
Schadevergoeding na verkeersongeval
Wil je graag weten hoe hoog de schadevergoeding na jouw verkeersongeval is? Neem dan contact met ons op. Wij gaan er dan voor zorgen dat je krijgt waar je recht op hebt. Voor jou als slachtoffer is onze hulp helemaal gratis. De kosten die wij maken om je te helpen moeten altijd door de aansprakelijke tegenpartij betaald worden. Vertel ons je verhaal en laat ons je bijstaan. Onze ervaren juristen regelen graag de hoogst haalbare schadevergoeding voor jou!
- Ontvang een rechtvaardige schadevergoeding
Onze beste letselschadespecialisten zorgen ervoor dat je altijd de hoogst haalbare schadevergoeding krijgt na een verkeersongeval. - Gratis hulp en advies
Onze hulp is voor jou gratis, bij Wet is geregeld dat de aansprakelijke partij betaalt. - Altijd bij je in de buurt
We hebben in elke provincie letselschade experts werken, gespecialiseerd in letselschade na een verkeersongeval.
Laat gratis je schadevergoeding claimen bij letselschade na een verkeersongeval
Wanneer je letselschade oploopt terwijl je niet zelf (geheel) schuldig bent aan het verkeersongeval, dan heb je vaak recht op een schadevergoeding. Je kunt dan de letselschade verhalen op de aansprakelijke tegenpartij.
In sommige gevallen is de veroorzaker van het verkeersongeval niet bekend. Als het verkeersongeval door een motorrijtuig is veroorzaakt, kan een beroep worden gedaan op het Waarborgfonds Motorverkeer. Dat kunnen wij dan uiteraard voor je uitzoeken.


Soorten schadevergoeding na een verkeersongeval
Er zijn vele soorten schadevergoeding die je bij letselschade door een verkeersongeval kunt eisen. Denk bijvoorbeeld aan:
- Inschakelen van huishoudelijke hulp
- Inkomstenverlies
- Reiskosten
- Medische kosten
- Smartengeld (immateriële schadevergoeding)
- Helpen bepalen wat in jouw situatie van toepassing is, kun je aan ons toevertrouwen.
De stappen van het regelen van een schadevergoeding bij LetselSchade.nl
Ontvang een gratis indicatie
Jouw specialist bepaalt de aansprakelijkheid
Voorschot van de schadeclaim bepalen
Indienen definitieve claim + nazorg
Direct je letselschade claimen ten gevolge van een verkeersongeval?
Bel ons, whatsapp ons of stuur ons een e-mail. Dan vertellen we je direct hoe hoog de vergoeding voor jouw letselschade ongeveer kan zijn. Ook helpen we je graag om deze schadevergoeding na het verkeersongeval zo snel mogelijk te krijgen.
Letselschade.nl: Al ruim 14 jaar dé partij voor letselschadeslachtoffers bij verkeersongevallen
Letselschade.nl is al ruim 14 jaar hét loket waar slachtoffers van een verkeers- of bedrijfsongeval, medische misser of een ander ongeval terecht kunnen met vragen over het persoonlijk opgelopen letsel. Dat kan zijn voor jezelf, maar bijvoorbeeld ook voor een vriend, vriendin, kennis of familielid.
Wij beantwoorden niet alleen de brandende vragen die er zijn vlak na een ongeval, wij adviseren ook over de juridische stappen die genomen kunnen worden om de schade vergoed te krijgen van de verantwoordelijke van het verkeersongeval.

Veelgestelde vragen over letselschade na een verkeersongeval
Onder letselschade vallen alle kosten die ontstaan door een ongeval waar je letsel aan hebt overgehouden. Het kan gaan om lichamelijk letsel en psychisch letsel. Bij lichamelijk letsel kan je denken aan kneuzingen, littekens, botbreuken, open wonden, blauwe plekken, hersenletsel en amputatie. Bij psychisch letsel kan je denken aan een angststoornis, depressie, een posttraumatische stressstoornis of een burn-out.
Als je betrokken bent geweest bij een ongeval door het toedoen van een ander en je hebt door het ongeval letselschade opgelopen, dan heb je recht op de vergoeding van je kosten. Maar hoe wordt de hoogte van je letselschadevergoeding precies berekend?
