Help, mijn kind heeft schade veroorzaakt! Hoe zijn de regels?
Uw kind heeft een bal door een ruit getrapt. Of nog erger: uw kind heeft op de fiets geen voorrang verleend aan een andere fietser, die daardoor ten val komt en ernstig letsel oploopt. Dit zijn situaties waarmee u als ouder mee te maken kunt krijgen. Daarom is het goed te weten hoe de aansprakelijkheid van ouders voor gedragingen van hun kinderen is geregeld en hoe u problemen in dit soort situaties kunt voorkomen. Daarover gaat dit artikel.Â
Wie is aansprakelijk: ouder of kind?
De aansprakelijkheid van kinderen en hun ouders is de Nederlandse wetgeving vastgelegd in de artikelen 6:164 BW en 6:169 BW. Richt uw kind schade aan, dan hangt het van zijn of haar leeftijd af wie aansprakelijk is. Er gelden de volgende wettelijke regels:
- Is het kind jonger dan 14 jaar, dan ligt de aansprakelijkheid bij de ouders of wettelijk vertegenwoordigers
- Is het kind 14 of 15 jaar, dan is het in beginsel zelf aansprakelijk. De ouders of wettelijk vertegenwoordigers zijn ook aansprakelijk als ze de handelingen van hun kind hadden kunnen voorkomen
- Is het kind 16 jaar of ouder, dan is het zelf aansprakelijk
Voorbeeld uit de praktijk
Uw kind van twaalf fietst met een vriendje van school naar huis. Ze komen bij een kruispunt waar ze geen voorrang verlenen aan een naderende automobilist. Ook steken ze hun hand niet uit bij het afslaan. De automobilist kan een botsing niet meer voorkomen en uw kind wordt aangereden door de sterkere verkeersdeelnemer. Er is sprake van letselschade bij uw kind en de automobilist loopt voertuigschade op.
Ondanks dat het ongeval de schuld is van uw kind, die immers voorrang had moeten verlenen en bovendien z’n hand had moeten uitsteken bij het afslaan, moet de volledige schade van uw kind door de verzekeraar van de automobilist worden vergoed. Dat is zo geregeld in artikel 185 Wegenverkeerswet.
Maar daarmee is de kous nog niet af, de automobilist heeft immers ook schade opgelopen en kan deze verhalen op de ouders van het kind. Ook deze schade, bestaande uit de sleep- en reparatiekosten en eventueel de kosten van vervangend vervoer, kan flink in de papieren lopen. U bent hiervoor aansprakelijk.
Letselschade? Meld het direct!
Het belang van een AVP
Wettelijke rechten zijn prachtig, maar een waardeloos instrument als de aansprakelijke partij de schade gewoonweg niet kan betalen. Dat zal bij een forse schade al gauw het geval zijn en, in tegenstelling tot een autoverzekering, is het afsluiten van een particuliere aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht. Ouders lopen hier het risico om flink in de schulden te raken door een moment van onoplettendheid van hun kind.
De beste manier om dit te voorkomen is om een Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (AVP) af te sluiten, een gezins-AVP. De premie voor deze verzekering is slechts een paar tientjes per jaar, waarmee situaties zoals beschreven in het voorbeeld volledig zijn gedekt, zelfs bij inwonende kinderen ouder dan 14 jaar. Hiermee kunnen grote (financiële) problemen worden voorkomen, zowel voor de ouders als voor de schadelijdende partij.
Neem contact op met een letselschadespecialist
Wilt u meer weten over de aansprakelijkheid van ouders en kinderen, of wilt u een schadegeval met ons bespreken? Neem dan gerust contact op met de specialisten van letselschade.nl. Onze letselschade-experts staan voor u klaar!
Gerelateerde artikelen
Misschien vindt u deze artikelen ook interessant:

Wij helpen u verder.
Contact

U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.
Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag.Â