Waarom zou u een belangenbehartiger inschakelen bij letselschade?
Wanneer u door een ongeval letselschade heeft opgelopen, bijvoorbeeld bij een verkeersongeval of een bedrijfsongeval, en iemand anders is daarvoor verantwoordelijk, dan heeft u recht op schadevergoeding. Onder de verhaalbare schade vallen alle kosten die u maakt in verband met uw letsel. Daarnaast heeft u recht op smartengeld.
Is het verstandig om bij het verhalen van de schade een belangenbehartiger in te schakelen? Daarover gaat dit artikel van Jurilex Letselschade.
Zeker bij licht letsel regelen verzekeraars de schade graag direct met u, zonder de tussenkomst van een belangenbehartiger Dat gaat sneller en is voor hen goedkoper. Het gunstige voor u is in zo’n geval dat u snel duidelijkheid heeft. Maar er kleven ook belangrijke nadelen aan deze directe schadeafwikkeling.
Wetenschappelijk onderzoek
De Vrije Universiteit Amsterdam heeft wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de vraag of het verschil maakt om een letselschade rechtstreeks met de aansprakelijke verzekeraar af te wikkelen, of met hulp van een belangenbehartiger. In het onderzoek werd gekeken naar verschillende soorten letselschadezaken, bijvoorbeeld breuken, whiplashzaken, kneuzingen en schaafwonden. Zowel lichtere als zwaardere letselschadezaken werden in het onderzoek betrokken.
De conclusie uit het onderzoek is duidelijk. In de zaken mét een belangenbehartiger werden aanmerkelijk hogere schadevergoedingen betaald dan in de zaken zonder belangenbehartiger. De vergoedingen waren zelfs twee- tot viermaal zo hoog als in de zaken zonder een belangenbehartiger
Letselschade? Meld het direct!
Belangrijke factoren
Natuurlijk zijn er in een letselschadezaak meer aspecten van belang dan alleen de hoogte van de schade. Ook de voortgang en totale doorlooptijd moet in de gaten worden gehouden. Bovendien zit niemand te wachten op een traject met veel conflicten en (wellicht) juridische procedures.
Maar de hoogte van de financiële compensatie is natuurlijk wel één van de belangrijkste criteria voor een goede schaderegeling, al is het maar om financiële problemen op de langere termijn te voorkomen.
De kosten van rechtshulp
Het inschakelen van een professionele belangenbehartiger is kosteloos als de aansprakelijkheid van de veroorzaker van het ongeval vaststaat. Dat komt omdat de aansprakelijke verzekeraar de kosten van rechtshulp van het slachtoffer moet vergoeden. U heeft er zelfs geen omkijken naar en hoeft niets voor te schieten. Dat is wel zo geruststellend.
U begrijpt dat wij als belangenbehartiger u aanraden om bij letselschade altijd een belangenbehartiger te raadplegen. Zeker in gevallen waarbij het letsel ernstiger of de hersteltijd langduriger is dan aanvankelijk werd gedacht, kan de afwikkeling zonder belangenbehartiger grote problemen opleveren bij het slachtoffer.
Meer weten?
Wilt u meer weten, of wilt u uw letselschadezaak aan ons voorleggen? Wij staan voor u klaar. Neem contact op met Jurilex Letselschade voor de beste juridische begeleiding in letselschadezaken.
Gerelateerde artikelen
Misschien vindt u deze artikelen ook interessant om te lezen:
Wij helpen u verder.
Contact
U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.
Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag.Â