Terug naar overzicht
Marijke van Veenen Marijke van Veenen
± min

Hoe veel kans op letselschade loopt u in uw gemeente?

Hoe groot is de kans op letselschade in het verkeer in uw gemeente? Sinds kort kan iedereen met de website www.verkeersveiligheidsvergelijker.nl zien hoe veilig zijn of haar woonomgeving is. 4 vragen en antwoorden.

Wat is verkeersveiligheidsvergelijker.nl voor voor site?
Op de website verkeersveiligheidsvergelijker.nl kan iedereen zelf opzoeken hoe veilig zijn of haar gemeente is. De tool die op deze site te vinden is, laat voor alle Nederlandse gemeenten cijfers zien over het aantal verkeersdoden, maar ook over (fiets)infrastructuur, gemeentelijk budget en meldingen van burgers over verkeersonveilige situaties. Zo krijgt u zelf zicht op de kans op letsel in het verkeer in uw woonomgeving.

Leestip!
Gemeenten moeten meer werk maken van verkeersveiligheid

Voor wie is de website interessant?
De site voor iedereen vrij toegankelijk. Wel is het voornamelijk bedoeld voor professionals die op gemeentelijk niveau werken aan de verkeersveiligheid. Gemeenten kunnen de cijfers gebruiken voor het opstellen van hun verkeersveiligheidsbeleid en voor het informeren van de gemeenteraad.

Leestip!
Gemeente Utrecht registreert kleine verkeersongevallen niet

Waar komt het idee vandaan?
De verkeersveiligheidsvergelijker is een initiatief van de Fietsersbond, Veilig Verkeer Nederland en SWOV Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. De site is sinds eind april 2018 in de lucht.

Leestip!
Betere fietsmodellen moeten verkeersveiligheid verbeteren

Hoe betrouwbaar is de informatie op verkeersveiligheidsvergelijker.nl?
De cijfers waar de verkeersveiligheidsvergelijker uit put, zijn afkomstig uit verschillende databronnen zoals het CBS, BRON, de Fietsersbond Routeplanner en het VVN Participatiepunt. De site is op dit moment nog volop in ontwikkeling. De initiatiefnemers zouden graag meer data over verkeersveiligheid willen laten zien, maar geven aan dat deze vaak nog niet beschikbaar of betrouwbaar zijn. Daardoor geeft de vergelijker op dit moment nog geen compleet beeld van de verkeersveiligheid. Om een completer beeld te krijgen, is het daarnaast noodzakelijk om alle indicatoren in samenhang te bekijken en kennis te hebben van de lokale situatie.

Leestip!
Verkeersveiligheid in gemeenten laat veel te wensen over

Bron: swov.nl

Letselschade door (fiets)ongeval?
Bel gratis onze helpdesk op 0800–0112. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar. Wij beantwoorden vrijblijvend uw vragen over uw (fiets)ongeval, het claimen van een schadevergoeding en het inschakelen van juridische hulp. Buiten openingstijden kan u uw fietsongeval melden via het contactformulier. Wij nemen dan binnen 1 werkdag contact met u op.