Terug naar overzicht
± min

Politie wordt beter uitgerust om toedracht van auto-ongevallen te kunnen onderzoeken!

De politie Rotterdam-Rijnmond gaat binnenkort werken met een apparaat om gegevens van auto's uit te lezen na een ongeval. Dit gaat gebeuren met een zogenaamde CrashCube. Dit apparaat kan gegevens uit een auto uitlezen waardoor de toedracht van een ongeval in sommige situaties ook met technische feiten kan worden ondersteund.

Het apparaat is ontwikkeld in samenwerking met het Nederlands Forensisch Instituut, de Rijksdienst voor het Wegverkeer en Rijkswaterstaat. Een soortgelijk toestel, de VinCube, kan door het uitlezen van digitale chassisnummers helpen bij het opsporen van gestolen auto's en onderdelen.

De meeste nieuwe Europese en Aziatische auto's - vanaf 2006 - hebben elektronica die allerlei dingen 'weet' over het gedrag van de auto en het functioneren van diverse onderdelen. Die gegevens kunnen van belang zijn bij het vaststellen van de toedracht en  de schuldvraag bij een aanrijding. Zo is de snelheid van de laatste 5 seconden voor het afgaan van de airbags geregistreerd evenals de stuuruitslag en wanneer er is geremd. Deze gegevens kun je met dit apparaat feilloos uitlezen wat de schuldvraag kan helpen oplossen.

Het is vooralsnog niet duidelijk of een dergelijk apparaat in elke politieauto aanwezig zal zijn; zo neen, dan blijft het nog de vraag over hoeveel apparaten het gehele korps gaat beschikken. Als het net zo lang duurt als toen de AED-kits in de politie-auto's kwamen, zal deze komst nog lang op zich laten wachten.