Berekenen van de letselschade
Het berekenen van de hoogte van je letselschadevergoeding is lastiger dan het op het eerste gezicht lijkt. Zo wordt de immateriële schade en materiële schade meegenomen bij het berekenen van de letselschadevergoeding. Bij het berekenen van je letselschadevergoeding wordt rekening gehouden met de specifieke situatie van een letselschadeslachtoffer. Hierbij kan gedacht worden aan:
- Leeftijd van het slachtoffer
- Aard van het letsel
- Hersteltijd
- Mate van arbeidsongeschiktheid
- Gevolgen voor het dagelijks leven
- Toekomstige schade als gevolg van het ongeval
Aan de hand van de specifieke situatie wordt bekeken welke schadeposten voor vergoeding in aanmerking komen. Om het bedrag aan smartengeld te bepalen, zoeken wij vaak aansluiting bij jurisprudentie wat betrekking heeft op soortgelijke situaties. Dit is het geheel van uitspraken van rechters.
Bij verkeersongevallen is de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) van kracht. Deze wet bepaalt dat alle motorvoertuigen een verplichte verzekering moeten afsluiten als zij deelnemen aan het verkeer. Mocht je betrokken zijn geraakt bij een verkeersongeval door het toedoen van een ander en heb je door het ongeval letselschade opgelopen, dan is het dus de WA-verzekeraar van de tegenpartij die jouw schade dient te vergoeden.
Mocht je letselschade hebben opgelopen als gevolg van een eenzijdig verkeersongeval, dan wordt de schade niet vergoed door de WA-verzekeraar. In dat geval zal je een schadeverzekering inzittenden (SVI) moeten hebben afgesloten om je eigen schade vergoed te krijgen. Zowel bij het claimen van een schadevergoeding via de WA-verzekering of via de SVI-verzekering kunnen wij in de meeste gevallen je kosteloos bijstaan. Neem contact met een van onze letselschadejuristen op en wij beoordelen direct of je juridisch gezien een kansrijke zaak hebt.
In de meeste gevallen is het direct duidelijk welke partij de verkeersregels heeft overtreden. Maar het kan ook zijn dat beide partijen een verkeersfout hebben begaan, waardoor beide partijen aansprakelijk zijn voor de ontstane letselschade. We spreken dan van een gedeelde aansprakelijkheid.
Ook bij een gedeelde aansprakelijkheid heb je recht op een schadevergoeding, maar dan wordt slechts een gedeelte van je schade vergoed. Bij het berekenen van de hoogte van je schadevergoeding wordt gekeken naar de ernst van de gemaakte verkeersovertreding en de aard en ernst van het letsel. Naar aanleiding daarvan wordt een schuldverdeling opgemaakt. Het kan zijn dat elke partij voor de helft aansprakelijk is, maar het kan ook zijn dat een van de partijen voor 75% aansprakelijk is en de andere partij voor 25%. Dit is geheel afhankelijk van de omstandigheden van het geval.
Het slachtoffer zal in beginsel aannemelijk moeten maken en zo nodig bewijzen dat een verkeersongeval heeft plaatsgevonden. Daarnaast moet het slachtoffer ook aannemelijk maken en zo nodig bewijzen er causaal verband bestaat tussen de onrechtmatige gedraging van de verkeersdeelnemer, het ontstaan van het verkeersongeval en de hieruit voortvloeiende schade. De bewijslast ligt in de eerste instantie dus bij het slachtoffer. Wie eist, bewijst.
In de meeste gevallen is het buitenlandsrecht van toepassing als je letsel oploopt als gevolg van een verkeersongeval in het buitenland. Dat betekent dat regels van het desbetreffende land van toepassing zijn. Dit maakt de afwikkeling van de zaak vaak erg lastig, omdat je wellicht de taal onvoldoende machtig bent en niet bekend bent met de regels van het desbetreffende land. Je zal dan ook in dat desbetreffende land een letselschadejurist moeten inschakelen om te kunnen beoordelen of je recht hebt op een schadevergoeding.
Verkeersongeval met landgenoot in buitenland
Dit is alleen anders als je in het buitenland bent aangereden door een landgenoot. De afwikkeling van de letselschadezaak kan in de meeste gevallen dan wel worden afgehandeld naar Nederlands recht. Daarnaast heb je ook recht op een schadevergoeding als je een schadeverzekering voor inzittenden (SVI) hebt afgesloten en de verzekeraar bereid is om de letselschadezaak naar Nederlands recht af te handelen.
In dat geval heb je als bestuurder en inzittende recht op een schadevergoeding als je letsel hebt opgelopen als gevolg van een verkeersongeval in het buitenland. Een SVI-verzekering dekt ook je schade als het verkeersongeval is veroorzaakt door eigen schuld. Dus ook bij een eenzijdig ongeval heb je dan recht op een schadevergoeding.
Daarnaast dekt een SVI-verzekering ook vaak de kosten voor juridische bijstand. In dat geval kunnen wij je dan ook geheel kosteloos bijstaan. Bel met een van onze letselschadejuristen en wij beoordelen direct of je juridisch gezien een kansrijke zaak hebt.
Meer veelgestelde vragen