Terug naar overzicht
± 3 min

Letselschade door ongeval tijdens Virtual Reality-game

Gewapend met rugzak, een VR-bril en geweer, stapte een cliënt met zijn vrienden in een 200m2 virtuele wereld, om elkaar te redden van aanvallende zombies. 
Bij de uitvoering van het spel struikelde cliënt over een houten stoel, viel daardoor tegen een stellage en liep letsel op. Beide objecten bevonden zich niet in het speelveld, maar wel in de speelruimte. 
Cliënt nam contact op met Jurilex om de casus te laten beoordelen, teneinde te bezien of wij cliënt zouden kunnen bijstaan bij het verhalen van de letselschade. Wij zagen er een kansrijke zaak in en hebben aansluitend de verzekeraar aansprakelijk gesteld.

Discussie omtrent aansprakelijkheid

De verzekeraar gaf aanvankelijk een ontkennende reactie op de aansprakelijkstelling. Hierbij stelde zij, dat cliënt de in de bril geprojecteerde waarschuwingsborden heeft genegeerd, en daardoor tegen de kast is opgelopen. In dit standpunt konden wij ons niet vinden.

Om te voorkomen dat bezoekers tijdens het spel in aanraking komen met de muren, werd er inderdaad een zichtbare waarschuwing in de VR-bril gegeven. Echter, de losstaande objecten waren niet opgenomen in de digitale afbakening van het spel. Tevens bestaat er een grote kans, dat wanneer er een virtuele zombie op je af komt rennen, je van schrik uit het speelveld raakt.

Daarbij is een stoel makkelijk te verplaatsen, hetgeen het onverantwoord maakt om deze in een ruimte te plaatsen waar bezoekers, zonder zicht op dergelijke objecten, zich door de ruimte bewegen. Opmerkelijk was dat de kast en stoel niet waren afgeplakt met zacht materiaal, terwijl dat bij de steunpilaren wel is gebeurd.

Eindresultaat

Voor de aanbieder van het spel was het gevaar voorzienbaar, daar er voor andere objecten in de ruimte wel veiligheidsmaatregelen zijn getroffen. Er hadden adequate maatregelen genomen kunnen worden ter voorkoming of beperking van het gevaar, door de objecten af te plakken of deze buiten de speelruimte te plaatsen. 
Het eindresultaat? Na enige discussie heeft de verzekeraar uiteindelijk de aansprakelijkheid erkend. Cliënt heeft een passende vergoeding voor zijn opgelopen letselschade ontvangen.

Letsel en schade opgelopen door het spelen van een VR-game? Meld hier de schade aan een van onze juristen hier en hoor direct of het letselongeval in aanmerking komt voor een rechtvaardige schadevergoeding.

Geschreven door: