Terug naar overzicht
± min

Smartphone gebruik voornaamste oorzaak toename verkeersongevallen   

De afgelopen vier jaar is het aantal verkeersongevallen met maar liefst 27 procent gestegen. Dit blijkt uit cijfers van Stichting IMN (SIMN). Ook in dit onderzoek wordt smartphone gebruik genoemd als hoofdoorzaak.

Het afgelopen jaar kwamen bergingsbedrijven van SIMN bijna 26.000 keer in actie bij ongevallen met letselschade op hoofdwegen. Dat was 27% meer dan vier jaar geleden.

Stichting IMN (SIMN) is een samenwerkingsverband van alarmcentrales met activiteiten op het gebied van de berging van personenvoertuigen. SIMN is verantwoordelijk voor de afhandeling van incidenten met personenvoertuigen op snelwegen, provinciale en gemeentelijke wegen.

Leestip!
Waarom het aantal dodelijke verkeersongevallen ook dit jaar niet daalde

Grootste stijging in Gelderland 
De stijging deed zich voor in alle delen van het land, maar was het sterkst in de provincie Gelderland. Op de A12 boven Arnhem en de A73 bij Nijmegen nam het aantal verkeersongevallen toe met respectievelijk 91% en 131%.

Leestip!
Dit zijn de gevaarlijkste verkeerslocaties met letsel van Nederland

Oorzaak smartphonegebruik
De oorzaak van de grote toename hangt volgens SIMN samen met het toenemend gebruiken van smartphones onder weggebruikers. Deze conclusie doet SIMN op basis van externe bronnen:

  • TNO heeft vastgesteld dat het bedienen van een smartphone tijdens het rijden de kans op een gevaarlijke verkeerssituatie met een factor 23 verhoogt.
  • Uit ander onderzoek van o.a SWOV en VVN is bekend dat een groot deel van de weggebruikers gedurende langere of kortere tijd met de smartphone bezig is.

SIMN is niet de eerste partij die tot deze conclusie komt. Sinds 2013 wordt al gespeculeerd over de negatieve effecten van smartphone gebruik in het verkeer. Vorige maand tekenden 41 organisaties, waaronder het Verbond van Verzekeraars, een convenant tegen het gebruik van smartphones in het verkeer.

Leestip!
23 keer meer kans op betrokkenheid bij ongeval door smartphone


Heeft u letselschade opgelopen als gevolg van smartphone-gebruik in het verkeer?

Of wilt u weten wie aansprakelijk is is bij letselschade of zelfs overlijden door een smartphonegebruik? Dan kunt u voor meer informatie contact opnemen met onze LetselHelpdesk via ons GRATIS nummer 0880 - 112 130.