Terug naar overzicht
Marijke van Veenen Marijke van Veenen
± min

Tijdens autorijden smartphone bedienen in houder mag wel

In de auto een smartphone bedienen terwijl deze in de houder zit, is niet strafbaar. Dat blijkt uit een uitspraak van het Gerechtshof in Leeuwarden. Wel verhoogt het intoetsen, versturen of lezen van berichtjes de kans op een ongeval met een factor 6.

Smartphone bedienen en letselschade
Iedere automobilist weet het intussen: je smartphone bedienen in de auto kan leiden tot ongelukken en letselschade. Maar hoe zit het als de telefoon in een houder aan het dashboard zit? Een automobilist in Sneek kreeg onlangs een boete van 239 euro voor het gebruiken van zijn mobiele telefoon tijdens het autorijden, terwijl deze in de houder zat. De automobilist stapte naar de kantonrechter. Die oordeelde dat het aanraken gelijkstaat aan het vasthouden van een telefoon.

Leestip!
23 keer meer kans op ongeval door smartphone

In hoger beroep
De automobilist ging samen met het Openbaar Ministerie (OM) in hoger beroep tegen de uitspraak van de kantonrechter. Het OM wilde een duidelijker beeld van wat strafbaar is bij het gebruik van mobieltjes achter het stuur, mede omdat veel mensen navigatie-apps op hun telefoon hebben. Een telefoon mag volgens de wet in de auto alleen handsfree worden bediend. Het vasthouden van de telefoon tijdens het rijden mag niet. Ook het vastklemmen van een telefoon tussen hoofd en schouder is strafbaar. Maar navigatiesoftware gebruiken mag wel. Hoe het zit met het bedienen van de telefoon in de houder, was onduidelijk.

Bedienen in houder mag wel
Terug naar de zaak van de Sneekse bestuurder. Het Gerechtshof in Leeuwarden was het niet eens met de uitspraak van de kantonrechter en zette een streep door de boete. Uit deze uitspraak kan worden opgemaakt dat het bedienen van een mobiel in een houder dus wel mag. Volgens het gerechtshof heeft de wetgever er ‘bewust voor gekozen slechts het vasthouden van een telefoon te verbieden’. Het hof oordeelt dat het aanraken van een mobiele telefoon, niet valt onder deze regel (artikel 61a van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens).

Gevaarlijk rijgedrag toch beboet
Het OM is tevreden met de uitspraak en zegt dat het gerechtshof de gevraagde duidelijkheid heeft gegeven. Maar dit betekent niet dat het bedienen van een telefoon nooit meer een boete kan opleveren. Want als het leidt tot gevaarlijk rijgedrag kan de politie wél ingrijpen.

Leestip!
Verbod op appen en sms'en in de auto dichtbij

Risico op letsel
Het OM benadrukt dat afleiding in het verkeer bijzonder riskant is. Uit onderzoek blijkt dat het intoetsen, versturen of lezen van een berichtje de kans op een ongeval, en dus letselschade, met een factor 6 verhoogt. Een telefoongesprek voeren in de auto, of dat nu handsfree gebeurt of niet, verhoogt het risico op een ongeval met ruim een factor 2. Ook andere vormen van afleiding, zoals iets pakken uit het dashboardkastje of eten en drinken tijdens het rijden, doen de kans op een ongeval snel toenemen.

Leestip!
Smartphonegebruik voornaamste oorzaak toename verkeersongevallen  

In de toekomst zwaarder bestraffen
Wie vindt dat de wetgeving rond het gebruik van smartphones in de auto strenger moet worden, moet zich volgens het gerechtshof wenden tot de regelgever. Als het aan het kabinet ligt, gebeurt dit inderdaad en kan appen achter het stuur in de toekomst worden beboet met een celstraf. Justitieminister Ferdinand Grapperhaus heeft een wetsvoorstel gemaakt waarin hij voorstelt smartphonegebruik voortaan veel zwaarder te bestraffen.

Bronnen: nu.nl / NOS

Heeft u letselschade opgelopen?
Bijvoorbeeld door een verkeersongeval veroorzaakt door onoplettendheid bijvoorbeeld door smartphone-gebruik? Of wilt u weten wie aansprakelijk is is bij letselschade of zelfs overlijden door een smartphonegebruik? Dan kunt u voor meer informatie contact opnemen met onze LetselHelpdesk via ons GRATIS nummer 0800 – 0112.