval. De volgende vraag is daarvoor van belang:

   1. Heb je naast psychisch letsel, ook lichamelijk letsel opgelopen? Ja/nee

   Jouw antwoord is JA

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   Jouw antwoord is NEE

   Helaas kunnen wij je niet helpen, omdat wij niet gespecialiseerd zijn in het behandelen van enkel psychisch letsel. Jouw aanvraag wordt dan ook niet in behandeling genomen.

   berekenen letselschadeletselschade keurmerk nationaal Call Now Button