Terug naar overzicht
± 0 min

Jonge én oude automobilist meeste kans op dodelijk verkeersongeval

Jonge én oude automobilisten lopen de meeste kans op een verkeersongeval met dodelijke afloop. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

In de afgelopen vijf jaar verongelukten 187 automobilisten die tussen de 18 en 25 jaar oud waren. Dit is 22 procent van alle verongelukte autobestuurders, waarmee de jongere automobilisten de groep vormen met de meeste dodelijke auto ongelukken. Het aandeel autobestuurders dat omkomt bij een ongeluk is bij 75-plussers lager dan bij jongeren. De afstand die 75-plussers gemiddeld per dag met de auto afleggen, is met 5 kilometer wel ruim twee keer kleiner dan de 12 kilometer die 18- tot 25-jarigen gemiddeld afleggen op een dag.

Wanneer gebeuren de meeste dodelijke ongevallen?
De tijdstippen waarop de dodelijke ongevallen doorgaans plaatsvinden liggen voor de hand. Automobilisten komen vooral om gedurende de ochtendspits tussen zeven en negen en de avondspits tussen vier en zes uur. In de spits worden ook de meeste kilometers per uur afgelegd. Kijkend naar het aantal gereden kilometers, dan is het risico op een dodelijk ongeluk bij automobilisten het grootst tussen middernacht en zeven uur ‘s ochtends. Ook ’s avonds tussen zes en twaalf is het risico voor automobilisten relatief hoog.

Waar vallen de meeste dodelijke slachtoffers?
De afgelopen vijf jaar is het aantal dodelijke slachtoffers onder automobilisten het hoogst in de provincies Noord-Brabant en Gelderland. Het gaat om ruim een derde van het totaal. Dit beeld verandert als rekening wordt gehouden met de afstanden die per provincie worden gereden. In Drenthe en Zeeland is dan het aantal verkeersdoden onder automobilisten naar verhouding het hoogst.

Waar vallen de minste dodelijke slachtoffers?
In Flevoland, Zeeland en Utrecht is het aantal dodelijke slachtoffers onder automobilisten het laagst. Dit beeld verandert als rekening wordt gehouden met de afstanden die per provincie worden gereden. In de provincies Zuid-Holland en Noord-Holland is dan het aantal verkeersdoden onder automobilisten naar verhouding het laagst.

Toename aantal dodelijke verkeersongevallen
Het aantal dodelijke verkeersongevallen in Nederland is voor het tweede jaar toegenomen. In 2016 waren 629 dodelijke slachtoffers te betreuren bij een verkeersongeval, acht slachtoffers meer dan in 2015. In 2016 kwamen 231 inzittenden van een personenauto om het leven, dit waren 186 bestuurders en 45 passagiers. Hiernaast overleden onder andere 189 fietsers, 51 voetgangers, 38 bestuurders van een scootmobiel, 41 brom- en snorfietsers, en 45 motorrijders.

Heeft u letselschade opgelopen door een verkeersongeval?
Of wilt u weten wie aansprakelijk is is bij letselschade of zelfs overlijden bij een verkeersongeval? Dan kunt u voor meer informatie contact opnemen met onze LetselHelpdesk via ons contactformulier of GRATIS nummer 0800 – 0112.