Sociale zekerheid na een ongeval met letselschade

Gepost 31-10-2023, Redactie letselschade.nl

Bent u betrokken geraakt bij een ongeval en heeft u daarbij letselschade opgelopen? Dan krijgt u naast de afwikkeling van uw schadeclaim ook te maken met rechten en plichten op het terrein van de sociale zekerheid. Het gaat dan om onderwerpen als vervoer, wonen, zorg en arbeidsongeschiktheid.

Gelukkig staat u er niet alleen voor! Uw belangenbehartiger van Jurilex loodst u door het complexe woud van de sociale zekerheid.

Letselschade en Sociale Zekerheid

Iedereen die vanwege een ongeval verzuimt van werk of behoefte heeft aan voorzieningen, krijgt te maken met het stelsel van sociale zekerheid. Dat het gaat om complexe materie, blijkt mede uit de grote hoeveelheid verschillende regelingen en het feit dat de regelingen worden uitgevoerd door verschillende instanties, met ieder eigen voorwaarden, procedures en termijnen. Denk hierbij aan:

  • Ziektewet (Zw)
  • Werkloosheidswet (Ww)
  • Wet poortwachter
  • Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (Wia) 
  • Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). 

Het is gemakkelijk te verdwalen in het terrein van de sociale zekerheid, dus deskundige begeleiding is een must.

Verzuim en arbeidsongeschiktheid

Of u nu werkzaam bent in loondienst, op basis van een tijdelijk contract, als uitzend- of oproepkracht, het is in alle gevallen goed om na te gaan waar aanspraak op gemaakt kan worden als er door het ongeval sprake is van arbeidsongeschiktheid. Werknemers hebben na uitval doorgaans recht op twee jaar volledige loondoorbetaling op grond van de Ziektewet in combinatie met de verzuimregeling in de CAO die van toepassing is. 

Daarna kan er aanspraak worden gemaakt op een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Maar er zijn uitzonderingen: bij ernstig letsel met blijvende beperkingen kan er vervroegd een beroep worden gedaan op een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Uw belangenbehartiger weet hoe het zit. 

Letselschade? Meld het direct!

Is er sprake van letsel na een verkeersongeluk of een bedrijfsongeval? Wilt u de schade verhalen? Onze letselschadejuristen helpen kosteloos bij het claimen van uw schadevergoeding!

Hulpmiddelen en voorzieningen

Bij ernstig letsel en blijvende beperkingen kan aanpassing van uw woning nodig zijn. Wellicht heeft u daarnaast behoefte aan een vervoersvoorziening. Kan er aanspraak worden gemaakt op een Wmo-voorziening of de Zorgverzekeringswet? En is bekostiging vanuit een persoonsgebonden budget (PGB) mogelijk? Dit zijn zomaar wat vragen die gedurende het traject adequaat beantwoord moeten worden, zodat u kunt rekenen op de beste zorg en hulp.

Als de vergoedingsmogelijkheden niet of slechts beperkt mogelijk zijn, verhalen we de kosten op de aansprakelijke verzekeraar.

Meer informatie en advies

Al deze vragen kunnen vroeger of later een rol spelen in een letselschadedossier. De experts van Jurilex Letselschade beschikken over de kennis om u hierbij te helpen. 

Wilt u meer weten, of wilt u uw letselschadezaak aan ons voorleggen?

Gerelateerde artikelen

Misschien vindt u deze artikelen ook interessant:

Wij helpen u verder.

Vragen naar aanleiding van een ongeval? Neem telefonisch contact op of laat een bericht achter. Onze letselschade jurist vertelt direct waar u aan toe bent.

    Contact

    U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.

    Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

      Persoonlijke gegevens

      Wat is er gebeurd?

      Je selecteerde 'Medische fout'. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

      1. Heb je al een klacht ingediend bij de klachtencommissie van de desbetreffende zorginstelling? Ja/nee

      2. Is die klacht gegrond verklaard? Ja/nee

      3. Is de medische fout minder dan 5 jaar geleden gemaakt? Ja/nee

      4. Ben je bereid om een medisch haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren? Ja/nee

      Alle vragen met JA beantwoord

      Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

      1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

      Helaas kunnen wij je niet helpen omdat we geen gegronde klacht hebben. Je aanvraag zal dan ook niet in behandeling worden genomen.

      Je selecteerde 'geweld’. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

      1. Is het letsel ontstaan door een geweldsincident tijdens werktijd? Ja/nee

      2. Valt het incident te wijten aan de werkgever? (optioneel) Ja/nee

      3. Kun je het ongeval aantonen? (optioneel) Ja/nee

      Alle vragen met JA beantwoord

      Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

      1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

      Helaas kunnen wij je niet helpen. Wij verwijzen je in dit geval graag door naar het Schadefonds voor Geweldsmisdrijven.

      Je hebt aangegeven psychisch letsel te hebben opgelopen als gevolg van een ongeval. De volgende vraag is daarvoor van belang:

      1. Heb je naast psychisch letsel, ook lichamelijk letsel opgelopen? Ja/nee

      Jouw antwoord is JA

      Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

      Jouw antwoord is NEE

      Helaas kunnen wij je niet helpen, omdat wij niet gespecialiseerd zijn in het behandelen van enkel psychisch letsel. Jouw aanvraag wordt dan ook niet in behandeling genomen.

      Verzekeraar vergoedt mijn letselschade niet, wat nu?Waarom zou u een belangenbehartiger inschakelen bij letselschade? Call Now Button