Terug naar overzicht
± min

Onveilige verkeerssituaties met paarden: verplaats je in elkaars gedrag

Paarden en verkeer vormen een lastige combinatie. 90 procent van de ruiters en ruim 85 procent van de menners had de afgelopen twee jaar te maken met een onveilige verkeerssituatie*. Door meer in elkaars gedrag te verplaatsen kan het aantal ongevallen met letselschade omlaag. 

Ongelukken met paarden op de openbare weg komen helaas regelmatig voor. Denk aan situaties waarbij een paard schrikt, op hol slaat en een weggebruiker moet uitwijken. De automobilist loopt letselschade op door een botsing tegen een boom. Een fietser valt van zijn fiets. Een (bijna)ongeval met letselschade kan vaak voorkomen worden, zeggen de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) en Veilig Verkeer Nederland. Ruiters, menners en andere weggebruikers zouden zich meer moeten verplaatsen in elkaars verkeersgedrag.

Weet wat je doet als je een paard ontmoet
Om rijden op de openbare weg voor iedereen veiliger en plezieriger te maken, werken de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) en Veilig Verkeer Nederland samen. Met hun campagne ‘Weet wat je doet als je een paard ontmoet’  informeren ze weggebruikers over wat te doen als ze in het verkeer te maken krijgen met ruiters of menners. Andersom kunnen ruiters en menners aangeven waar ze in het land onveilig verkeersgedrag tegenkomen. Denk aan een bijna of daadwerkelijk ongeluk. Die informatie spelen ze door aan het VVN Participatiepunt. Ook is er een buurtactie ontwikkeld. Wanneer een ruiter/menner een melding doet, wordt hij/zij opgeroepen om het meest relevante Veilig Verkeer spotje van de KNHS te delen. Zij maken daarbij kans op een Veilig Verkeer setje van de KNHS en VVN.

Onveilige verkeerssituaties met paarden voorkomen
Samen veilig gebruik maken van de openbare weg, betekent je verplaatsen in elkaars gedrag. Bij paarden is het gedrag doorgaans minder voorspelbaar. Hun reacties zijn net als andere (wilde) dieren instinctief. Zelfs met een kind op zijn rug, zal een geschrokken paard vluchten. Ook als het een goed getraind paard betreft. Hij kan plotseling bang worden en kent maar één reactie: wegwezen. Het is de taak van ruiters en menners om onveilige situaties te voorkomen. Maar ook weggebruikers hebben een verantwoordelijkheid. Zij moeten zorgen dat paarden en hun berijders niet in een onveilige situatie terechtkomen.

Tips om de veiligheid op de weg te vergroten
Weet u wat u moet doen als u een paard tegenkomt op de openbare weg? Er is een drietal basisprincipes waarmee u de veiligheid kunt vergroten:

Basisprincipe 1: Passeer paarden rustig (80 km is te snel) en extra ruim, stop indien nodig. Paarden kunnen schrikken en springen zomaar opzij.

Basisprincipe 2: Als je een paard voorbij bent, rij rustig weg. Paarden zijn vluchtdieren en schrikken van onverwachte geluiden of bewegingen.

Basisprincipe 3: Doorbreek nooit onnodig een groep paarden. Paarden zijn kuddedieren en zullen proberen andere paarden te volgen.

Daarnaast zijn er nog een aantal aanvullende tips om rekening mee te houden:

  • Houd zeker vijf meter afstand.
  • Maak geen nodeloos lawaai (denk ook aan aanhangwagen, lading of zeildoek).
  • Rem niet ineens, knipper niet met de lichten en passeer niet rakelings of in een bocht.
  • Let op de tekens die ruiters en koetsiers geven. Een koetsier beweegt bij snelheid minderen zijn gestrekte rechterarm op en neer, wil hij rechtsaf dan geeft hij dat met zijn rechterarm aan en bij linksaf wijst hij met de zweep in zijn rechterhand boven zijn hoofd naar links.

*Deze cijfers blijken uit recent onderzoek, uitgevoerd door paardensportbond KNHS en de ANWB.

Lees ook: Paarden in het verkeer: Wie is aansprakelijk bij een verkeersongeval?

Gratis hulp en advies

Wilt u hulp en advies over de letselschade als gevolg van een ongeluk met een paard? Wij beantwoorden al uw vragen en helpen graag bij het inschakelen van een letselschadebureau. Bel onze helpdesk gratis op 0880 - 112 130. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar.Buiten openingstijden kan u uw schade melden via het contactformulier. Wij nemen dan binnen 1 werkdag contact met u op.