💶 Krijg ik als inzittende een vergoeding voor mijn schade?

Als je als inzittende letselschade hebt opgelopen na een verkeersongeval, dan kan je bijna altijd één van de partijen aansprakelijk stellen voor je schade. Aangezien jij volledig buiten je schuld om betrokken bent geraakt bij een verkeersongeval, word je ook wel schuldloze derde genoemd. Onze letselschadejuristen behartigen de belangen van schuldloze derden en zorgen ervoor dat de schade wordt verhaald op de regelend verzekeraar. 

Schuldloze derde en regelend verzekeraar

Als schuldloze derde kan jij bepalen wie je aansprakelijk gaat stellen voor de schade die je hebt opgelopen. Je kan de wederpartij aansprakelijk stellen, maar je kan ook de bestuurder aansprakelijk stellen van de auto waar je in zat. De gekozen partij wordt ook wel de regelend verzekeraar genoemd. De regelend verzekeraar dient jouw schade te vergoeden, ongeacht de vraag wie nu daadwerkelijk aansprakelijk is geweest voor het verkeersongeval. De regelend verzekeraar zal het bedrag aan schadevergoeding achteraf claimen bij de aansprakelijke partij.

Voordeel schuldloze derde

Het voordeel is dat je als schuldloze derde niet de hele procedure hoeft af te wachten. Verzekeraars kunnen namelijk oneindig lang met elkaar discussiëren over de vraag wie aansprakelijk is voor het ongeval. Als schuldloze derde mag je geen slachtoffer worden van de oneindige discussie tussen de verzekeraars en om deze reden moet de aangesproken partij binnen korte tijd je schade vergoeden. 

Terug naar overzicht