Terug naar overzicht
± 0 min

Zelfrijdende auto van Uber gaat toch niet vrijuit na dodelijk ongeval

Vorige week veroorzaakte een zelfrijdende auto van Uber Technologies in de Amerikaanse staat Arizona een ongeval waarbij een overstekende vrouw om het leven kwam. In tegenstelling tot eerdere berichten gaat de zelfrijdende auto toch niet vrijuit.

Dat beweert de New York Times op basis van documenten waaruit blijkt dat de zelfrijdende auto's van Uber al veel vaker in de problemen kwamen. De Amerikaanse politie zei in eerste instantie dat het ongeval tijdens een testrit ook met een gewone auto onvermijdelijk was geweest. Inmiddels stelt het korps dat die citaten ‘uit hun verband zijn gerukt’. Ook experts oordelen op basis van door de politie vrijgegeven beelden dat dit een situatie was waarbij juist een zelfrijdende auto goed had kunnen anticiperen op de situatie. Met zijn radar- en lasersystemen die 360 graden rondom de auto kunnen ‘kijken’ had een dergelijk ongeluk juist voorkomen moeten worden.

Leestip!
Wie is aansprakelijk voor letselschade bij ongeluk met zelfrijdende auto? 

Meer ingrepen bij zelfrijdende auto Uber
Uit de documenten waar de New York Times naar verwijst blijkt dat de zelfrijzende auto's van Uber vooral bij wegwerkzaamheden en naast grote vrachtwagens functioneren slecht  functioneren. Ook zouden ze bij ingrepen door de verplichte bestuurder aan boord ook ver achter blijven bij de auto’s van Waymo, waarbij gemiddeld eens per 9.000 kilometer een ingreep plaatsvindt. Uber’s auto’s vereisen gemiddeld eens per 21 kilometer een ingreep.

Leestip!
Google auto's stevenen af op minder letselschade 

Programma's zelfrijdende auto's stopgezet
De auto reed volgens de plaatselijke politie op het moment van de aanrijding in de autonome, zelfrijdende stand, maar er zat wel een bestuurder achter het stuur.
Het is niet het eerste dodelijke ongeval met een zelfijrdende auto. In 2016 overleed een 40-jarige man uit Florida die met de automatische piloot van zijn zelfrijdende Tesla reed.
Uber heeft zijn programma voor zelfrijdende auto's in de Verenigde Staten en Canada per direct opgeschort. Nagenoeg alle bedrijven die experimenteren met autonome auto’s, hebben hun voertuigen voor onbepaalde tijd stopgezet.

Leestip!
Als ik maar geen letselschade oploop: zelfrijdende auto roept morele dilemma op. 

Bron: Ad/De Volkskrant

Heeft u een ongeluk gehad?

En heeft u daarmee letselschade opgelopen? En is iemand anders aansprakelijk voor de letselschade?  Laat u goed bijstaan door zeer ervaren en deskundige letselschade specialisten. Bel gratis onze helpdesk op 0800–0112 voor advies. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar.