
Eenzijdig motorongeluk: letselschade claimen
De letselschade van een eenzijdig motorongeluk kun je gelukkig claimen bij je verzekeraar. Zorg voor een goede ongevallenverzekering én schadeverzekering voor opzittenden, zodat je niet in de financiële problemen komt in zo’n geval. De opzittendenverzekering is extra belangrijk als de bijrijder op je motor letselschade heeft.
Was er sprake van een slecht wegdek, dat in jouw ogen het ongeval heeft veroorzaakt? Dan kun je in sommige gevallen de wegbeheerder aansprakelijk stellen voor jouw eenzijdige motorongeval.
Aanrijding met de motor
Ook een aanrijding met een motor komt met regelmaat voor. Als motorrijder word je vaker over het hoofd gezien door automobilisten. Ook ben je extra kwetsbaar door geringe bescherming. De kans op letsel door een motorongeluk is dan ook erg groot. Voorbeelden van situaties zijn:
- Aanrijding met een tegenligger in een bocht bij het inhalen
- Botsing met een auto in de file
Is het motorongeluk duidelijk niet jouw schuld en heeft de veroorzaker van het ongeluk een verkeersovertreding begaan? Dan kun je je letselschade bij de tegenpartij claimen. Doe dit kosteloos met behulp van een letselschadespecialist, dan krijg je waar je recht op hebt!

Motorongeluk en aansprakelijkheid
Als motorrijder word je niet gezien als een zwakke verkeersdeelnemer, in tegenstelling tot bijvoorbeeld fietsers. Je hebt dus bij een motorongeluk dezelfde bewijslast als een automobilist: je moet actief bewijzen dat de tegenpartij aansprakelijk was voor het ongeluk. Daarbij moet je ook kunnen aantonen dat jij niet verantwoordelijk was het ongeval. Het is daarom belangrijk om direct de aansprakelijkheid van het ongeval vast te stellen. Enkele voorbeelden van bewijsmateriaal:
- Schadeformulier: dit is verplicht
- Een brief waarin je de tegenpartij aansprakelijk stelt voor jouw letsel
- Verklaringen van betrokkenen en getuigen
- Politierapporten (als dit van toepassing is)
- Foto’s of video’s van getuigen, camerabeelden etc.
Heb je niet al deze bewijsmiddelen beschikbaar? Schakel de hulp in van onze professionele letselschade-experts. Wij helpen wij jou om aan de juiste bewijsstukken te komen en daarmee de tegenpartij aansprakelijk te stellen. Neem contact op en we laten je direct weten wat we voor je kunnen betekenen!
Onze aanpak

Ontvang een gratis indicatie

Jouw specialist bepaalt de aansprakelijkheid

Voorschot van de schadeclaim bepalen

Indienen definitieve claim + nazorg
Claim je letselschade na een motorongeluk
Ben je overtuigd van de schuld van de tegenpartij voor het motorongeluk? Neem contact op met onze letselschadespecialisten; wij geven je vrijblijvend advies en leggen uit hoe je de letselschade vergoeding voor jouw motorongeluk kunt claimen! Door ons te bellen, Whatsappen of door een e-mail te sturen kunnen we je direct vertellen hoe hoog de letselschadevergoeding ongeveer kan zijn en hoe we je kunnen helpen om deze vergoeding zo snel mogelijk te krijgen.
Veelgestelde vragen over letselschade bij motorrijders
Als twee gemotoriseerde verkeersdeelnemers betrokken zijn bij een verkeersongeval, dan moeten we kijken naar wie de verkeersregels heeft overtreden om te kunnen bepalen wie aansprakelijk is voor het ongeval. Als de tegenpartij jou geen voorrang heeft verleend, terwijl hij dat wel had moeten doen, dan is de tegenpartij aansprakelijk voor alle kosten die je maakt die voortkomen uit het verkeersongeval.
Aansprakelijkheid gemotoriseerde - vs ongemotoriseerde verkeersdeelnemer
De situatie is echter anders als bij het verkeersongeval een gemotoriseerde verkeersdeelnemer en een ongemotoriseerde verkeersdeelnemer is betrokken zoals een voetganger of fietser. Deze zwakkere ongemotoriseerde verkeersdeelnemers worden door de wet extra beschermd, omdat zij worden gezien als zwakke verkeersdeelnemers. Gemotoriseerde verkeersdeelnemers moeten dan ook extra voorzichtig zijn wanneer zij in de buurt zijn van de zwakkere verkeersdeelnemers.
Uitzondering op de (verkeers)regel
Als een gemotoriseerde verkeersdeelnemer betrokken raakt bij een verkeersongeval met een ongemotoriseerde verkeersdeelnemer, dan is de gemotoriseerde verkeersdeelnemer aansprakelijk. Dit is alleen anders als er sprake is van eigen schuld aan de zijde van de ongemotoriseerde verkeersdeelnemer. Stel dat een fietser geen voorrang heeft verleend aan de van rechts komende auto, dan heb je als fietser de verkeersregels overtreden en dat maakt dat de automobilist niet meer volledig aansprakelijk is. De gemotoriseerde verkeersdeelnemer hoeft in dat geval maar een bepaald percentage van de kosten van de fietser te vergoeden.
Het percentage mag echter nooit minder dan 50% zijn. Een zwakke verkeersdeelnemer krijgt dus altijd 50% van zijn schade vergoed. Dit is de zogenaamde 50%-regel.
In de meeste gevallen is het direct duidelijk welke partij de verkeersregels heeft overtreden. Maar het kan ook zijn dat beide partijen een verkeersfout hebben begaan, waardoor beide partijen aansprakelijk zijn voor de ontstane letselschade. We spreken dan van een gedeelde aansprakelijkheid.
Ook bij een gedeelde aansprakelijkheid heb je recht op een schadevergoeding, maar dan wordt slechts een gedeelte van je schade vergoed. Bij het berekenen van de hoogte van je schadevergoeding wordt gekeken naar de ernst van de gemaakte verkeersovertreding en de aard en ernst van het letsel. Naar aanleiding daarvan wordt een schuldverdeling opgemaakt. Het kan zijn dat elke partij voor de helft aansprakelijk is, maar het kan ook zijn dat een van de partijen voor 75% aansprakelijk is en de andere partij voor 25%. Dit is geheel afhankelijk van de omstandigheden van het geval.
Als slachtoffer van een verkeersongeval heb je recht op schadevergoeding wanneer je als gevolg van een verkeersongeval letsel hebt opgelopen. Als gevolg van het letsel dat je hebt opgelopen maak je vaak veel kosten. Een belangenbehartiger kan helpen om de totale schade te verhalen op de aansprakelijke partij. Waar bestaat deze schade uit?
Bij schade wordt onderscheid gemaakt in materiële schade en immateriële schade. Materiële schade kan uitgedrukt worden in geld. Zo moet je wellicht na het ongeval behandeld worden in het ziekenhuis. Deze kosten vallen in sommige gevallen onder je verplichte eigen risico. Daarnaast kan het zijn dat je door het letsel niet meer kunt werken, waardoor je inkomsten misloopt. Ook dit zijn voorbeelden van materiële schadeposten.
Daarnaast kan je als gevolg van een verkeersongeval ook immateriële schade oplopen. Immateriële schade kan niet uitgedrukt worden in geld. Immateriële schade is de schade die je lijdt als gevolg van verdriet, pijn en verlies aan levensvreugde na een verkeersongeval. Als slachtoffer van een verkeersongeval heb je recht op smartengeld voor de geleden immateriële schade. De aansprakelijke wederpartij dient zowel de materiële schade als de immateriële schade te vergoeden.
Als je kind onder de 14 jaar is en betrokken is geraakt bij een verkeersongeval met een motorvoertuig dan wordt de schade altijd voor 100% vergoed. Dit is ook het geval als je kind volledig aansprakelijk is voor het verkeersongeval. Dit heeft ermee te maken dat kinderen onder de 14 jaar vanwege hun onberekenbaarheid en impulsiviteit meer gevaar veroorzaken in het gemotoriseerde verkeer. Zij zien de gevaren in het verkeer niet en dat maakt dat de kans op letselschade bij een kind onder de 14 jaar veel groter is.
Kinderen 14 jaar of ouder
De regel geldt niet voor kinderen van 14 jaar of ouder. Als zij betrokken raken bij een verkeersongeval met een motorvoertuig dan krijgen zij 50% van de schade vergoed. Dit wordt ook wel de 50%-regel genoemd. Fietsers/voetgangers worden gezien als zwakke verkeersdeelnemer en zij worden dan ook door de wet extra beschermd, waardoor zij krijgen 50% van de schade vergoed ongeacht de vraag wie de verkeersregels heeft overtreden.
Als je betrokken bent geweest bij een verkeersongeval door het toedoen van een ander en je hebt letsel opgelopen, dan is het erg belangrijk om zoveel mogelijk bewijs te vergaren. Wij geven alvast twee tips om een voortvarend van start te gaan met het verhalen van een schadevergoeding. Om te bepalen of er recht is op vergoeding van de schade moet namelijk vastgesteld kunnen worden hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren en of er mogelijk verkeersfouten zijn gemaakt.
Schadeaangifteformulier
Het is aan te raden om direct na een verkeersongeval een schadeaangifteformulier in te vullen met de wederpartij. Het schadeaangifteformulier moet door beide partijen worden ondertekend. Het schadeaangifteformulier wordt, nadat het is ondertekend door beide partijen, aangemerkt als een onderhandse akte. Dat betekent dat daaruit het bewijs voortvloeit dat de schade is ontstaan zoals beschreven staat op het schadeaangifteformulier. Met het schadeaangifteformulier kunnen we de toedracht van het ongeval en de schuldvraag aantonen. Dit is alles bepalend voor de aansprakelijkheid. Het is belangrijk om het schadeaangifteformulier ter plaatse in te vullen, omdat je daarmee voorkomt dat in een later stadium onenigheid ontstaat over de toedracht van het ongeval en de schuldvraag.
Informeer de (huis)arts
Daarnaast is het belangrijk om zo spoedig mogelijk een arts te raadplegen. Dit om aan te aantonen dat de klachten gerelateerd zijn aan het ongeval. Neem daarna zo spoedig mogelijk contact met ons op zodat wij kunnen beoordelen of je juridisch gezien een kansrijke zaak hebt.
Meer veelgestelde vragen