Terug naar overzicht
± min

Voorkom hoofdletsel bij kinderen! Stimuleer een helm!

Wij kijken er niet van op dat veel mensen die op een racefiets rijden of op een mountainbike een fietshelm dragen. Toch zien we dat vrijwel geen enkel schoolgaand kind een fietshelm draagt. Niemand beseft zich blijkbaar dat maar liefst 31 kinderen per jaar om het leven komen bij het fietsen van huis naar school en terug en maar liefst 2000 kinderen in het ziekenhuis belanden en blijvend hoofdletsel overhouden!

Ook chirurg William Kramer (gespecialiseerd in kindertrauma) maakt zich met name grote zorgen over de veiligheid van kinderen in het verkeer. Hij concludeert op grond van praktijkgegevens dat vrijwel alle kinderen bij een ongeval op hun hoofd vallen. Aldus Kramer heeft het er mee te maken dat het hoofd van kinderen in verhouding tot hun lichaam groter en zwaarder is. Daarnaast blijkt uit studie dat kinderen vanaf 10 à 11 jaar pas dan in staat zijn goed verkeer en snelheid hiervan in te schatten.

Kramer adviseert ouders van jonge kinderen zich meer bewust te worden dat het goed is kinderen op jonge leeftijd ervaring te laten opdoen bij het fietsen in het verkeer. Een te defensieve opstelling hierin van ouders kan ook averechts werken. Kinderen die in het verleden weinig hebben geoefend, lopen dan ineens veel meer gevaar in het verkeer dan kinderen die dit wel hebben gedaan. Dit zou weer toe te schrijven zijn aan de mindere ervaring in het fietsen in het verkeer.

Kinderen dragen veelal niet graag een helm, omdat zij dat over het algemeen niet 'Cool' vinden. Maar Kramer geeft hiervoor wel een oplossing. Volgens William Kramer schijnen kinderen wel sneller geneigd te zijn een fietshelm te dragen als deze aan een aantal criteria voldoen, namelijk:
1. de kinderen zelf moeten de helm mooi vinden
2. de kinderen worden door de ouders verplicht, zodra zij gevaarlijke dingen gaan doen, met buitenspelen, zoals skeeleren, een helm te dragen
3. ouders zelf stimuleren het dragen van een helm
4. vriendjes en vriendinnetjes dragen ook een helm bij dezelfde verkeers- of spelsituaties

Het eerste punt is op te lossen door kinderen zelf hun helm te laten versieren. Dan wordt het ook echt hùn helm. Het derde en vierde punt is op te lossen als ouders de handen in dit opzicht ineen slaan en bijvoorbeeld klassikaal afspreken mee te doen.  Het heeft zin, dat is bewezen.

Meer lezen: Fietshelmen Verkeersveiligheid van kinderen in Nederland