Voorschotbetalingen bij letselschade

Gepost 16-03-2021

Wie een ongeval meemaakt en daar letselschade aan overhoudt, die wordt al snel geconfronteerd met onaangename kosten en uitgaven. De voorschotbetalingen bij letselschade zijn er om de eerste financiële tegenvallers op te vangen waar het slachtoffer mee te maken krijgt. In dit artikel vertellen we er meer over.

Als je slachtoffer wordt, maak je hoogstwaarschijnlijk kosten die je niet zou hebben gemaakt als het ongeval zich niet had gemanifesteerd. Gelukkig heb je in veel gevallen recht op een voorschotbetaling zodat deze eerste kosten opgevangen worden zonder dat het direct in je portemonnee raakt.

De uiteindelijke schadevergoeding wordt uitgekeerd als er een medische eindsituatie is bereikt.

Medische eindsituatie van letselongeval

Bij het afwikkelen van een letselschadezaak wordt een schadevergoeding uitgekeerd aan het slachtoffer. Het regelen komt aan de orde als er sprake is van een medische eindsituatie.

Wat is een medische eindsituatie?

Er is sprake van een medische eindsituatie als het letselschadeslachtoffer volledig is genezen of wanneer het letsel niet zal verergeren.

Voorschot bij letselschade

Voordat een eindsituatie bereikt is, heeft het slachtoffer al te maken met kosten, denk hierbij bijvoorbeeld aan:

een (gedeelte van het) eigen risico van de zorgverzekeraar;
schade aan bezittingen;
nota’s van een medische behandeling;
hulp in het huishouden;
misgelopen inkomsten;
studievertraging;

Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van schadeposten.

Letselschade? Meld het direct!

Is er sprake van letsel na een verkeersongeluk of een bedrijfsongeval? Wilt u de schade verhalen? Onze letselschadejuristen helpen kosteloos bij het claimen van uw schadevergoeding!

Wat is een voorschot?

Een voorschot is een vooruitbetaling op de uiteindelijk schadevergoeding die het slachtoffer ontvangt. Het is een betaling van letselschade die al wel is geleden, maar die nog niet is vastgesteld. Hierdoor is een verzekeraar voorzichtig met het betalen van een voorschotbedrag.

Het is vaak een rond bedrag. Schadeposten zijn dit over het algemeen niet. Echter, zijn verzekeraars, als de schadeposten niet duidelijk dan wel niet erkend zijn, bereid om enkel mooi afgeronde bedragen als voorschot te betalen.

Het betalen van een voorschot doet wellicht vermoeden dat er duidelijkheid is over de schuldvraag. Dit is echter niet het geval. Het is een uiting van welwillendheid van de verzekeraar van de tegenpartij.

Indien de aansprakelijkheid niet rond komt, hoe vervelend het ook is, dan dient het slachtoffer het reeds ontvangen voorschot terug te betalen. In de praktijk zien we zelden tot nooit dat een voorschot teruggevorderd wordt door de verzekeraar.

Gedragscode Behandeling Letselschade

Het recht op een voorschot bij letselschade is een van de onderwerpen wat in de Gedragscode Behandeling Letselschade is vastgelegd. Het doel van het betalen van een voorschot is om de al geleden, maar nog niet vastgestelde (letsel)schade te vergoeden.

In de praktijk blijkt dat de betaling eerder achteraf dan vooraf worden betaald, waardoor het slachtoffer bepaalde kosten c.q. facturen eerst dient voor te schieten. Het kan een flinke klus voor belangenbehartigers zijn om de verzekeraar te bewegen om tijdig een voorschot betaalbaar te stellen.

Het is dan ook belangrijk dat het ‘benaschotten’ eerder uitzondering dan regel wordt. Het dient worden voorkomen staat ook in de Gedragscode Behandeling Letselschade.

Slachtoffer van letselongeval?

Ben jij slachtoffer van een ongeval en heb je daaraan letselschade overgehouden? Is een ander schuldig aan hetgeen jou is overkomen? Dan staat LetselSchade.nl jou kosteloos bij! Neem vrijblijvend telefonisch contact met ons op 085 019 3202 of doe een schademelding via ons formulier hieronder.

Wij helpen u verder.

Vragen naar aanleiding van een ongeval? Neem telefonisch contact op of laat een bericht achter. Onze letselschade jurist vertelt direct waar u aan toe bent.

  Contact

  U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.

  Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

   Persoonlijke gegevens

   Wat is er gebeurd?

   Je selecteerde 'Medische fout'. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Heb je al een klacht ingediend bij de klachtencommissie van de desbetreffende zorginstelling? Ja/nee

   2. Is die klacht gegrond verklaard? Ja/nee

   3. Is de medische fout minder dan 5 jaar geleden gemaakt? Ja/nee

   4. Ben je bereid om een medisch haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren? Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen omdat we geen gegronde klacht hebben. Je aanvraag zal dan ook niet in behandeling worden genomen.

   Je selecteerde 'geweld’. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Is het letsel ontstaan door een geweldsincident tijdens werktijd? Ja/nee

   2. Valt het incident te wijten aan de werkgever? (optioneel) Ja/nee

   3. Kun je het ongeval aantonen? (optioneel) Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen. Wij verwijzen je in dit geval graag door naar het Schadefonds voor Geweldsmisdrijven.

   Je hebt aangegeven psychisch letsel te hebben opgelopen als gevolg van een ongeval. De volgende vraag is daarvoor van belang:

   1. Heb je naast psychisch letsel, ook lichamelijk letsel opgelopen? Ja/nee

   Jouw antwoord is JA

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   Jouw antwoord is NEE

   Helaas kunnen wij je niet helpen, omdat wij niet gespecialiseerd zijn in het behandelen van enkel psychisch letsel. Jouw aanvraag wordt dan ook niet in behandeling genomen.

   achterop aanrijdingletselschade keurmerk nationaal Call Now Button