✔ Kosteloos ✔ Deskundig ✔ Onafhankelijk
📢 Moet ik als werknemer een bedrijfsongeval melden?
Jouw werkgever is verplicht om een (ernstig) bedrijfsongeval te melden bij de Inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) wanneer een werknemer is overleden, een ziekenhuisopname heeft (gehad) of wanneer de werknemer blijvend letsel heeft. Doet je werkgever geen melding van het ongeval, dan riskeert hij een boete van het SWZ van tot wel 50.000 euro. In principe zou je dus als werknemer geen melding hoeven doen van het ongeval.
Ik weet niet zeker of mijn werkgever het bedrijfsongeval gemeld heeft
Heb je het vermoeden dat je werkgever geen melding heeft gedaan van jouw bedrijfsongeval? Je kunt (laten) onderzoeken of je werkgever een melding bij de Inspectie SZW heeft gedaan. Mocht jouw werkgever dat niet hebben gedaan, kun je dit als werknemer alsnog doen.
Moet ik het bedrijfsongeval ook melden als ik later pas in het ziekenhuis terechtkom?
Was er in eerste instantie geen sprake van blijvend letsel of van een ziekhuisopname, maar gebeurt dit later nog wel? Dan is de werkgever verplicht alsnog een melding te maken bij de Inspectie SZW.
Naar aanleiding van de melding van het bedrijfsongeval zal de Inspectie SZW oordelen of er een onderzoek moet worden opgestart.
Wanneer is iets een bedrijfsongeval?
Wil je een bedrijfsongeval melden? Dan is het belangrijk om vast te stellen dat het inderdaad gaat om een bedrijfsongeval. Bedrijfsongevallen zijn volgens de Arbowet alle ongevallen die plaatsvinden onder werktijd, die schade aan de gezondheid brengen (letsel). Een bedrijfsongeval kan plaatsvinden in de directe werksituatie of op de werkvloer. Maar dat hoeft niet per se: ook een verkeersongeval onderweg naar een klant valt hieronder.
Na melding bedrijfsongeval: onderzoek
Heeft je werkgever melding gedaan van het bedrijfsongeluk, dan stelt de Inspectie SZW een onderzoek in. Ooggetuigen en betrokkenen worden ondervraagd en de plek van het ongeluk wordt beoordeeld en onderzocht. Uit het onderzoek kan komen dat de werkgever de werksituatie ter plaatse van het ongeval moet aanpassen, door veiligheidsmaatregelen te nemen. Als er wettelijke regels zijn overtreden waardoor het ongeval kon plaatsvinden dan wordt er ook een boete uitgedeeld. Dit wordt opgeslagen in een ongevallenboeterapport. Het onderzoek en daaruit voortkomende rapporten zijn bewijsmaterialen voor het geval je als slachtoffer een letselschadezaak wilt beginnen tegen de werkgever.
Letselschade na bedrijfsongeval? Claim je schadevergoeding!
Heb je letselschade geleden als gevolg van een bedrijfsongeval? Dan maak je in de meeste gevallen aanspraak op een schadevergoeding. Wil jij weten hoe hoog de letselschadevergoeding is voor jouw bedrijfsongeval? Vertel ons je verhaal en ontvang een indicatie van de hoogte van je letselschadevergoeding.
Terug naar overzicht