Help, mijn kind heeft schade veroorzaakt! Hoe zijn de regels?

Gepost 22-09-2023, Redactie letselschade.nl

Uw kind heeft een bal door een ruit getrapt. Of nog erger: uw kind heeft op de fiets geen voorrang verleend aan een andere fietser, die daardoor ten val komt en ernstig letsel oploopt. Dit zijn situaties waarmee u als ouder mee te maken kunt krijgen. Daarom is het goed te weten hoe de aansprakelijkheid van ouders voor gedragingen van hun kinderen is geregeld en hoe u problemen in dit soort situaties kunt voorkomen. Daarover gaat dit artikel. 

Wie is aansprakelijk: ouder of kind?

De aansprakelijkheid van kinderen en hun ouders is de Nederlandse wetgeving vastgelegd in de artikelen 6:164 BW en 6:169 BW. Richt uw kind schade aan, dan hangt het van zijn of haar leeftijd af wie aansprakelijk is. Er gelden de volgende wettelijke regels:

 • Is het kind jonger dan 14 jaar, dan ligt de aansprakelijkheid bij de ouders of wettelijk vertegenwoordigers
 • Is het kind 14 of 15 jaar, dan is het in beginsel zelf aansprakelijk. De ouders of wettelijk vertegenwoordigers zijn ook aansprakelijk als ze de handelingen van hun kind hadden kunnen voorkomen
 • Is het kind 16 jaar of ouder, dan is het zelf aansprakelijk

Voorbeeld uit de praktijk

Uw kind van twaalf fietst met een vriendje van school naar huis. Ze komen bij een kruispunt waar ze geen voorrang verlenen aan een naderende automobilist. Ook steken ze hun hand niet uit bij het afslaan. De automobilist kan een botsing niet meer voorkomen en uw kind wordt aangereden door de sterkere verkeersdeelnemer. Er is sprake van letselschade bij uw kind en de automobilist loopt voertuigschade op.

Ondanks dat het ongeval de schuld is van uw kind, die immers voorrang had moeten verlenen en bovendien z’n hand had moeten uitsteken bij het afslaan, moet de volledige schade van uw kind door de verzekeraar van de automobilist worden vergoed. Dat is zo geregeld in artikel 185 Wegenverkeerswet.

Maar daarmee is de kous nog niet af, de automobilist heeft immers ook schade opgelopen en kan deze verhalen op de ouders van het kind. Ook deze schade, bestaande uit de sleep- en reparatiekosten en eventueel de kosten van vervangend vervoer, kan flink in de papieren lopen. U bent hiervoor aansprakelijk.

Letselschade? Meld het direct!

Is er sprake van letsel na een verkeersongeluk of een bedrijfsongeval? Wilt u de schade verhalen? Onze letselschadejuristen helpen kosteloos bij het claimen van uw schadevergoeding!

Het belang van een AVP

Wettelijke rechten zijn prachtig, maar een waardeloos instrument als de aansprakelijke partij de schade gewoonweg niet kan betalen. Dat zal bij een forse schade al gauw het geval zijn en, in tegenstelling tot een autoverzekering, is het afsluiten van een particuliere aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht. Ouders lopen hier het risico om flink in de schulden te raken door een moment van onoplettendheid van hun kind.

De beste manier om dit te voorkomen is om een Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (AVP) af te sluiten, een gezins-AVP. De premie voor deze verzekering is slechts een paar tientjes per jaar, waarmee situaties zoals beschreven in het voorbeeld volledig zijn gedekt, zelfs bij inwonende kinderen ouder dan 14 jaar. Hiermee kunnen grote (financiële) problemen worden voorkomen, zowel voor de ouders als voor de schadelijdende partij.

Neem contact op met een letselschadespecialist

Wilt u meer weten over de aansprakelijkheid van ouders en kinderen, of wilt u een schadegeval met ons bespreken? Neem dan gerust contact op met de specialisten van letselschade.nl. Onze letselschade-experts staan voor u klaar!

Gerelateerde artikelen

Wij helpen u verder.

Vragen naar aanleiding van een ongeval? Neem telefonisch contact op of laat een bericht achter. Onze letselschade jurist vertelt direct waar u aan toe bent.

  Contact

  U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.

  Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

   Persoonlijke gegevens

   Wat is er gebeurd?

   Je selecteerde 'Medische fout'. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Heb je al een klacht ingediend bij de klachtencommissie van de desbetreffende zorginstelling? Ja/nee

   2. Is die klacht gegrond verklaard? Ja/nee

   3. Is de medische fout minder dan 5 jaar geleden gemaakt? Ja/nee

   4. Ben je bereid om een medisch haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren? Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen omdat we geen gegronde klacht hebben. Je aanvraag zal dan ook niet in behandeling worden genomen.

   Je selecteerde 'geweld’. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Is het letsel ontstaan door een geweldsincident tijdens werktijd? Ja/nee

   2. Valt het incident te wijten aan de werkgever? (optioneel) Ja/nee

   3. Kun je het ongeval aantonen? (optioneel) Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen. Wij verwijzen je in dit geval graag door naar het Schadefonds voor Geweldsmisdrijven.

   Je hebt aangegeven psychisch letsel te hebben opgelopen als gevolg van een ongeval. De volgende vraag is daarvoor van belang:

   1. Heb je naast psychisch letsel, ook lichamelijk letsel opgelopen? Ja/nee

   Jouw antwoord is JA

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   Jouw antwoord is NEE

   Helaas kunnen wij je niet helpen, omdat wij niet gespecialiseerd zijn in het behandelen van enkel psychisch letsel. Jouw aanvraag wordt dan ook niet in behandeling genomen.

   illustratie letselschade verzekering Call Now Button