Terug naar overzicht
± min

Volledig verbod op smartphone gebruik in de auto dichtbij

Minister Melanie Schultz van Infrastructuur onderzoekt of er een volledig verbod kan komen op smartphone gebruik (appen en sms'en) in de auto.

Mensen kijken gemiddeld zo’n 220 keer per dag op hun smartphone. Ook tijdens het rijden wordt veelvuldig een app of sms-bericht gecheckt of zelfs geschreven. Jaarlijks vallen er ruim 600 verkeersdoden. Mobiel bellen of het gebruik van sociale media in de auto is een belangrijke oorzaak van ongelukken met letselschade. Zelfs bij handsfree bellen is de kans op een ongeluk vier keer hoger dan normaal.

Veilig Verkeer Nederland (VVN) heeft de politiek daarom in juni al gevraagd om na te denken over een wetgeving om bij elke verkochte smartphone een app te voegen of een device in te bouwen die bij snelheden boven de 20 of 30 km per uur zorgt voor een automatische uitschakeling. Nu is het volgens het Reglement verkeersregels en verkeerstekens alleen nog verboden voor bestuurders hun telefoon vast te houden tijdens het rijden.

Fatale gevolgen
Minister Schultz is voorstander van dergelijke slimme technologie waardoor je telefoon tijdens de rit compleet wordt overgenomen door je auto. Of dat bepaalde functies uitgaan als je rijdt. Ze gaat daarover in gesprek met telecombedrijven. Maar ze heeft ook aangegeven nog een stap verder te willen gaan. Ze pleit voor een verbod op appen of sms’en in de auto. Hiermee wil ze voorkomen dat automobilisten door gebruik van hun telefoon zichzelf en anderen in gevaar brengen. Gevaar dat vaak wordt onderschat. Mensen realiseren zich niet dat een blik van enkele seconden op de telefoon al fatale gevolgen kan hebben. Iemand die een paar seconden op zijn toestel kijkt, is al gauw een paar voetbalvelden verder met zijn auto.

Gedrag beïnvloedende campagne
Volgens VVN is een gedrag beïnvloedende campagne niet genoeg, daarom stuurde VVN eerder dit jaar een brief naar de Vaste Kamercommissie Infrastructuur en Milieu. De forse toename van het aantal verkeersslachtoffers met 51 doden meer in 2015 ten opzichte van 2014, waarmee het totaal aantal doden van 570 opliep naar 621 heeft volgens VVN direct te maken met het toenemend smartphone-gebruik tijdens verkeersdeelname. Uiteindelijk moet het volgens VVN een norm gaan worden om de smartphone tijdens verkeersdeelname niet te gebruiken. VVN ziet uit naar snelle wetgeving hieromtrent. Immers: Elke maand eerder zal levens reden.

Leestip: Hoe gevaarlijk is smartphonegebruik tijdens het fietsen?

Gratis hulp en advies bij letselschade in het verkeer
Wij beantwoorden graag uw vragen over ongevallen met letselschade. Bel onze helpdesk gratis op 0880 - 112 130. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar. Buiten openingstijden kan u uw schade melden via het contactformulier. Wij nemen dan binnen 1 werkdag contact met u op.