Het causaal verband is bij het claimen van letselschade vaak een bron van discussie

Gepost 19-10-2023, Redactie letselschade.nl

Wanneer u letselschade hebt opgelopen bij een ongeval, bijvoorbeeld een verkeersongeluk of een ongeval op het werk, en u wilt uw schade verhalen op de aansprakelijke partij, dan komt u in veel gevallen de termen ‘causaal verband’ en ‘causaliteit’ tegen.

Wat betekent dat eigenlijk? En waarom is dit onderwerp belangrijk in de schaderegeling? We leggen het graag aan u uit.

Wat betekent causaal verband?

Causaal verband betekent oorzakelijk verband. Het draait hier dus om de verhouding tussen het ongeval en de gevolgen daarvan. In een letselschaderegeling wordt onderzocht of de schade die wordt geclaimd een direct gevolg is van het incident, of dat er mogelijk een andere oorzaak is.

U raadt het al: letselschade komt alleen voor vergoeding in aanmerking als het een rechtstreeks gevolg is van het ongeval. Het is aan u, als eisende partij, om dit verband aan te tonen.

Letselschade? Meld het direct!

Is er sprake van letsel na een verkeersongeluk of een bedrijfsongeval? Wilt u de schade verhalen? Onze letselschadejuristen helpen kosteloos bij het claimen van uw schadevergoeding!

Bron van discussie

In de praktijk blijkt de causaliteit helaas vaak een bron van discussie te zijn. Sommige medische klachten zijn immers moeilijk te bewijzen, omdat ze bijvoorbeeld niet te zien zijn op scans of röntgenfoto’s. Denk bijvoorbeeld aan whiplashletsel. Als de aansprakelijke partij stelt dat de klacht niet het gevolg is van het ongeval, kan dit bewijsproblemen opleveren.

In zo’n geval is het verstandig om daar, samen met uw belangenbehartiger, bezwaar tegen te maken. Want ook bij een gebrek aan medisch-objectief bewijs, is het causaal verband in veel gevallen toch aannemelijk te maken. Daarvoor moeten uw klachten aan drie voorwaarden voldoen:

  • Uw klachten zijn reëel, niet ingebeeld, voorgewend of overdreven
  • Uw klachten bestonden nog niet vóór het ongeval
  • Een andere verklaring voor uw klachten is er niet

Deskundige hulp

Letselschadezaken waarin het causaal verband ter discussie staat zijn lastige en complexe zaken. Dat komt door de discussies die moeten worden gevoerd met de verzekeraar. Het is daarom verstandig om een ​​letselschadespecialist in te schakelen. 

Wilt u meer weten? Of wilt u uw letselschadezaak voor advies aan ons voorleggen? Wij staan voor u klaar. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op! 

Gerelateerde artikelen

Wij helpen u verder.

Vragen naar aanleiding van een ongeval? Neem telefonisch contact op of laat een bericht achter. Onze letselschade jurist vertelt direct waar u aan toe bent.

    Contact

    U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.

    Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

      Persoonlijke gegevens

      Wat is er gebeurd?

      Je selecteerde 'Medische fout'. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

      1. Heb je al een klacht ingediend bij de klachtencommissie van de desbetreffende zorginstelling? Ja/nee

      2. Is die klacht gegrond verklaard? Ja/nee

      3. Is de medische fout minder dan 5 jaar geleden gemaakt? Ja/nee

      4. Ben je bereid om een medisch haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren? Ja/nee

      Alle vragen met JA beantwoord

      Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

      1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

      Helaas kunnen wij je niet helpen omdat we geen gegronde klacht hebben. Je aanvraag zal dan ook niet in behandeling worden genomen.

      Je selecteerde 'geweld’. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

      1. Is het letsel ontstaan door een geweldsincident tijdens werktijd? Ja/nee

      2. Valt het incident te wijten aan de werkgever? (optioneel) Ja/nee

      3. Kun je het ongeval aantonen? (optioneel) Ja/nee

      Alle vragen met JA beantwoord

      Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

      1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

      Helaas kunnen wij je niet helpen. Wij verwijzen je in dit geval graag door naar het Schadefonds voor Geweldsmisdrijven.

      Je hebt aangegeven psychisch letsel te hebben opgelopen als gevolg van een ongeval. De volgende vraag is daarvoor van belang:

      1. Heb je naast psychisch letsel, ook lichamelijk letsel opgelopen? Ja/nee

      Jouw antwoord is JA

      Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

      Jouw antwoord is NEE

      Helaas kunnen wij je niet helpen, omdat wij niet gespecialiseerd zijn in het behandelen van enkel psychisch letsel. Jouw aanvraag wordt dan ook niet in behandeling genomen.

      Letselschade door ongeval met een landbouwvoertuigVerzekeraar vergoedt mijn letselschade niet, wat nu? Call Now Button