Terug naar overzicht
± min

Bloedproef bij dode veroorzaker ongeluk moet kunnen, toch?

Ook van overleden veroorzakers van verkeersongelukken moet het bloed kunnen worden onderzocht door middel van een bloedproef. Dat willen de Landelijke Organisatie Verkeersslachtoffers (LOV) en Vereniging Verkeersslachtoffers (VV). 5 vragen en antwoorden.

1. Waarom een bloedproef bij dode veroorzakers van een ongeval?
De LOV en VV pleiten voor een bloedonderzoek bij veroorzakers van zware ongelukken, ook wanneer zij zelf zijn overleden. Alleen zo kan worden bepaald of de bestuurder op het moment van het ongeval onder invloed was van drank en/of drugs.

Leestip!
Letselschade door drugsgebruik in het verkeer neemt toe

2. Kan dat nu dan nog niet?
Op dit moment is een bloedproef bij overleden bestuurders verboden. In de Grondwet is de onaantastbaarheid van het lichaam verankerd. Hierdoor is er vaak onwetendheid over de omstandigheden en blijft de exacte oorzaak van een ongeval onduidelijk.

Leestip!
Jonge en oude automobilist meeste kans op dodelijk verkeersongeval

3. Waarom is een bloedonderzoek onder dode veroorzakers belangrijk?

  • Het helpt nabestaanden van de slachtoffers bij het verwerkingsproces wanneer zij zekerheid hebben over de precieze toedracht.
  •  Bij een ongeval zijn vaak meer slachtoffers betrokken. Zij hebben recht op de waarheid.
  • Het draagt bij aan een volledige ongevallenregistratie. Omdat alcohol- en drugsgebruik nu niet worden vastgesteld als de veroorzaker om het leven is gekomen, is onbekend hoeveel dodelijke ongelukken hierdoor worden veroorzaakt.
  • Het onderzoek kan helpen bij het vaststellen van aansprakelijkheid en het verhalen van de letselschade.

Leestip!
App verbetert kwaliteit ongevallenregistratie

4. Zijn drugs en drank vaak in het spel bij dodelijke ongevallen?
Doordat het bloed van overleden bestuurders nu niet onderzocht mag worden, is het precieze aantal onduidelijk. Maar de LOV denkt dat het aantal verkeersslachtoffers door dronken automobilisten stijgt. Dit is volgens hen onder andere te verklaren door de komst van Polen en Bulgaren die met alcohol op achter het stuur gaan. Een politiewoordvoerder vermoedt dat het gaat om 11 tot 24 procent van het totaal aantal dodelijke slachtoffers.

Leestip!
Minder vergiftigingen  door jongeren maar meer ongevallen door alcoholgebruik

5. Wat wordt er met het verzoek tot een bloedproef gedaan?
Minister Dekker van het ministerie van Veiligheid en Justitie bekijkt nu of hij in de wet kan opnemen dat er onder bepaalde voorwaarden onderzoek mag worden gedaan op het lichaam van een overleden verdachte of slachtoffer. Een Kamermeerderheid staat hierachter.

Leestip!
Oproep aan nieuw kabinet: maak werk van ongevallenanalyse

Bronnen: Volkskrant / Telegraaf

Gratis hulp en advies
Wij beantwoorden graag uw vragen over letselschade, het claimen van smartengeld of het inschakelen van een letselschadebureau. Bel onze helpdesk gratis op 0800–0112. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar. Buiten openingstijden kan u uw schade melden via het contactformulier. Wij nemen dan binnen 1 werkdag contact met u op.