Terug naar overzicht
Marijke van Veenen Marijke van Veenen
± min

Driekwart kinderen loopt risico op letselschade door onveilig vervoer in auto

Zo’n driekwart van de ouders vervoert hun kind niet veilig in de auto. Soms zitten kinderen niet in het juiste kinderzitje of is de bevestiging niet in orde. In sommige gevallen zitten kinderen ook in een te ruim zitje. Hiermee neemt de kans op letselschade bij een ongeval toe.

Voor kinderzitjes is de basisregel dat kinderen kleiner dan 1,35 m in een goedgekeurd (voorzien van een ECE-keurmerk) en passend kinderzitje moeten zitten. De ANWB raadt haar leden aan om voor de aanschaf van een kinderzitje de testresultaten op www.anwb.nl te raadplegen. Daarnaast lanceert de ANWB deze maand een serie van vijf animaties om de veiligheid van kinderen in het verkeer te vergroten. Nog altijd komen in Nederland elk jaar 35 kinderen (0-14 jaar) om in het verkeer en belanden nog eens 635 kinderen in het ziekenhuis. De grootste groep (letselschade of dodelijke) slachtoffers zijn fietsende pubers (10-14 jaar). Ouders krijgen via de animaties van de ANWB praktische tips om de verkeersveiligheid van kinderen zélf te vergroten:

Goede fietsverlichting

Veilige routes

Het juiste autostoeltje

Goed zicht

Remweg

Verkeerslessen
De ANWB doet nog meer om de veiligheid van kinderen in het verkeer te verbeteren en daarmee de risico’s op letselschade te beperken. Ieder jaar volgen 250.000 leerlingen van basisscholen praktische verkeerslessen van Streetwise. In de zes jaar dat Streetwise bestaat hebben 1,5 miljoen kinderen de lessen gevolgd.