Terug naar overzicht
Marijke van Veenen Marijke van Veenen
± min

Goede focus op de weg kan letselschade voorkomen 

 Autorijden is nog altijd mensenwerk. En een ongeluk in het verkeer ontstaat in een split second. Met een goede focus op de weg kunt u ongelukken, en dus letselschade, voorkomen. Maar hoe zorgt u dat u niet wordt afgeleid? Een paar praktische tips.


Letselschade in het verkeer

Veel verkeersongelukken zijn het gevolg van ‘even niet goed opletten’. Dit is een hele menselijke en begrijpelijke fout, maar kan vervelende letselschade tot gevolg hebben. We hebben allemaal vast wel eens meegemaakt dat het mis of misschien nog maar net goed ging. Dat is schrikken! Vervolgens zijn we ons heel bewust van ons verkeersgedrag en is onze focus echt op de weg.

Leestip!
Gedragsveranderingen in het verkeer kunnen leiden tot afname van het aantal letselschadezaken

Makkelijk afgeleid
Waarom kunnen we die focus niet altijd vasthouden?

  • Tijdens verkeersdeelname raken we makkelijk afgeleid. Er is buiten veel te zien, we horen iets op de radio, de kinderen zitten achterin met vragen en verhalen.
  • De smartphone ligt binnen handbereik en we willen toch even kijken wie dat berichtje stuurt. Of nog even gauw de navigatie instellen.
  • Wanneer we al langere tijd autorijden, gaat dit langzaamaan meer op de automatische piloot. Het wordt gewoontegedrag, waardoor we minder scherp zijn.

Leestip!
Smartphonegebruik voornaamste oorzaak toename verkeersongevallen 

Focus is belangrijk
Het is belangrijk ons te blijven beseffen dat deelnemen aan het verkeer een complexe taak is. Achter het stuur moeten we veel handelingen tegelijk doen. Het verkeer zelf wordt daarbij ook steeds drukker. Allerlei weggebruikers, van voetganger tot elektrische fiets tot vrachtwagens, begeven zich op dezelfde weg. Een goede focus is dus onmisbaar!

Leestip!
Vrachtwagenchauffeurs en automobilisten vaak afgeleid in het verkeer

Tips voor betere focus
Bedenk voor uzelf door welke dingen u wordt afgeleid en hoe u deze kunt verminderen. Hierbij alvast vier praktische tips die helpen om met aandacht het verkeer in te gaan:

  1. Maak in uw gezin of op uw werk de afspraak: tijdens het rijden ben ik niet bereikbaar.
  2. Zorg dat u niet in de verleiding komt om berichten te lezen of telefoongesprekken te voeren onderweg. Laat uw telefoon in uw tas of leg het in het dashboardkastje.
  3. Of gebruik uw telefoon juist om gefocust te blijven. Er zijn handige apps die hierbij kunnen helpen, zoals ‘Drive Safely Keep Focused’, ‘In-traffic Reply’, ‘Safe Drive Pod’ of ‘Automodus’
  4.  Sta er voordat u de motor start bewust bij stil dat u gaat deelnemen aan het verkeer, met alle risico’s van dien. Zo voorkomt u dat u op de automatische piloot wegrijdt.

Bron: Veilig Verkeer Nederland

 

Heeft u letselschade opgelopen?
Bijvoorbeeld door een verkeersongeval veroorzaakt door onoplettendheid bijvoorbeeld door smartphone-gebruik? Of wilt u weten wie aansprakelijk is is bij letselschade of zelfs overlijden door een smartphonegebruik? Dan kunt u voor meer informatie contact opnemen met onze LetselHelpdesk via ons GRATIS nummer 0800 – 0112.