Terug naar overzicht
Marijke van Veenen Marijke van Veenen
± min

Uber stopt met testen zelfrijdende auto’s in Arizona

Uber trekt de stekker uit de proef met zelfrijdende auto’s in de Amerikaanse staat Arizona. Dat doet het bedrijf nadat in maart een overstekende voetganger overleed doordat ze door één van Ubers robotauto’s was aangereden. 


Leestip!

Wie is aansprakelijk voor letselschade bij ongeluk met zelfrijdende auto? 

Wat gebeurt er met het testen van zelfrijdende auto's in Arizona?
Uber heft de afdeling die in Arizona zelfrijdende auto’s test, helemaal op. Dit liet het bedrijf op 23 mei 2018 weten aan het personeel. Direct na het dodelijke verkeersongeluk met een zelfrijdende Uber-auto in maart, schortte het taxibedrijf zijn programma voor zelfrijdende auto’s al op. Alle zelfrijdende voertuigen werden van de weg gehaald. Inmiddels is bekend dat de auto’s helemaal niet meer terugkeren in Arizona.

Hoe groot was de proef in Arizona?
Uber had in Arizona zo’n 100 zelfrijdende auto’s rijden. Dit was ongeveer de helft van alle zelfrijdende auto’s van Uber. Door het beëindigen van de proef verliezen ongeveer 300 mensen hun baan.

Stopt Uber helemaal met de zelfrijdende auto?
Nee, in andere Amerikaanse staten gaat Uber wel verder met het testen van robotauto’s. Zo werkt het bedrijf aan een terugkeer op de weg in Pittsburgh. Verder wil Uber gaan testen in San Fransisco, waar het bedrijf zijn hoofdkantoor heeft, en gaan ze door met testritten in Californië. Bij de nieuwe tests zullen er meer veiligheidsgaranties zijn. Ook zal het gaan om kleinere proeven. Zo wil Uber geleidelijk de beveiligingsaspecten van hun software en procedures verbeteren.

Leestip!
Als ik maar geen letselschade oploop: zelfrijdende auto roept morele dilemma op. 

Is er inmiddels meer bekend over het ongeluk met de zelfrijzende auto? 
In maart kwam een 49-jarige vrouw om het leven na een aanrijding met een zelfrijdende Uber-auto. Dit fatale ongeluk leidde tot veel kritiek op het bedrijf. De technologie die Uber op de weg testte, zou niet goed hebben gewerkt. Inmiddels is bekend dat de noodrem uitstond. Dit blijkt uit een voorlopig onderzoeksrapport van de NTSB, de instantie die onderzoek doet bij ongelukken in het Amerikaanse weg-, trein- en vliegverkeer. Het systeem dat automatisch de remmen inschakelt als er een aanrijding of een andere noodsituatie dreigt, was uitgeschakeld.

Leestip!
Zelfrijdende auto Uber toch niet vrijuit na dodelijk ongeval

Waarom stond dit systeem uit?
Bij het testen zet Uber de noodrem uit om te voorkomen dat de auto onvoorspelbaar rijgedrag vertoont. Uber gaat er vanuit dat de aanwezige bestuurder ingrijpt als dat nodig is. Volgens de NTSB waren alle andere systemen voor het autonoom rijden in de auto in orde. Uit het onderzoek blijkt ook dat de auto de vrouw zes seconden voordat ze werd aangereden, waarnam. De chauffeur van de zelfrijzende auto greep een seconde voor de aanrijding naar het stuur, maar remde te laat.

Bronnen: NOS / Bright.nl

Heeft u een ongeluk gehad?
En heeft u daarmee letselschade opgelopen? En is iemand anders aansprakelijk voor de letselschade?  Laat u goed bijstaan door zeer ervaren en deskundige letselschade specialisten. Bel gratis onze helpdesk op 0800–0112 voor advies. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar.