Terug naar overzicht
± min

23 keer meer kans op betrokkenheid bij ongeval door smartphone

Mensen die tijdens het verkeer worden afgeleid door hun smartphone, lopen 23 keer vaker kans op betrokkenheid bij een ongeval. Dat moet stoppen vinden ook 41 organisaties in Nederland. Zij tekenden daarom vandaag een convenant.

Het aantal verkeersdoden en ernstige letselschade door verkeersongevallen nemen toe. Onderzoek wijst uit dat afleiding door smartphones in het verkeer hier een grote rol bij speelt. Het verkeerd gebruik van smartphones in het verkeer moet stoppen vinden het Verbond van Verzekeraars, de ANWB, het ministerie van Infrastructuur, Transport en Logistiek Nederland en Samsung en 36 andere organisatie. Ze tekenden vandaag een convenant.

Leestip!
Verbod op appen en sms'en in de auto dichtbij

Elektronica in auto beperken
De organisaties willen dat elektronica in de auto, zoals de smartphone, zo wordt beperkt dat alleen functies worden gebruikt die niet afleiden.  Acties die de de verschillende convenant-onderetekenaars nu al hebben genomen om het aantal ongevallen met letselschade terug te dringen zijn:

  • Samsung voegt op alle nieuwe toestellen standaard een app toe die automatisch antwoord geeft wanneer de gebruiker aan het verkeer deelneemt.
  • Interpolis lanceerde in juli een bewustwordingsvideo om het gebruik van mobiele telefoons achter het stuur tegen te gaan. De verzekeraar liet proefpersonen zelf ervaren hoe snel ze afgeleid zijn en confronteerde ze op indringende manier met iemand die een dodelijk ongeluk veroorzaakte omdat hij met zijn mobiel bezig was.
  • Verzekeraar Vivat zet ook in op veiliger rijden en beloonde in juli start-up Check-out, die een veiliger-rijden-app ontwikkelde, met een innovatie-award.
  • ANWB stelt dit najaar een tool aan het personeel ter beschikking die afleiding van de smartphone in de auto of op de fiets zo klein mogelijk maakt.
  • Het ministerie van Infrastructuur en Milieu bereidt een nieuwe campagne voor en werkt aan een verbod op appen op de fiets.
  • De Gelderse gemeente Renkum heeft een ‘telefoonslot’ geplaatst in dienstauto’s die gebruikt worden door wegbeheerders en in een auto die klaarstaat voor calamiteiten. Door het telefoonslot kunnen bestuurders van Renkumse dienstauto’s hun smartphone tijdens het rijden niet meer gebruiken voor tekstfuncties. Als een bestuurder onderweg toch stiekem probeert te appen of te sms’en, gaat er een waarschuwing per e-mail naar de gebruiker en naar de werkgever. Het systeem blokkeert de smartphone bij een snelheid van meer dan 10 kilometer per uur.
  • Transportbedrijf Van den Broek Logistics gaat op de mobieltjes van al zijn vrachtwagenchauffeurs de app SafeDrivePod installeren, die zorgt ervoor dat het scherm tijdens het rijden volledig blokkeert. Alleen handsfree bellen en navigatie-apps zijn dan nog bruikbaar. Leestip: Nieuwe oplossing blokkeert bellen en internetten op de fiets 


Heeft u letselschade opgelopen door een verkeersongeval veroorzaakt door smartphone-gebruik?

Of wilt u weten wie aansprakelijk is is bij letselschade of zelfs overlijden door een smartphonegebruik? Dan kunt u voor meer informatie contact opnemen met onze LetselHelpdesk via ons GRATIS nummer 0880 - 112 130.