Terug naar overzicht
± min

Dashcam steeds vaker gebruikt als bewijs bij ongevallen met letselschade

Opnamen gemaakt met een dashcam worden steeds vaker gebruikt als juridisch bewijsmateriaal bij verkeersongevallen met letselschade. Politie en justitie moedigen automobilisten aan een dashcam aan te schaffen.

Steeds meer automobilisten hebben er één: een dashcam of dashboardcamera. Ofwel: een videocamera die boven het dashboard van een auto wordt geplaatst om door de voorruit (frontaal) te filmen. Op dit moment rijden in ons land al een kleine 100.000 auto’s met zo'n dashcam rond. Dit is een verdriedubbeling in vergelijking met 2014. Veel opnamen zijn geschikt om te gebruiken als bewijsmateriaal. Soms zijn de beelden volgens de politie zo overduidelijk dat er voor de overtreder of dader geen ontkomen aan is.

Extra beoordelingsmiddel
Ook justitie is positief over het gebruik van de dashcam, die overigens maar een paar tientjes kost. De filmbeelden worden steeds vaker in de rechtbank getoond en gebruikt als extra technisch beoordelingsmiddel voor de rechter. In De Telegraaf vertelt Ernst Koelman van Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM) dat de camera zorgt dat verdachten van een verkeersmisdrijf met letselschade niet meer met een smoesje wegkomen. Blind afgaan op alleen camerabeelden, kan nog niet. Beelden kunnen geknipt zijn, geen juiste plaatsaanduiding hebben, et cetera. Daarom worden binnenkort een aantal voorwaarden aan opnamen gesteld, zodat de dashcam een nog krachtiger middel wordt. Maar altijd in combinatie met getuigenverklaringen.

Getuige van ongeval met letselschade
Een bijkomend voordeel van de dashcam is dat er continu tijdens een autorit opnamen worden gemaakt. Dus ook als de automobilist toevallig getuige is van een overva of een zwaar ongeval met letselschade. Dan kunnen die beelden ook worden overgedragen. Ook verzekeringsmaatschappijen zien voordelen. Dashcambeelden vormen een nieuwe bron van bewijs. Bij meldingen van letselschade en blikschade kunnen ze worden meegestuurd. Dit geeft vaak duidelijker beeld van een situatie dan een situatieschets.

Dashcam verplicht in Rusland
In Rusland hebben de verzekeringsmaatschappijen een dashcam verplicht gesteld, aangezien daar veel fraude voorkomt in het verkeer. Voldoende, duidelijk en begrijpelijk videomateriaal wordt geclassificeerd als onmiskenbaar bewijs en in de meeste gevallen kort de indiening van een video van het auto-ongeluk het proces van betaling in van 6 tot 2 weken.

Bron: De Telegraaf