Terug naar overzicht
Marijke van Veenen Marijke van Veenen
± min

Gemeente Utrecht registreert kleine verkeersongevallen niet

Utrecht registreert kleine verkeersongevallen niet. Daardoor heeft de gemeente geen goed beeld van het exacte aantal verkeersongevallen. Dat blijkt uit de Voortgangsrapportage programma Verkeersveilgheid.

Uit een recente rapportage over verkeersveiligheid blijkt dat in 2015 acht mensen overleden in het Utrechtse verkeer en dat er 374 mensen met letselschade in het ziekenhuis belandden. In totaal werden ‘slechts’ 353 ongelukken geregistreerd, terwijl het werkelijke aantal vele malen hoger ligt. Wat gaat er mis?

Kleine verkeersongevallen worden niet meegerekend
De politie wordt niet altijd ingeschakeld bij (kleine) ongelukken in de straat. Vooral in de wijken Overvecht en Kanaleneiland is het vaak onduidelijk hoeveel ongelukken er gebeuren. De kleine ongelukken worden meestal niet geregistreerd.

5 ideeën voor betere registratie en voorkomen van verkeersongevallen:

 1. Laat de fietsersbond ongevallen zelf bijhouden
  De Fietsersbond stelt voor dat de gemeente zelf het aantal ongelukken bijhoudt in plaats van zich te baseren op landelijke cijfers.
 2. Registreer verkeersongevallen met de app MobielSchadeMelden Verkeersongevallenregistratie kun je nauwkeuriger registreren met bijvoorbeeld de app en website MobielSchadeMelden. De app stimuleert een meer efficiënte ongevallenregistratie en betrouwbare ongevallenanalyse. https://www.letselschade.nl/fietsers/app-verbetert-kwaliteit-ongevallenregistratie/
 3. Maak een knop op de fiets voor melding van onveilige verkeerssituaties GroenLinks oppert een knop op de fiets waarmee fietsers kunnen aangeven wanneer ze zich onveilig voelen. De registratie moet de gemeente helpen bij het vinden van de gevaarlijke knelpunten.
 4. Betrek de Eerste Hulp bij betere ongevallenregistratie
  D66 oppert betere ongevallenregistratie van mensen die via de Eerste Hulp bij ziekenhuizen binnenkomen.
 5. Registreer (klachten over) kleine ongevallen
  Het CDA wil dat de gemeente Utrecht de klachten van bewoners beter oppakt. Te beginnen met het ophangen van borden met ‘pas op voor overstekende kinderen’ of andere waarschuwingsborden.

Tip!
Minder verkeersslachtoffers begint bij het verbeteren van de ongevallenanalyse. Daarvan zijn de autobrancheverenigingen BOVAG en VACO overtuigd.

Utrecht belooft in elk geval dat het de komende Veiligheidsrapportage uitgebreider maakt. Het verkeer veiliger maken is een mooie belofte, maar veel complexer, stelt de wethouder.

Bron: o.a. De Telegraaf

Gratis hulp en advies
Wij beantwoorden graag uw vragen over letselschade, het claimen van smartengeld of het inschakelen van een letselschadebureau. Bel onze helpdesk gratis op 0800–0112. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar. Buiten openingstijden kan u uw schade melden via het contactformulier. Wij nemen dan binnen 1 werkdag contact met u op.