Veel gestelde vragen

Staat uw vraag er niet tussen?
Onze specialisten helpen u telefonisch verder!

Heeft u een vraag over uw letselschade, wilt u juridisch advies bij het verhalen van het letsel of bent u op zoek naar een expert die u bijstaat en zorg draagt dat u de schade vergoedt krijgt waar u recht op heeft?

De experts, adviseurs en letselschadejuristen helpen u altijd, vrijblijvend en geheel kosteloos. Neem direct contact op met de helpdesk en krijgt direct een gefundeerd advies over uw mogelijkheden.

Wij helpen u verder.

Vragen naar aanleiding van een ongeval? Neem telefonisch contact op of laat een bericht achter. Onze letselschade jurist vertelt direct waar u aan toe bent.

    Bent u als automobilist altijd aansprakelijk na een fietsongeval met kinderen?

    Bij fietsongevallen met kinderen, maakt de wet onderscheid tussen kinderen jonger dan veertien jaar en kinderen van veertien jaar en ouder. In de praktijk bent u als automobilist bijna altijd volledig aansprakelijk voor de toegebrachte schade na een ongeval met een kind jonger dan veertien jaar. Hoewel kinderen schuldig kunnen zijn aan een verkeersongeval, kunnen zij in de praktijk bijna nooit volledig aansprakelijk worden gesteld voor de schade die zij een ander hebben toegebracht. Dat heeft ermee te maken dat een kind onder de veertien jaar de gevolgen van zijn of haar handelen niet kan overzien.

    Bij een ongeval tussen een automobilist en een kind ouder dan veertien jaar geldt dat de automobilist aansprakelijk is, tenzij hem niets te verwijten valt. De fietser heeft, ongeacht de vraag of er sprake is van eigen schuld aan de zijde van de fietser, recht op een vergoeding van minimaal 50% van zijn totale schade. De overige 50% wordt verdeeld afhankelijk van de vraag welke partij de verkeersregels heeft overtreden. Het kan zijn dat iedere partij voor de helft aansprakelijk is voor de schade, maar het kan ook zijn dat een van de partijen 75% aansprakelijk is voor de schade en de andere partij 25%. Dit is geheel afhankelijk van de omstandigheden van het ongeval.

    Collega verantwoordelijk voor bedrijfsongeval, wie is aansprakelijk?

    Het kan gebeuren dat u een bedrijfsongeval overkomt, omdat een collega een fout maakt en dat u daarbij letselschade oploopt. In dit geval hoeft u niet uw collega aansprakelijk te stellen. U kunt uw werkgever aansprakelijk stellen en een beroep doen op de verzekeraar van uw werkgever voor een schadevergoeding voor het bedrijfsongeval. Het maakt geen verschil of u een tijdelijk of vast arbeidscontract hebt, of werkzaam bent voor een uitzendbureau.

    Wij helpen u bij het aansprakelijk stellen van uw werkgever en claimen een maximale letselschadevergoeding. Graag horen wij uw verhaal en ontvangt u direct waar u recht op hebt.

    Een naaste heeft letselschade en ligt in ziekenhuis. Wat kunt u doen?

    Als een vriend(in) of familielid letsel heeft opgelopen en nog in het ziekenhuis ligt, dan adviseren wij om zo spoedig mogelijk contact met de juristen van Letselschade.nl op te nemen. Wij beoordelen of er op juridisch vlak sprake is van een zaak. De kosten lopen na een verkeersongeval namelijk flink op.

    Wellicht loopt de naaste inkomsten mis, omdat hij of zij niet kan werken. Mocht het een kansrijke zaak zijn, dan zal de belangenbehartiger ook direct een voorschot aanvragen bij de aansprakelijke wederpartij om de eerste gemaakte kosten te dekken. Uw belangenbehartiger neemt de rompslomp uit handen, zodat vriend, vriendin en/of familielid zich volledig kan focussen op zijn of haar herstel.

    Hoe regelt u de aansprakelijkstelling na een fietsongeval?

    Als u letsel heeft opgelopen na een verkeersongeval, dan kunt u geheel vrijblijvend contact met ons opnemen voor advies. Wij kunnen direct beoordelen of de zaak op juridisch vlak, kansrijk is. Mocht u een kansrijke zaak hebben, dan schakelen wij direct een belangenbehartiger voor u in.

    Uw belangenbehartiger stelt de wederpartij aansprakelijk voor het fietsongeval. Om de aansprakelijkheid rond te krijgen hebben wij bewijsstukken nodig, zoals een schadeaangifteformulier, een getuigenverklaring of een politierapport. De tegenpartij kan de aansprakelijkheid direct erkennen, maar het kan ook zijn dat er een discussie ontstaat met de wederpartij. Het rondkrijgen van de aansprakelijkheid kan in sommige gevallen dus een enige tijd duren. Zodra de aansprakelijkheid erkend wordt, zal de belangenbehartiger u hiervan direct op de hoogte stellen.

    Hoe lang duurt een letselzaak bij verkeersongevallen?

    Hoe lang een letselschadezaak duurt bij verkeersongevallen verschilt sterk per zaak. Elke letselschadezaak is namelijk anders. Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de duur van een letselschadezaak. Daarbij kunt u denken aan:

    • de ernst van het letsel;
    • de impact van het letsel op het dagelijks leven van een slachtoffer;
    • de tijdsduur van het herstel.

    Dat betekent dat hoe complexer de zaak is, hoe langer een letselschadezaak duurt. Daarnaast zal de duur van een letselschadezaak ook afhankelijk zijn van de vraag of de aansprakelijkheid wordt erkend, hoe snel de partijen over en weer op elkaar reageren en of een regeling wordt bereikt waar het slachtoffer tevreden mee is. De duur van een letselschadezaak kan variëren van enkele maanden tot aan enkele jaren.

    Hoe lang duurt een letselschadezaak?

    Hoe lang een letselschadezaak duurt is afhankelijk van de omstandigheden. Hoe complexer een zaak is, hoe langer een letselschadezaak duurt. Wanneer een letselschadeslachtoffer ernstig letsel heeft opgelopen en een lang behandeltraject moet ondergaan, dan zal een letselschadezaak logischerwijs ook langer duren dan een zaak waarbij het letsel bestaat uit een aantal schaafwonden en kneuzingen.

    Hoe lang een letselschadezaak duurt is verder ook afhankelijk van de vraag of de aansprakelijkheid wordt erkend, hoe snel de partijen over en weer op elkaar reageren en of een regeling wordt bereikt waar het slachtoffer tevreden mee is. Onze letselschadejuristen zorgen voor een voortvarende start van de letselschadezaak, neem vrijblijvend contact op.

    Het bedrijfsongeval is uw eigen schuld, wat nu?

    Een bedrijfsongeval is alleen uw eigen schuld wanneer er sprake is van opzet of als u bewust roekeloos bent geweest. In dit geval kan de werkgever niet aansprakelijk worden gesteld voor uw letselschade. Het komt trouwens niet vaak voor dat de werkgever niet aansprakelijk kan worden gesteld.

    Wilt u weten of u uw werkgever aansprakelijk kan stellen voor het bedrijfsongeval? Vertel ons wat er gebeurd is en u ontvangt van ons direct een indicatie van waar u recht op hebt.

    Heeft u als zzp’er recht op schadevergoeding na een bedrijfsongeval?

    Werknemers in loondienst worden beschermd tegen arbeidsongevallen. Zij kunnen namelijk al snel de werkgever aansprakelijk stellen voor het arbeidsongeval. Zzp’ers/zelfstandige ondernemers genieten niet dezelfde bescherming als werknemers in loondienst. U bent als zzp’er/zelfstandige ondernemer verantwoordelijk voor uw eigen inkomsten. Als u niet werkt dan genereert u ook geen inkomsten. Als zzp’er/zelfstandige ondernemer wordt van u verwacht dat u de eigen financiële risico’s draagt in het geval van een arbeidsongeval. Een zzp’er/zelfstandige ondernemer kan een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten waarmee hij zich verzekert tegen de financiële gevolgen van een arbeidsongeval. Tachtig procent van de zzp’ers/zelfstandige ondernemers heeft echter geen arbeidsongeschiktheidsuitkering, omdat de premie te hoog is.

    Smartengeld na ongeval met letselschade, waar heeft u recht op?

    Als u schade hebt opgelopen door de schuld van een ander kunt u altijd de tegenpartij aansprakelijk stellen voor de geleden materiële en immateriële schade. De immateriële schadevergoeding wordt smartengeld genoemd. U ontvangt dan een vergoeding voor de pijn, leed en gederfde levensvreugde die u heeft geleden als gevolg van uw letsel.

    Neem contact op met onze letselschadejuristen en zij helpen u bij het aansprakelijk stellen van de tegenpartij en het realiseren van uw smartengeld vergoeding.

    Heeft u recht op smartengeld na een verkeersongeval?

    Als letselschadeslachtoffer heeft u na een verkeersongeval recht op smartengeld. Dit is een vergoeding voor de emotionele schade die u hebt opgelopen na het ongeval, het is dus een vergoeding voor alle geleden pijn en verdriet.

    Deze onzichtbare schade kan niet in geld worden uitgedrukt. Het is om deze reden dan ook niet mogelijk om op voorhand aan te geven hoe hoog uw vergoeding aan smartengeld zal zijn. Het berekenen van smartengeld is specialistisch werk, onze letselschadejuristen claimen kosteloos het maximale smartengeldbedrag voor het slachtoffer.

    Wel zijn er een aantal factoren belangrijk bij het berekenen van de hoogte van uw schadevergoeding. Zo zal onder andere gekeken moeten worden naar het type letsel dat u hebt opgelopen, de tijdsduur van het herstel, de pijn die u hebt geleden, of er sprake is van blijvend letsel, of u littekens overhoudt aan het ongeval, de mate van arbeidsongeschiktheid, de impact van het ongeval op uw leven en uw leeftijd. Aan de hand van deze punten zal de hoogte van uw smartengeld berekend worden.

    Heeft u recht op een letselschadevergoeding na een fietsongeval?

    Ja, u hebt als slachtoffer van een fietsongeval bijna altijd recht op een letselschadevergoeding, als u letsel heeft opgelopen door het toedoen van een ander. De aansprakelijke wederpartij dient de kosten die u maakt als gevolg van het ongeval te vergoeden. Hierbij kan gedacht worden aan:

    • Reparatiekosten van uw fiets
    • Medische kosten
    • Kosten huishoudelijke hulp
    • Immateriële schade (smartengeld)

    Het smartengeld is een financiële vergoeding om het leed te verzachten. Fietsers hebben na een fietsongeval bijna altijd recht op een letselschadevergoeding, omdat zij door de wet extra beschermd worden. Fietsers zijn namelijk kwetsbare verkeersdeelnemers in vergelijking met automobilisten. Fietsers krijgen daarom minimaal 50% van hun schade vergoed. Als de fietser geen schuld heeft aan het ongeval dan wordt 100% van zijn schade vergoed.

    Kunt u gratis rechtsbijstand bij letselschade krijgen?

    Als u letsel oploopt door schuld van een ander kunt u uw schade zelf op de tegenpartij of zijn verzekeraar verhalen. Voor iemand die daar niet dagelijks mee te maken heeft, kan dit zeer complex zijn. Bovendien is niet altijd bekend welke schade en welke bedragen er te verhalen zijn.

    Rechtsbijstandsverzekeraars bieden daar polissen voor aan tegen een jaarlijkse premie. Bij schade kunt u dan op basis van de polis gebruikmaken van de diensten van die verzekeraar om uw schade te verhalen.

    Gratis hulp bij letselschade van Letselschade.nl

    Letselschade.nl daarentegen biedt u deze dienst geheel GRATIS aan, zonder dat u hiervoor een Rechtsbijstandverzekering hoeft af te sluiten. Bovendien bent u bij Letselschade.nl verzekerd van een letselschadespecialist die alleen letselschadezaken behandelt en daarin jarenlange ervaring heeft.

    Ook al heeft u een Rechtsbijstandverzekering afgesloten, dan nog kunt u gratis gebruikmaken van de diensten van Letselschade.nl, zodat u verzekerd bent van de meest deskundige hulp bij letselschade die er op dit gebied te krijgen is! Én dit zonder dat u uw rechten bij uw Rechtsbijstandsverzekeraar verspeelt. Letselschade.nl regelt dit allemaal voor u geheel kosteloos!

    Meld nu uw letselschade en krijg gratis rechtshulp

    Neem contact op met Letselschade.nl via telefoon of vul direct het formulier in om de schade te verhalen op de aansprakelijke tegenpartij.

    Geldt de hoofdregel van ‘wie eist, bewijst’ ?

    Het slachtoffer zal in beginsel aannemelijk moeten maken en zo nodig bewijzen dat een verkeersongeval heeft plaatsgevonden. Daarnaast moet het slachtoffer ook aannemelijk maken en zo nodig bewijzen dat er causaal verband bestaat tussen de onrechtmatige gedraging van de verkeersdeelnemer, het ontstaan van het verkeersongeval en de hieruit voortvloeiende schade. De bewijslast ligt in de eerste instantie dus bij het slachtoffer. Wie eist, bewijst.

    Fietsongeval tijdens het werk, heeft u recht op een schadevergoeding?

    Een werkgever heeft een zorgplicht voor de veiligheid van de werkomgeving van de werknemer. De werkgever moet maatregelen nemen, die redelijkerwijs nodig zijn om te voorkomen dat de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden schade lijdt. De werkgever zal in het kader van zijn zorgplicht wel zeggenschap moeten hebben over de werkplek en de te verrichten werkzaamheden.

    Als een werknemer in het kader van zijn werkzaamheden deelneemt aan het verkeer, dan heeft de werkgever daar geen zeggenschap over. De werkgever kan immers geen veiligheidsmaatregelen treffen om schade van de werknemer als gevolg van een verkeersongeval te voorkomen. De werkgever moet op grond van de wet zich wel als ‘goed werkgever’ gedragen. Het goed werkgeverschap houdt in dat de werkgever voor een behoorlijke verzekering voor zijn werknemers moet zorgen. Deze verzekering moet de schade vergoeden die voortkomt uit een verkeersongeval tijdens werktijd.

    Praktijkvoorbeeld ongeval tijdens werk

    De verzekeringsplicht van de werkgever, die voortkomt uit het goed werkgeverschap, kan ook aan de orde zijn als een werknemer gedurende zijn werk ten val komt door gladheid op de weg. Een bekend voorbeeld is een zaak waarbij medewerkster van een thuiszorgorganisatie zich in het kader van haar werkzaamheden per fiets van de ene naar de andere cliënt verplaatste. Op een zekere dag kwam zij als gevolg van gladheid op de openbare weg ten val, met letsel als gevolg. De Hoge Raad overwoog dat de werkgever een behoorlijke verzekering moet afsluiten waarbij hij geen onderscheid mag maken tussen een eenzijdig of meerzijdig ongeval en of de werknemer in de auto reed of zich per fiets verplaatste.

    Een werkgever zal indien hij door de werknemer aansprakelijk wordt gehouden voor de ontstane schade de zaak aanmelden bij zijn aansprakelijkheidsverzekeraar. De verzekeraar zal de zaak verder afhandelen. Bij gebleken aansprakelijkheid zal hij dan ook een schadevergoeding betalen aan de werknemer.

    Fietsongeval onderweg naar werk, heeft u recht op schadevergoeding?

    Als u onderweg naar het werk betrokken raakt bij een fietsongeval, dan valt dat onder het woon-werkverkeer. De hoofdregel is dat het woon-werkverkeer in beginsel buiten de aansprakelijkheid van de werkgever valt, omdat dit verkeer geacht wordt in de privésfeer van de werknemer plaats te vinden. Als het ongeval in de privésfeer plaatsvindt dan kunt u geen aanspraak maken op een schadevergoeding via de werkgever.

    Op de hoofdregel bestaan echter uitzonderingen. Neem contact met ons op om uw casus door ons te laten beoordelen. Wij vertellen u direct of u juridisch gezien een kansrijke zaak hebt en of wij u kosteloos kunnen bijstaan.

    Hoeveel geld krijgt u bij letselschade?

    Als u betrokken bent geweest bij een ongeval door het toedoen van een ander en u hebt daarbij letsel opgelopen, dan heeft u recht op een schadevergoeding. De hoogte van de schadevergoeding moet zorgvuldig worden berekend door een jurist.

    Op voorhand kunnen er geen bedragen worden vastgesteld. Dat heeft ermee te maken dat een letselschadejurist de zaak eerst nauwkeurig moet bestuderen. De jurist maakt vervolgens een exacte schadeberekening op en dient de schadeclaim in bij de aansprakelijke wederpartij.

    Wij raden aan om te allen tijde een letselschadejurist in te schakelen, omdat een letselschadejurist weet welke kosten voor vergoeding in aanmerking komen. Ook de kosten voor het inschakelen van een letselschadejurist moet door de wederpartij worden vergoed. Wij kunnen u dan ook kosteloos bijstaan.

    Hoe werkt een second opinion bij letselschade?

    Het kan voorkomen dat u twijfels heeft over de werkwijze van uw huidige belangenbehartiger. Het duurt bijvoorbeeld heel lang voordat bepaalde acties worden ondernomen of u twijfelt eraan dat uw belangenbehartiger wel goed te werk gaat. Het kan ook zijn dat de tegenpartij een eindregelingsvoorstel heeft gedaan en dat uw huidige belangenbehartiger u adviseert om daarmee akkoord te gaan terwijl u twijfelt of het aangeboden bedrag nu wel redelijk en billijk is.

    In deze gevallen adviseren wij u om een second opinion voor uw letselschade te laten uitvoeren door Letselschade.nl. Wanneer u een second opinion voor uw letselschade wilt, kunt u gratis gebruik maken van de letselschadespecialisten van Letselschade.nl. Zij kunnen u adviseren om niet akkoord te gaan met het aangeboden bedrag of zij kunnen aangeven of uw huidige belangenbehartiger al dan niet goed te werk gaat.

    Als het zinvol voor u is om over te stappen naar een andere belangenbehartiger, dan zal Letselschade.nl u dit adviseren en u een letselschadespecialist voordragen die het best bij uw zaak past. Bent u bijvoorbeeld als zelfstandig ondernemer slachtoffer van een ongeval en geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt? Dan heeft u voor uw second opinion voor uw letselschade een letselschadedeskundige nodig die gespecialiseerd is in en ervaring heeft met zelfstandige schades.

    Neem contact op met Letselschade.nl via telefoon of vul direct het formulier in, dan gaan onze experts uw letselschadezaak voor u beoordelen.

    Hoe werkt het letselschadetraject?

    Als u betrokken bent geweest bij een ongeval en u hebt letselschade opgelopen door het toedoen van een ander, dan heeft u mogelijk recht op een schadevergoeding. Wij kunnen ons voorstellen dat het voor een letselschadeslachtoffer prettig is om vooraf te weten wat u kunt verwachten gedurende dit traject. Vandaar dat wij de belangrijkste stappen voor u op een rij hebben gezet:

    1. Neem contact op met letselschade.nl voor gratis advies. Wij beoordelen of uw zaak op juridisch vlak, kansrijk is.
    2. Wanneer gewenst, helpt Letselschade.nl u bij het inschakelen van een belangenbehartiger.
    3. Uw belangenbehartiger verzamelt juridisch en medisch bewijs.
    4. Uw belangenbehartiger stelt vast of de tegenpartij aansprakelijk is.
    5. Uw belangenbehartiger stelt de tegenpartij aansprakelijk voor de opgelopen schade en vraagt een voorschot op uw letselschadevergoeding aan.
    6. De tegenpartij moet de aansprakelijkheid (gedeeltelijk) erkennen.
    7. Uw belangenbehartiger inventariseert de nog te lijden schade.
    8. Uw belangenbehartiger en de tegenpartij stellen de medische eindtoestand vast.
    9. De definitieve schade kan worden berekend.
    10. In een vaststellingsovereenkomst wordt uw definitieve schade vastgelegd en de zaak afgewikkeld.
    Hoeveel geld krijgt u bij letselschade?

    Als u betrokken bent geweest bij een ongeval door het toedoen van een ander en u hebt daarbij letsel opgelopen, dan heeft u recht op een schadevergoeding. De hoogte van de schadevergoeding moet zorgvuldig worden berekend door een jurist.

    Op voorhand kunnen er geen bedragen worden vastgesteld. Dat heeft ermee te maken dat een letselschadejurist de zaak eerst nauwkeurig moet bestuderen. De jurist maakt vervolgens een exacte schadeberekening op en dient de schadeclaim in bij de aansprakelijke wederpartij.

    Wij raden aan om te allen tijde een letselschadejurist in te schakelen, omdat een letselschadejurist weet welke kosten voor vergoeding in aanmerking komen. Ook de kosten voor het inschakelen van een letselschadejurist moet door de wederpartij worden vergoed. Wij kunnen u dan ook kosteloos bijstaan.

    Hoe zorgt u voor goede verstandshouding na bedrijfsongeval?

    Uw werkgever is in de meeste gevallen goed verzekerd tegen bedrijfsongevallen. Uw hoeft om deze reden ook niet te vrezen dat het aansprakelijk stellen van uw werkgever, de verstandhouding verstoort. Uw werkgever stuurt de aansprakelijkstelling naar de verzekeraar en de verzekeraar zal uw schade moeten vergoeden. U benadeelt de werkgever dus niet persoonlijk. We begrijpen het volkomen als u het als werknemer toch lastig vindt om schadevergoeding van uw werkgever te eisen. Onze ervaren letselschadejuristen begeleiden u in dit proces en wij stellen een goede verstandhouding met de werkgever en een rechtvaardige schadevergoeding altijd voorop. Vraag hier naar de mogelijkheden.

    Hoe wordt whiplash letsel behandeld?

    Een whiplash kan op twee manieren worden behandeld:

    1. een multidisciplinaire aanpak waarbij het whiplash letsel vanuit meerdere disciplines bekeken en behandeld wordt;
    2. een klacht specifieke aanpak waarbij de behandeling gericht is op het verhelpen van een specifieke klacht.
    In welk stadium kan ik het beste een belangenbehartiger inschakelen?

    U kunt het beste zo spoedig mogelijk een belangenbehartiger inschakelen. De belangenbehartiger stelt namelijk direct vast of de tegenpartij aansprakelijk is. Mocht de belangenbehartiger vragen om meer bewijs te vergaren om de aansprakelijkheid van de wederpartij te kunnen bewijzen, dan is dat in een vroeg stadium nog mogelijk.

    Als er enige tijd is verstreken na het ongeval dan is het krijgen van bewijs vaak niet eenvoudig en bovendien kan het zijn dat uw vordering dan verjaart. Op grond van de WAM heeft u namelijk drie jaar de tijd om schadevergoeding te claimen via de WAM-verzekering. Vraag onze experts naar de mogelijkheden voor een schadevergoeding van de geleden letselschade.

    U hebt letselschade, wat nu?

    Heeft u letselschade opgelopen door een ongeval en wilt u weten welke stappen u moet nemen om schadevergoeding te krijgen? Volg dan de onderstaande stappen.

    1. Neem contact op met Letselschade.nl voor gratis advies. Wij beoordelen of uw zaak op juridisch vlak, kansrijk is.
    2. Wanneer gewenst, helpt Letselschade.nl u bij het inschakelen van een belangenbehartiger.
    3. Uw belangenbehartiger verzamelt juridisch en medisch bewijs.
    4. Uw belangenbehartiger stelt vast of de tegenpartij aansprakelijk is.
    5. Uw belangenbehartiger stelt de tegenpartij aansprakelijk voor de opgelopen schade en vraagt een voorschot op uw letselschadevergoeding aan.
    6. De tegenpartij moet de aansprakelijkheid (gedeeltelijk) erkennen.
    7. Uw belangenbehartiger inventariseert de nog te lijden schade.
    8. Uw belangenbehartiger en de tegenpartij stellen de medische eindtoestand vast.
    9. De definitieve schade kan worden berekend.
    10. In een vaststellingsovereenkomst wordt uw definitieve schade vastgelegd en de zaak afgewikkeld.

    Is de achteroprijder bij een kop/staartbotsing altijd aansprakelijk?

    In de meeste gevallen is bij een kop/staartbotsing de achteroprijder aansprakelijk. Er wordt vanuit gegaan dat de achteroprijder namelijk niet voldoende afstand heeft bewaard of onvoldoende oplettend is geweest. Hier bestaan echter uitzonderingen op. Vraag onze letselschadejuristen wie in uw geval aansprakelijk is, want er kunnen zich verkeerssituaties voordoen waarbij de achteroprijder niet aansprakelijk is voor de schade na het ongeval:

    Er kunnen zich verkeerssituaties voordoen waarbij de voorste automobilist plotseling abrupt gaat remmen, waardoor de achteroprijder geen kant op kan en noodgedwongen tegen de voorligger aan botst. In dat geval is de achteroprijder niet aansprakelijk.

    Daarnaast kan het zijn dat de voorste auto de achteroprijder afsnijdt. In dat geval wordt het ongeval niet veroorzaakt, omdat de achteroprijder onvoldoende afstand heeft gehouden. Ook in dit geval zal de achteroprijder niet aansprakelijk zijn voor het letsel van de voorste automobilist.

    Wie in welke verkeerssituatie aansprakelijk is voor een ongeval is altijd afhankelijk van de omstandigheden van het geval. Als u contact opneemt met een van onze letselschadejuristen, dan kunnen wij direct voor u nagaan of u juridisch gezien een haalbare zaak heeft.

    Is de tegenpartij aansprakelijk voor de letselschade na het ongeval?

    Als twee gemotoriseerde verkeersdeelnemers betrokken zijn bij een verkeersongeval, dan moet er gekeken worden naar wie de verkeersregels heeft overtreden om te kunnen bepalen wie aansprakelijk is voor het ongeval. Als de tegenpartij u geen voorrang heeft verleend, terwijl hij dat wel had moeten doen, dan is de tegenpartij aansprakelijk voor alle kosten die u maakt die voortkomen uit het verkeersongeval.

    Aansprakelijkheid gemotoriseerde – vs. ongemotoriseerde verkeersdeelnemer

    De situatie is echter anders als bij het verkeersongeval een gemotoriseerde verkeersdeelnemer en een ongemotoriseerde verkeersdeelnemer is betrokken zoals een voetganger of fietser. Deze zwakkere ongemotoriseerde verkeersdeelnemers worden door de wet extra beschermd, omdat zij worden gezien als zwakke verkeersdeelnemers. Gemotoriseerde verkeersdeelnemers moeten dan ook extra voorzichtig zijn wanneer zij in de buurt zijn van de zwakkere verkeersdeelnemers.

    Uitzondering op de (verkeers)regel

    Als een gemotoriseerde verkeersdeelnemer betrokken raakt bij een verkeersongeval met een ongemotoriseerde verkeersdeelnemer, dan is de gemotoriseerde verkeersdeelnemer aansprakelijk. Dit is alleen anders als er sprake is van eigen schuld aan de zijde van de ongemotoriseerde verkeersdeelnemer. Stel dat een fietser geen voorrang heeft verleend aan de van rechts komende auto, dan heeft u als fietser de verkeersregels overtreden en dat maakt dat de automobilist niet meer volledig aansprakelijk is. De gemotoriseerde verkeersdeelnemer hoeft in dat geval maar een bepaald percentage van de kosten van de fietser te vergoeden. Het percentage mag echter nooit minder dan 50% zijn. Een zwakke verkeersdeelnemer krijgt dus altijd 50% van zijn schade vergoed. Dit is de zogenaamde 50%-regel.

    Is een letselschade advocaat gratis?

    De aansprakelijke partij dient op grond van artikel 6:96 van het Burgerlijk Wetboek de kosten voor het verlenen van juridische bijstand te betalen. Dat maakt dat het inschakelen van onze letselschadejuristen altijd kosteloos is voor het slachtoffer.

    Letselschade advocaten kunnen echter wel een bepaald percentage vragen van de schadevergoeding, het honorarium. Het is om deze reden raadzaam om u eerst goed in te lezen voordat u een letselschade advocaat inschakelt. Onze letselschade juristen gaan daarentegen wel geheel kosteloos voor u aan de slag. Wij sturen u geen factuur op en wij houden ook geen percentage in van uw schadevergoeding. Neem vrijblijvend contact op en informeer naar de mogelijkheden.

    Is een letselschade uitkering belastingvrij?

    Ja, een letselschade uitkering is belastingvrij. U hoeft dus geen belasting te betalen als u een schadevergoeding ontvangt na een ongeval waar u letselschade aan heeft overgehouden. De Belastingdienst kan echter wel oordelen dat u belasting moet afdragen wanneer het verlies aan inkomsten onderdeel vormt van de schadevergoeding.

    Hoewel onze letselschadejuristen bij het berekenen van uw verlies aan verdienvermogen alleen een compensatie vragen voor de gemiste netto inkomsten en de schadevergoeding in deze dan ook onbelast zou moeten zijn, kan het toch voorkomen dat de Belastingdienst aangeeft dat u hierover belasting moet betalen. In dat geval kunt u altijd bezwaar aantekenen bij de Belastingdienst.

    Is letselschade vermogensschade?

    Op grond van de wet zijn er twee soorten schade, namelijk vermogensschade en ander nadeel. Bij vermogensschade moet u denken aan schade dat concreet berekend kan worden, zoals het verlies aan verdienvermogen en de medische kosten die u maakt na een ongeval. Met ander nadeel wordt de immateriële schade bedoeld. Dit wordt ook wel smartengeld genoemd. De belangenbehartigers van Letselschade.nl kunnen hierover meer vertellen, neem vrijblijvend contact met hen op.

    Is uw werkgever aansprakelijk voor uw bedrijfsongeval?

    De zekerheden die de werkgever moet geven voor de veiligheid op de werkvloer is geregeld in het Burgerlijk Wetboek. De werkgever heeft een zorgplicht. Dat houdt in dat de werkgever rekening moet houden met fouten die haar werknemers op de werkvloer kunnen maken waardoor letselschade door bedrijfsongevallen kan ontstaan. De werkgever moet de nodige instructies geven, maar ook toezicht houden of die instructies worden nageleefd en zorgen voor een veilige werkomgeving. Schiet de werkgever hierin tekort en loopt u als werknemer letselschade op bij een bedrijfsongeval? Dan is uw werkgever aansprakelijk voor de vergoeding van uw letselschade. In de praktijk is de werkgever eigenlijk vrijwel altijd aansprakelijk bij een bedrijfsongeval.

    Heeft u hulp nodig bij het aansprakelijk stellen van uw werkgever en wilt u weten hoe hoog de letselschadevergoeding is die u kunt claimen? Ontvang direct een indicatie voor de letselschadevergoeding van uw bedrijfsongeval.

    Kan een letselschadespecialist helpen na een fietsongeluk?

    Het is geheel afhankelijk van de omstandigheden van het geval of een letselschadespecialist u kan bijstaan na een fietsongeluk. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat het letsel is ontstaan door het toedoen van een ander en dat u de toedracht van het ongeval en de schuld van de wederpartij kunt aantonen. Neem contact met ons op om uw casus door ons te laten beoordelen. Wij vertellen u direct of u juridisch gezien een kansrijke zaak heeft en of wij u kosteloos kunnen bijstaan.

    Kunt u een schadevergoeding eisen als beide partijen schuldig zijn?

    In de meeste gevallen is het direct duidelijk welke partij de verkeersregels heeft overtreden. Maar het kan ook zijn dat beide partijen een verkeersfout hebben begaan, waardoor beide partijen aansprakelijk zijn voor de ontstane letselschade. We spreken dan van een gedeelde aansprakelijkheid.

    Ook bij een gedeelde aansprakelijkheid heeft u recht op een schadevergoeding, maar dan wordt slechts een gedeelte van uw schade vergoed. Bij het berekenen van de hoogte van uw schadevergoeding wordt gekeken naar de ernst van de gemaakte verkeersovertreding en de aard en ernst van het letsel. Naar aanleiding daarvan wordt een schuldverdeling opgemaakt. Het kan zijn dat elke partij voor de helft aansprakelijk is, maar het kan ook zijn dat een van de partijen voor 75% aansprakelijk is en de andere partij voor 25%. Dit is geheel afhankelijk van de omstandigheden van het geval.

    Kunt u schadevergoeding claimen na verkeersongeval tijdens werktijd?

    Wanneer u tijdens werktijd een verkeersongeval krijgt, is de werkgever in de meeste gevallen aansprakelijk. Het maakt geen verschil of u in uw eigen auto een verkeersongeval hebt gehad of in de auto van uw werkgever. Er zijn twee gevallen wanneer uw werkgever niet aansprakelijk is voor het verkeersongeval, namelijk:

    • Het verkeersongeval is met opzet of door roekeloos gedrag ontstaan
    • U hebt een strafbaar feit gepleegd, zoals het rijden onder invloed van alcohol of drugs

    Let wel op: wanneer u een verkeersongeval krijgt buiten werktijd (woon-werkverkeer) is uw werkgever niet aansprakelijk voor de schade die u daarbij oploopt. Uiteraard is dit niet het geval wanneer woon-werkverkeer betaald wordt door uw werkgever.

    Wilt u weten waar u recht op hebt? Wij claimen gratis voor u een letselschadevergoeding. Ontvang direct een indicatie van de hoogte van de letselschadevergoeding van uw bedrijfsongeval.

    Kunt u smartengeld claimen na een bedrijfsongeval?

    Smartengeld is de vergoeding die u kunt claimen voor de immateriële schade die u hebt opgelopen bij het bedrijfsongeval. Voorbeelden van immateriële schade zijn:

    • Pijn;
    • Leed;
    • Gederfde levensvreugde;
    • Psychische schade.

    Het is moeilijk te bepalen hoe hoog het smartengeld moet zijn. Het gaat namelijk om schade die niet (direct) zichtbaar is en daarom is het moeilijk in een bedrag vast te stellen. Daarom wordt er bij het bepalen van de hoogte van het smartengeld gekeken naar gerechtelijke uitspraken van voorgaande zaken die met elkaar te vergelijken zijn.

    Aan de hand van de ernst van het letsel kunt u smartengeld bedragen claimen tot:

    • Gering letsel vanaf €100,- tot €2.000,-
    • Licht letsel vanaf €2.000,- tot €3.500,-
    • Matig letsel vanaf €3.500,- tot €9.000,-
    • Ernstig letsel vanaf €9.000,- tot €21.000,-
    • Zwaar letsel vanaf €21.000,- tot €43.000,-
    • Zeer zwaar letsel vanaf €43.000,- tot €76.000,-
    • Uitzonderlijk zwaar letsel vanaf €76.000,-

    Let op: deze bedragen dienen alleen als leidraad en zijn niet bepalend.

    Ontvang direct een indicatie voor de hoogte van het smartengeld voor uw bedrijfsongeval door het contactformulier in te vullen.

    Krijgt u als inzittende een vergoeding voor uw schade?

    Als u als inzittende letselschade hebt opgelopen na een verkeersongeval, dan kunt u bijna altijd één van de partijen aansprakelijk stellen voor uw schade. Aangezien u volledig buiten uw schuld om betrokken bent geraakt bij een verkeersongeval, wordt u ook wel schuldloze derde genoemd. Onze letselschadejuristen behartigen de belangen van schuldloze derden en zorgen ervoor dat de schade wordt verhaald op de regelend verzekeraar.

    Schuldloze derde en regelend verzekeraar

    Als schuldloze derde kunt u bepalen wie u aansprakelijk gaat stellen voor de schade die u hebt opgelopen. U kunt de wederpartij aansprakelijk stellen, maar u kunt ook de bestuurder aansprakelijk stellen van de auto waar u in zat. De gekozen partij wordt ook wel de regelend verzekeraar genoemd. De regelend verzekeraar dient uw schade te vergoeden, ongeacht de vraag wie nu daadwerkelijk aansprakelijk is geweest voor het verkeersongeval. De regelend verzekeraar zal het bedrag aan schadevergoeding achteraf claimen bij de aansprakelijke partij.

    Het voordeel is dat u als schuldloze derde niet de hele procedure hoeft af te wachten. Verzekeraars kunnen namelijk oneindig lang met elkaar discussiëren over de vraag wie aansprakelijk is voor het ongeval. Als schuldloze derde mag u geen slachtoffer worden van de oneindige discussie tussen de verzekeraars en om deze reden moet de aangesproken partij binnen korte tijd uw schade vergoeden.

    Krijgt u als voetganger/fietser een volledige schadevergoeding?

    Als voetganger/fietser krijgt u een vergoeding van uw schade wanneer u letselschade hebt opgelopen en de automobilist volledig aansprakelijk is voor het ongeval. Mocht u een gedeelte aan eigen schuld hebben, omdat u bijvoorbeeld zelf ook een verkeersfout hebt gemaakt, dan hebt u altijd recht op vergoeding van uw schade van tenminste 50%.

    Maar u hebt ook recht op een vergoeding van 50% van uw schade als u als voetganger/fietser volledig aansprakelijk bent voor het ongeval. Dat wordt ook wel de 50%-regel genoemd. De wetgever beschermt met deze regel fietsers/voetgangers tegen de gevaren van het gemotoriseerd verkeerd.

    Krijgt uw kind volledige vergoeding van zijn/haar letselschade?

    Als uw kind onder de 14 jaar is en betrokken is geraakt bij een verkeersongeval met een motorvoertuig dan wordt de schade altijd voor 100% vergoed. Dit is ook het geval als uw kind volledig aansprakelijk is voor het verkeersongeval. Dit heeft ermee te maken dat kinderen onder de 14 jaar vanwege hun onberekenbaarheid en impulsiviteit meer gevaar veroorzaken in het gemotoriseerde verkeer. Zij zien de gevaren in het verkeer niet en dat maakt dat de kans op letselschade bij een kind onder de 14 jaar veel groter is.

    De regel geldt niet voor kinderen van 14 jaar of ouder. Als zij betrokken raken bij een verkeersongeval met een motorvoertuig dan krijgen zij 50% van de schade vergoed. Dit wordt ook wel de 50%-regel genoemd. Fietsers/voetgangers worden gezien als zwakke verkeersdeelnemer en zij worden dan ook door de wet extra beschermd, waardoor zij 50% van de schade vergoed krijgen ongeacht de vraag wie de verkeersregels heeft overtreden.

    Letselongeval op het werk, hoe wordt u snel geholpen?

    Na een ongeluk op de werkvloer of tijdens werktijd doet u er verstandig aan om een deskundige belangenbehartiger in te schakelen die een gefundeerd advies kan geven over de juridische mogelijkheden voor het verhalen van een letselschadevergoeding. Onze juristen kunnen hierbij kosteloos helpen en staan u eventueel telefonisch te woord om te adviseren over deze mogelijkheden.

    Letselschadejurist na fietsongeval, waar doet u goed aan?

    Het is zeer vervelend als u betrokken bent geweest bij een fietsongeval. De schade kan namelijk behoorlijk oplopen. Om uw schade als gevolg van het fietsongeval vergoed te krijgen is het erg belangrijk dat u bewijs verzamelt. Het is noodzakelijk dat de toedracht van het ongeval en de schuldvraag worden bewezen om de wederpartij aansprakelijk te kunnen stellen, de letselschadejuristen van LetselSchade.nl kunnen hierbij helpen.

    Als er sprake is van lichamelijk letsel dan is het belangrijk dat de politie wordt gebeld. De politie maakt bij aankomst een proces-verbaal op. Het proces-verbaal dient als bewijs. Naast het proces-verbaal kan een getuigenverklaring ook dienen als bewijs.

    Fietser vs. gemotoriseerd voertuig

    Als u als fietser bent aangereden door een gemotoriseerd voertuig dan is het van groot belang dat u een schadeaangifteformulier invult met de wederpartij. De vragen op het schadeaangifteformulier zijn afgestemd op twee motorvoertuigen.

    Dat doet vermoeden dat het schadeaangifteformulier niet geschikt lijkt te zijn bij een aanrijding met een fietser. Het tegendeel is echter waar. Het schadeaangifteformulier kan ook gebruikt worden bij een aanrijding met een fietser.

    Neem contact op met LetselSchade.nl om vrijblijvend informatie op te vragen over de mogelijkheden om uw schade na een fietsongeval te claimen.

    Wilt u verstappen tijdens een lopende zaak na een fietsongeval?

    Het kan zijn dat u niet tevreden bent met uw huidige belangenbehartiger, omdat hij slecht bereikbaar is, niet genoeg vaart zet achter de zaak of tegen een te laag bedrag wil schikken met de tegenpartij. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat u, naast het feit dat u slachtoffer bent geworden van het ongeval, ook nog eens slachtoffer wordt van de handelingen van uw belangenbehartiger. U kunt in dat geval uw zaak geheel vrijblijvend laten beoordelen door een van onze letselschadejuristen. Dit wordt ook wel een second opinion genoemd.

    Lopende zaak rechtsbijstandsverzekeraar, letselschadekantoor of advocaat

    Als u een lopende zaak hebt bij een rechtsbijstandsverzekeraar dan kunnen wij in de meeste gevallen de zaak kosteloos overnemen. Loopt uw letselschadezaak echter bij een ander letselschadekantoor of letselschade advocaat, dan is het verstandig om na te gaan bij uw huidige belangenbehartiger of u al dan niet kosteloos mag overstappen. Dat heeft ermee te maken dat uw huidige belangenbehartiger gedurende het letselschadetraject kosten maakt die hij of zij indient bij de aansprakelijke wederpartij.

    Kosten bij overstappen

    Als u besluit om over te stappen, dan kan het zijn dat uw huidige belangenbehartiger de gemaakte kosten niet meer kan declareren bij de aansprakelijke wederpartij en deze kosten daarom op u wil verhalen. In de meeste gevallen kunt u echter geheel kosteloos overstappen. Wij sturen u in dat geval een overname machtiging. Met een getekende overnamemachtiging kunnen wij het dossier opvragen bij uw vorige belangenbehartiger.

    Maakt de leeftijd van een kind uit na een fietsongeval?

    Ja, de wet maakt onderscheid tussen kinderen jonger dan veertien jaar en kinderen ouder dan veertien jaar. Bij een aanrijding tussen een gemotoriseerd voertuig en een kind onder de veertien jaar geldt dat de gemotoriseerde verkeersdeelnemer bijna altijd volledig aansprakelijk is. Hoewel kinderen onder de veertien jaar schuldig kunnen zijn aan een verkeersongeval, doordat zij bijvoorbeeld de verkeersregels overtreden, geldt dat zij in de praktijk bijna nooit aansprakelijk kunnen zijn voor de door hem of haar opgelopen letselschade. Er wordt namelijk vanuit gegaan dat kinderen onder de veertien jaar impulsief en onberekenbaar zijn en daarom meer gevaar lopen in het verkeer. Bij kinderen van veertien jaar en ouder geldt dat zij in ieder geval 50% van de schade vergoed krijgen, ongeacht de vraag of er sprake is van eigen schuld aan de zijde van de fietser. Als de fietser geen verwijt valt te treffen dan kan hij 100% van zijn schade vergoed krijgen.

    Met welke kosten krijgt u te maken bij letselschade?

    De kosten voor letselschadeslachtoffers kunnen na een ongeval hoog oplopen. De kosten kunnen bestaan uit gemiste inkomsten omdat u arbeidsongeschikt geraakt bent of medische kosten die onder uw eigen risico vallen van uw zorgverzekering. Maar het kan ook zijn dat u toevallig net midden in een verhuizing/verbouwing zit en als gevolg van het ongeval uw werkzaamheden in en rondom het huis moet staken. Dit wordt ook wel zelfwerkzaamheid genoemd. Deze schadepost komt ook voor vergoeding in aanmerking.

    Er zijn een tal van schadeposten waar u als slachtoffer zijnde niet direct aan denkt. Wij zijn er dan ook om u gedurende het hele letselschadetraject kosteloos bij te staan. Wij stellen niet alleen de wederpartij aansprakelijk, maar wij brengen ook alle schadeposten in kaart en dienen deze bij de aansprakelijke partij in.

    Moet uw werkgever het ongeval melden bij de Arbeidsinspectie?

    Uw werkgever is verplicht om een (ernstig) bedrijfsongeval te melden bij de Inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) wanneer een werknemer is overleden, een ziekenhuisopname heeft (gehad) of wanneer de werknemer blijvend letsel heeft. Doet uw werkgever geen melding van het ongeval, dan riskeert hij een boete van het SWZ van tot wel 50.000 euro.

    U als werknemer hoeft in een dergelijk geval dus zelf geen melding te doen van het ongeval bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. Is er sprake van blijvend letsel dan wel een ziekenhuisopname en u weet dat uw werkgever geen melding heeft gedaan, dan kunt u zelf telefonisch contact opnemen met de inspectie om het ongeval te melden.

    Hebt u letselschade geleden als gevolg van een bedrijfsongeval? Dan maakt u in de meeste gevallen aanspraak op een schadevergoeding. Bent u al in het bezit van een arbeidsinspectierapport? Dan ontvangen wij deze graag zodat wij kunnen beoordelen of uw werkgever aansprakelijk is voor uw letsel. Ook wanneer er geen arbeidsinspectierapport voor handen is of de arbeidsinspectie is niet ingeschakeld dan kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.

    Moet u rechtshulp inschakelen bij letsel?

    Rechtshulp in een letselschadezaak is een must. Een letselschadezaak is vaak zeer ingewikkeld en gaat meestal via een lang traject. U, als slachtoffer, bent ongevraagd en niet voorbereid verwikkeld geraakt in een letselschadezaak en u heeft daardoor te maken met onbekende regels en instanties. De wederpartij, meestal een verzekeraar, beschikt over gespecialiseerde juristen op dat gebied en kunnen u van alles voorhouden.

    Letselschade.nl adviseert u dan ook uitdrukkelijk om bij letselschade altijd rechtshulp van een letselschade specialist in te schakelen die alleen voor uw belangen opkomt. Voor de kosten van de rechtshulp bij letselschade hoeft u niet te vrezen. Staat de aansprakelijkheid in uw zaak vast of is het te verwachten dat die aansprakelijkheid op korte termijn rond komt? Dan kunnen alle kosten van buitengerechtelijke rechtshulp verhaald worden op de wederpartij. In feite is dan de rechtshulp bij letselschade die u gekregen hebt gratis.

    Rechtshulp bij letselschade

    Het geven van juridische bijstand kan op vele rechtsgebieden geschieden. Letselschade.nl verleent uitsluitend rechtshulp op het complexe vakgebied ‘letselschade’ en ‘aansprakelijkheid’. Wij beperken ons tot deze vakgebieden om hierin juist als specialisten te kunnen optreden.

    Het bijhouden van alle jurisprudentie voor alleen deze vakgebieden is zo groot en complex dat het voor niemand goed te doen is op meerdere rechtsgebieden deskundig te zijn en alle ontwikkelingen volledig te volgen. Juridische bijstand op het gebied van letselschade verwacht u ook uitsluitend van specialisten op dit vakgebied!

    Wilt u gebruikmaken van rechtshulp van Letselschade.nl?

    Neem contact op met Letselschade.nl per telefoon of vul direct het formulier in om uw letselschade te verhalen op de aansprakelijke tegenpartij.

    Ongeval op het werk, wanneer wordt de inspectie SZW ingeschakeld?

    De werkgever is op grond van de Arbowet verplicht om bedrijfsongevallen die hebben geleid tot de dood, blijvend letsel of ziekenhuisopname, direct te melden bij de Inspectie SZW. Een werkgever hoeft kleine incidenten dus niet te melden bij de Inspectie SZW. Het is belangrijk dat de werkgever zich hieraan houdt. Wordt een bedrijfsongeval namelijk niet of niet op tijd gemeld door de werkgever, dan kan de Inspectie SZW een boete opleggen. Laat onze belangenbehartigers u bijstaan na een ongeval, neem geheel vrijblijvend contact op en ontvang een onafhankelijk advies.

    Hoe hoog is de schadevergoeding bij een whiplash?
    De hoogte van het letselschade bedrag bij een whiplash hangt erg af van uw persoonlijke situatie en ernst van uw whiplash. Een letselschadekantoor kan u helpen bij het verhalen van een vergoeding voor u opgelopen whiplash.

    Letselschade bedrag tot € 9000* bij licht whiplash letsel

    Bij licht whiplash letsel kan u aanspraak maken op een letselschade vergoeding tot een maximum bedrag van € 3500 euro. Licht whiplash letsel valt onder matig letsel, bij matig letsel kan het oorspronkelijke beroep uiteindelijk weer worden uitgeoefend

    Als u een korte periode in het ziekenhuis heeft gelegen, geruime tijd afhankelijk bent geweest van huishoudelijke hulp of als uw medische behandeling maximaal één jaar heeft geduurd, spreken we van matig letsel.

    Letselschade bedrag tot € 21000* bij ernstig whiplash letsel

    Wanneer sprake is van ernstig whiplash letsel heeft u recht op een letselschadevergoeding van maximaal € 21 000. Er is sprake van ernstig whiplash letsel wanneer u bijvoorbeeld voor langere periode een ziekenhuisopname heeft gehad, voor een langere tijd afhankelijk was van hulp of wanneer geen sprake is van algeheel herstel.

    *Genoemde bedragen zijn ter indicatie, er kunnen geen rechten aan worden ontleend

    Tegenpartij is weggereden, hoe de aansprakelijkstelling regelen?

    Als u bent aangereden door een motorvoertuig en de bestuurder rijdt door voordat de gegevens zijn genoteerd, dan is dat erg vervelend. Toch hoeft dat niet te betekenen dat u met lege handen blijft staan. Het Waarborgfonds Motorverkeer vergoedt namelijk schade die in Nederland is veroorzaakt door een ander voertuig dat is doorgereden en waarvan de identiteit niet te achterhalen is of als de tegenpartij onverzekerd was ten tijde van het ongeval.

    Advies bij letselschade zonder dader

    U zult als slachtoffer eerst zelf moet proberen om de identiteit te achterhalen voordat u een beroep kunt doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Dit kan door beeldmateriaal en foto’s te verzamelen van de situatie. Ook kunt u een advertentie plaatsen waarbij u getuigen oproept. Daarnaast moet u binnen 14 dagen aangifte doen bij de politie waarbij u tenminste twee personen nodig hebt die het voorval hebben zien gebeuren en op papier willen verklaren wat zij exact hebben gezien. Als het niet lukt om de identiteit van de dader te achterhalen dan kunt u een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer.

    Eigen risico Waarborgfonds Motorverkeer

    Let er wel op dat een wettelijk eigen risico geldt van € 250,-. U kunt dus geen beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer als de schade lager is dan € 250,-.

    Neem contact op met een van onze letselschadejuristen en wij beoordelen direct of we een aanspraak kunnen maken op het Waarborgfonds Motorverkeer.

    Verkeersongeval in het buitenland, hebt u recht op schadevergoeding?

    In de meeste gevallen is het buitenlands recht van toepassing als u letsel oploopt als gevolg van een verkeersongeval in het buitenland. Dat betekent dat regels van het desbetreffende land van toepassing zijn. Dit maakt de afwikkeling van de zaak vaak erg lastig, omdat u wellicht de taal onvoldoende machtig bent en niet bekend bent met de regels van het desbetreffende land. U zult dan ook in dat desbetreffende land een letselschadejurist moeten inschakelen om te kunnen beoordelen of u recht hebt op een schadevergoeding.

    Er zijn echter twee uitzonderingen op deze hoofdregel, namelijk:

    • Verkeersongeval gebeurt met landgenoot in buitenland
      Als u bent aangereden in het buitenland door een bestuurder die reed in een Nederlands voertuig kan in de meeste gevallen de afwikkeling van de letselschadezaak worden afgehandeld naar Nederlands recht.
    • U heeft een schadeverzekering voor inzittenden (SVI)
      U hebt mogelijk ook recht op een schadevergoeding als u een schadeverzekering voor inzittenden (SVI) hebt afgesloten op uw eigen polis. Een Schadeverzekering voor Inzittenden biedt dekking bij (letsel)schade aan inzittenden (waaronder ook de bestuurder) na een ongeval in het buitenland. Bij het verhalen van de schade speelt de schuldvraag geen rol. Daarnaast dekt een SVI-verzekering ook vaak de kosten voor juridische bijstand. Indien uw verzekeraar bereid is om uw letselschadezaak naar Nederlands recht af te handelen kunnen wij u bijstaan.

    Bel met een van onze letselschadejuristen en wij beoordelen direct of u juridisch gezien een kansrijke zaak hebt.

    Wanneer heeft u letselschade?

    U hebt letselschade als u door een ongeval lichamelijk of psychisch letsel oploopt. Het is belangrijk dat de lichamelijke of psychische klachten gerelateerd zijn aan het ongeval dat door het toedoen van een ander is ontstaan. Als u letselschade hebt opgelopen door een verkeersongeval, een bedrijfsongeval, een medische fout of een hondenbeet, dan kunnen wij u kosteloos bijstaan. Wij stellen de wederpartij aansprakelijk en wij zorgen ervoor dat u een rechtvaardige schadevergoeding ontvangt. Schakel onze letselschadejuristen kosteloos in bij het verhalen van een schadeclaim.

    Waar heeft u recht op bij letselschade?

    U hebt recht op een schadevergoeding voor alle schade die u hebt geleden als gevolg van een ongeval. De schade kan zowel materieel als immaterieel zijn.

    Bij materiële schade moet u denken aan schade dat in geld uitgedrukt kan worden, zoals:

    • kosten voor huishoudelijk hulp;
    • medische kosten;
    • verlies aan verdienvermogen;
    • kosten voor het aanpassen van de woning..

    Bij immateriële schade moet u denken aan schade dat niet uitgedrukt kan worden in geld, daarbij kunt u denken aan:

    • Verminderde levensvreugde;
    • Verdriet;
    • Pijn.

    Immateriële schade wordt ook wel smartengeld genoemd. Het smartengeld is een onderdeel van uw totale schadevergoeding bij letselschade. De juristen van Letselschade.nl zorgen ervoor dat alle schadecomponenten worden meegenomen bij het berekenen van de letselschadevergoeding zodat u krijgt waar u recht op hebt als u letselschade hebt opgelopen.

    Wanneer verjaart de mogelijkheid voor schadeclaim na werkongeval?

    De verjaringstermijn van een arbeidsongeval is vijf jaar. U moet als slachtoffer dus binnen vijf jaar nadat u bekend bent geworden met de schade, uw werkgever laten weten dat u een schadevergoeding wenst.

    Hebt u hulp nodig bij het aansprakelijk stellen van de werkgever en wilt u weten hoe hoog de letselschadevergoeding is die u kunt claimen? Ontvang direct een indicatie voor de letselschadevergoeding van uw bedrijfsongeval.

    Wanneer is uw verkeersongeval verjaard?

    Elke vordering heeft een verjaringstermijn. Zo ook een letselschadevordering. Op grond van artikel 10 lid 3 WAM heb je drie jaar de tijd om een schadevergoeding te claimen via de WAM-verzekering. Deze termijn begint te lopen vanaf het moment van het verkeersongeval.

    Wanneer krijgt u een voorschot bij letselschade?

    Als u letselschade hebt opgelopen door het toedoen van iemand anders, dan kan uw belangenbehartiger een voorschot vragen bij de verzekeraar. Een voorschot is een financiële ondersteuning voor de onkosten die u hebt gemaakt direct na het ongeval. Het uitkeren van een voorschot impliceert niet dat de verzekeraar de aansprakelijkheid erkent. Het wordt als tegemoetkoming gezien door de verzekeraar. Mocht de aansprakelijkheid uiteindelijk niet worden erkend, dan moeten de voorschotten terug worden betaald. Daarbij is het wel van belang om te melden dat een belangenbehartiger geen voorschot zal aanvragen, als hij er niet van overtuigd is dat de aansprakelijkheid erkend zal worden. Meer weten over voorschotten bij letselschade? Neem direct contact op met onze experts.

    Wanneer moet u een letselschade advocaat inschakelen?

    Het is verstandig om af te vragen of een letselschadeadvocaat nodig is om een schadevergoeding te claimen, letselschadejuristen en registerexperts letselschade kunnen dit namelijk ook voor u realiseren. Het verschil tussen een letselschadejurist en een letselschade advocaat, is dat een advocaat alle vrijheid heeft om te procederen. Overigens mag een letselschadejurist dat ook, maar alleen bij schadevergoedingen tot € 25.000 kan een letselschadejurist naar de kantonrechter stappen. De experts van Letselschade.nl adviseren wat voor uw letselschadeschadezaak van belang is.

    Een gerechtelijke procedure is echter in veel gevallen niet noodzakelijk om een schade te regelen. In 95% van de letselschadezaken komt de zaak in aanmerking voor een minnelijke regeling. Dat houdt in dat de schade door de letselschadejurist namens het slachtoffer, en verzekeraar onderling wordt geregeld.

    Letselschade advocaat bij gerechtelijke procedure

    Mocht een letselschade advocaat gedurende het letselschadetraject toch nodig blijken te zijn, omdat het niet lukt om er met de verzekeraar uit te komen en we de zaak daarom willen laten beoordelen door een rechter, dan kunnen wij de zaak overdragen aan de bij ons aangesloten letselschade advocaten. Het is raadzaam om u goed in te lezen voordat u een letselschade advocaat of letselschadejurist inschakelt. Het inschakelen van een letselschade advocaat kan u namelijk duur komen te staan, omdat deze kosten voor rekening van het slachtoffer kunnen komen. Onze letselschade juristen gaan daarentegen wel geheel kosteloos voor u aan de slag, omdat deze kosten naast de schadevergoeding, ook worden verhaald op de aansprakelijke wederpartij.

    Vraag hier naar de mogelijkheden voor uw zaak.

    Wanneer is uw letselschadevordering verjaard?

    Een letselschadevordering kan verjaren. Dat houdt in dat u als slachtoffer na een bepaalde periode geen aanspraak meer kunt maken op een schadevergoeding. De verjaringstermijnen zijn vastgesteld in de wet. Artikel 310 van Boek 3 van het Burgerlijk Wetboek bepaalt dat een vordering tot schadevergoeding verjaart na vijf jaar.

    Deze termijn begint te lopen op het moment dat u als slachtoffer bekend bent met de schade en de aansprakelijke persoon. Als het een schade betreft die u hebt opgelopen naar aanleiding van een verkeersongeval en u wilt een schadevergoeding claimen via de WAM-verzekering, dan moet dat binnen een termijn van 3 jaar gebeuren. Deze termijn begint te lopen nadat het verkeersongeval heeft plaatsgevonden.

    Wanneer wordt een letselschadevergoeding uitgekeerd?

    Een letselschadevergoeding wordt pas uitbetaald als de zaak is afgewikkeld. Het afwikkelen van de zaak kan enige tijd duren. Gedurende het letselschadetraject kan een verzekeraar om deze reden wel alvast een voorschot uitkeren om u financieel te ondersteunen voor de kosten die u hebt gemaakt na een ongeval. Onze letselschadejuristen verlenen u kosteloos juridische bijstand bij het regelen van uw letselschadevergoeding.

    Wat doet een letselschade advocaat?

    Een letselschade advocaat behartigt uw belangen bij het claimen van een letselschadevergoeding. De letselschade advocaat inventariseert uw letsel, bekijkt de aansprakelijkstelling, stelt de letselschadeclaim op en ontzorgt u gedurende de afwikkeling van het schaderegelingsproces. Het is belangrijk dat u zoveel mogelijk zaken over uw letselschade documenteert. Bewaar bijvoorbeeld bonnen, afschriften en betaalwijzen, zodat u deze als bewijs van de gemaakte kosten kan toevoegen aan uw letselschadeclaim.

    Een letselschade advocaat kan u op diverse gebieden bijstaan, zoals:

    • het aansprakelijk stellen van uw tegenpartij;
    • het inventariseren van uw letselschade;
    • het onderbouwen van uw letselschadevergoeding;
    • het claimen van letselschadevergoeding;
    • het volledig verzorgen van het schaderegelingsproces inclusief afwikkeling;
    • het verzorgen van de communicatie met de tegenpartij en de verzekeringmaatschappij.

    Kan ik gebruikmaken van een letselschade advocaat?

    In Nederland is bij wet geregeld dat wanneer u letselschade hebt opgelopen door de schuld van een ander, de aansprakelijke partij niet alleen uw materiële en immateriële schade moet vergoeden, maar ook de kosten vergoedt voor de rechtshulp.

    Letselschade.nl heeft letselschadespecialisten in heel Nederland die u kunnen helpen met het claimen van uw letselschade.

    Meld uw letselschade en krijg hulp van een letselschade advocaat!

    Neem contact op met Letselschade.nl via telefoon of vul direct het formulier in om de schade te verhalen op de aansprakelijke tegenpartij.

    Wat houdt letselschade in?

    U kunt als gevolg van een verkeersongeluk, een bedrijfsongeval  of een dierenbeet letsel oplopen. Het letsel kan bestaan uit lichamelijk letsel, maar ook uit psychisch letsel. Bij lichamelijk letsel kunt u denken aan botbreuken, littekens of een whiplash. Na een ongeval kunt u ook kampen met angstgevoelens of een depressie. Dit valt onder psychisch letsel.

    Hebt u door toedoen van iemand anders lichamelijk letsel of psychisch letsel opgelopen? Dan kunnen de letselschadejuristen van Letselschade.nl u helpen met het claimen van smartengeld. Dat is de financiële compensatie die u ontvangt als tegemoetkoming voor de geleden pijn en emotionele schade als gevolg van het ongeval.

    Wat is de hoogte van de schadevergoeding bij een verkeersongeval?

    De hoogte van uw schadevergoeding bij een verkeersongeval is afhankelijk van een aantal factoren, zoals:

    • Ernst van het letsel
    • Herstelduur van het herstel
    • Mate van arbeidsongeschiktheid
    • Impact van het ongeval
    • Schade die u in de toekomst zult lijden

    Aan de hand van deze factoren wordt bepaald wat de hoogte van de schadevergoeding is. Zoals gezegd beïnvloedt het herstelproces de hoogte van de schadevergoeding. Bij auto-ongelukken ontstaan bijvoorbeeld vaak whiplash klachten. Het herstel van een whiplash kan zeer traag gaan. Soms houden slachtoffers zelfs blijvende klachten over aan een whiplash. In dat soort gevallen zal de hoogte van de schadevergoeding hoger uitvallen.

    Ook de mate van arbeidsongeschiktheid speelt een grote rol bij het bepalen van de hoogte van de schadevergoeding. Mocht u door uw letsel niet kunnen werken en loopt u daardoor inkomen mis dan spreekt het voor zich dat dit een grote schadepost is dat ook meegenomen wordt in de schadevergoeding.

    Gelet op het feit dat meerdere factoren bepalen wat de hoogte van de schadevergoeding is kan niet op voorhand worden gezegd hoe hoog de schadevergoeding zal uitvallen.

    Wat is de hoogte van de schadevergoeding bij een bedrijfsongeval?

    De hoogte van de schadevergoeding bij een bedrijfsongeval wordt bepaald aan de hand van de ernst van het letsel en de gevolgen daarvan. De letselschade kan bestaan uit materiële en immateriële schade. Voor immateriële schade wordt de vergoeding ook wel smartengeld genoemd.

    Factoren die meegenomen worden bij het bepalen van de hoogte van de letselschadevergoeding zijn bijvoorbeeld:

    • Letselschade bedragen van andere rechterlijke uitspraken in vergelijkbare letselschadezaken
    • Ziekenhuiskosten
    • Reiskosten (parkeergeld, taxi’s etc.)
    • Inkomen wat u mist door het bedrijfsongeval
    • Pijn en verdriet

    Aan de hand van de ernst van het letsel kunt u aanspraak maken op een schadevergoeding van:

    • Gering letsel vanaf €100,- tot €2.000,-
    • Licht letsel vanaf €2.000,- tot €3.500,-
    • Matig letsel vanaf €3.500,- tot €9.000,-
    • Ernstig letsel vanaf €9.000,- tot €21.000,-
    • Zwaar letsel vanaf €21.000,- tot €43.000,-
    • Zeer zwaar letsel vanaf €43.000,- tot €76.000,-
    • Uitzonderlijk zwaar letsel vanaf €76.000,-

    Let op: deze bedragen dienen alleen als leidraad en zijn niet bepalend.

    Wilt u direct een indicatie ontvangen van de hoogte van uw letselschadevergoeding? Vertel ons uw verhaal, dan laten wij binnen 1 werkdag weten waar u recht op hebt.

    Wat is een whiplash?

    Een whiplash is een benaming voor een complex letsel in de nek- en hoofdregio. Bij een whiplash maken het hoofd en de nek ten opzichte van de romp een enorme slingerbeweging. De nek is niet berekend op de inwerking van de kracht van de botsing. Een whiplash kan verwijzen naar de plotselinge ‘zweepslag’ die het hoofd maakt, bijvoorbeeld tijdens een kop- staartbotsing. Ook worden de klachten die hierbij horen vaak een ‘whiplash’ genoemd, terwijl een betere benaming zou zijn ‘whiplashklachten of whiplash syndroom’. Het gaat namelijk vaak om een combinatie van klachten, zoals nekklachten en neurologische klachten. Een whiplash is vaak lastig aan te tonen omdat artsen dit niet medisch in beeld kunnen brengen.

    Veel voorkomende whiplash klachten:

    • Nekpijn
    • Hoofdpijn
    • Schouderpijn
    • Uitstralingspijn in armen, handen, vingers, benen en voeten
    • Bewegingsbeperking van de nek
    • Rugpijn
    • Duizeligheid en/of onzekere balans bij het lopen
    • Oorsuizen
    • Concentratieproblemen
    • Geheugenproblemen
    • Vergeetachtigheid
    • Overgevoeligheid voor licht en geluid
    • Vermoeidheid
    • Depressiviteit, prikkelbaarheid, emotionele labiliteit
    • Verminderde seksuele belangstelling
    • Slaapstoornissen

    Letselschadevergoeding claimen bij whiplash

    Is iemand anders verantwoordelijk voor de aanrijding, is iemand bijvoorbeeld in de file bij u achteropgereden? Dan kunt u de tegenpartij aansprakelijk stellen voor uw whiplash letsel en een schadevergoeding claimen. De letselschade bedragen bij whiplash kunnen erg uiteenlopen. Omdat het verloop van een whiplash erg grillig kan zijn, is het namelijk lastig te voorspellen hoeveel schadevergoeding u kunt krijgen. U moet dan wachten tot een medische eindsituatie: dit is als de arts inschat dat uw situatie stabiel is. Het kan dus zijn dat u geen klachten meer hebt, maar het kan ook zijn dat u een chronisch whiplash letsel hebt dat naar verwachting niet meer beter wordt. Is uw medische situatie stabiel en hebt u één van onze letselschade juristen ingeschakeld? Dan gaan juristen aan de slag met het berekenen van het definitieve schadebedrag.

    U hebt altijd recht op smartengeld bij een whiplash, zoals bij elk ingrijpend letsel. Dit gaat dan om een vergoeding voor immateriële schade, zoals pijn, leed en gederfde levensvreugde. Zeker een letsel zoals een whiplash kan een flinke psychische impact hebben, vanwege het onzekere verloop.

    Vertel direct uw verhaal

    Hebt u een vraag over uw whiplash letsel en wat u kunt claimen? Bel direct met onze letselschade specialisten. Wij luisteren naar uw verhaal en we helpen u graag om de maximale schadevergoeding voor uw whiplash te claimen. U kunt ons ook een WhatsApp bericht sturen met uw vraag of opmerking over uw whiplashletsel. We bellen u dan zo snel mogelijk terug!

    Draagt een arbeidsinspectierapport bij aan het opstarten van een letselschadezaak?

    Heeft uw werkgever melding gedaan van het bedrijfsongeval, dan stelt de Inspectie SZW een onderzoek in. Ooggetuigen en betrokkenen worden ondervraagd en de plek van het ongeluk wordt beoordeeld en onderzocht. Uit het onderzoek kan komen dat de werkgever de werksituatie ter plaatse van het ongeval moet aanpassen, door veiligheidsmaatregelen te nemen. Als er wettelijke regels zijn overtreden waardoor het ongeval kon plaatsvinden dan wordt er ook een boete uitgedeeld. Dit wordt opgeslagen in een ongevallenboeterapport.

    Het onderzoek en daaruit voortkomende rapporten zijn bewijsmaterialen voor het geval u als slachtoffer een letselschadezaak wilt beginnen tegen de werkgever. Mocht er uit het onderzoek blijken dat er sprake is geweest van een schending van een regel uit de Arbeidsomstandighedenwet, dan is er veelal ook sprake van werkgeversaansprakelijkheid op grond van artikel 7:658 BW en dient uw werkgever dan wel diens verzekeraar de schade die u dientengevolge lijdt te vergoeden.

    Wij kunnen u wellicht kosteloos bijstaan in het letselschadetraject. Neem vrijblijvend contact met ons op.

    Wat is letselschade?

    Letselschade is zowel de lichamelijke als geestelijke (immateriële) schade die een slachtoffer ondervindt als gevolg van een ongeval, zoals whiplash of bijvoorbeeld een medische fout. Ter compensatie van de geleden schade, kunnen slachtoffers de tegenpartij aansprakelijk stellen voor de letselschade en een vergoeding claimen.

    Letselschade kan er voor zorgen dat er kosten ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan medische kosten van uw huisarts, ziekenhuis, medicijnen en het inschakelen van huishoudelijke hulp of de materiële schade aan kleren, uw fiets of auto. Letselschade bevat ook immateriële schade, zoals leed, pijn en gederfde levensvreugde. De vergoeding voor immateriële schade wordt smartengeld genoemd.

    Wat kunt u declareren bij letselschade?

    De financiële gevolgen zijn vaak groot wanneer u letselschade hebt opgelopen als gevolg van een ongeval. De aansprakelijke tegenpartij moet de kosten vergoeden die u maakt. Deze kosten noemen wij schadeposten, hier leest u er meer over. U kunt daarbij denken aan medische kosten, reiskosten, verlies aan verdienvermogen, kosten voor huishoudelijke hulp, maar ook aanpassingen aan de woning. Hoe groot of klein de schadeposten ook zijn, alle kosten die u maakt als gevolg van het ongeval kunt u declareren bij de wederpartij, mits hij aansprakelijk is.

    Wat kunt u zelf doen bij een verkeersongeval?

    Als u betrokken bent geweest bij een verkeersongeval door het toedoen van een ander en u hebt letsel opgelopen, dan is het erg belangrijk om zoveel mogelijk bewijs te vergaren. Wij geven alvast twee tips om voortvarend van start te gaan met het verhalen van een schadevergoeding.  Om te bepalen of er recht is op vergoeding van de schade moet namelijk vastgesteld kunnen worden hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren en of er mogelijk verkeersfouten zijn gemaakt.

    Schadeaangifteformulier

    Het is aan te raden om direct na een verkeersongeval een schadeaangifteformulier in te vullen met de wederpartij. Het schadeaangifteformulier moet door beide partijen worden ondertekend. Het schadeaangifteformulier wordt, nadat het is ondertekend door beide partijen, aangemerkt als een onderhandse akte. Dat betekent dat daaruit het bewijs voortvloeit dat de schade is ontstaan zoals beschreven staat op het schadeaangifteformulier. Met het schadeaangifteformulier kunnen we de toedracht van het ongeval en de schuldvraag aantonen. Dit is alles bepalend voor de aansprakelijkheid. Het is belangrijk om het schadeaangifteformulier ter plaatse in te vullen, omdat u daarmee voorkomt dat in een later stadium onenigheid ontstaat over de toedracht van het ongeval en de schuldvraag.

    Informeer de (huis)arts

    Daarnaast is het belangrijk om zo spoedig mogelijk een arts te raadplegen. Dit om aan te tonen dat de klachten gerelateerd zijn aan het ongeval. Neem daarna zo spoedig mogelijk contact met ons op zodat wij kunnen beoordelen of u juridisch gezien een kansrijke zaak hebt.

    Wat moet u als werknemer doen na een bedrijfsongeval?

    Heeft u een bedrijfsongeval gehad en heeft u daarbij letselschade opgelopen? Het is dan belangrijk dat u zo snel mogelijk contact met ons opneemt voor juridische hulp. Wij gaan dan voor u aan de slag om een passende letselschadevergoeding te claimen. Wij regelen de aansprakelijkstelling, bepalen wat de hoogst mogelijke schadevergoeding is, dienen de schadeclaim in bij de verzekeraar van uw werkgever en zorgen voor alle administratieve taken. Wij ontzorgen u volledig, zodat u zich kunt richten op het herstel.

    Vertel uw verhaal aan ons, dan gaan wij voor u aan de slag om de hoogst mogelijk schadevergoeding te claimen.

    Wat valt onder een vergoeding voor letselschade?

    Een letselschadevergoeding kan bestaan uit materiële schade en immateriële schade. Materiële schade kan in geld worden uitgedrukt. Immateriële schade kan daarentegen niet uitgedrukt worden in geld, omdat het gaat om schade dat is veroorzaakt door verdriet, pijn en het verlies aan levensvreugde na een ongeval. Immateriële schade wordt ook wel smartengeld genoemd. De juristen en letselschade experts van Letselschade.nl helpen slachtoffers van letselschade bij het claimen van een schadevergoeding op de aansprakelijke partij. Schakel gratis onze juristen in.

    Wat valt onder letselschade?

    Onder letselschade vallen alle kosten die ontstaan door een ongeval waar u letsel aan hebt overgehouden. Het kan gaan om lichamelijk letsel en psychisch letsel (als dit met elkaar gepaard gaat). Bij lichamelijk letsel kunt u denken aan kneuzingen, littekens, botbreuken, open wonden, blauwe plekken, hersenletsel en amputatie. Bij psychisch letsel kunt u denken aan een angstklachten om weer deel te nemen aan het verkeer.

    Welke kosten komen voor vergoeding in aanmerking bij letselschade?

    Wanneer u letselschade hebt opgelopen als gevolg van een verkeersongeval, een bedrijfsongeval of een hondenbeet komen verschillende kosten voor vergoeding in aanmerking. Onze ervaren letselschadejuristen en NIVRE Register-Experts weten exact waar u recht op hebt en weten dan ook precies welke kosten voor vergoeding in aanmerking komen.

    De kosten die voor vergoeding in aanmerking komen noemen wij schadeposten. Bij schadeposten kunt u denken aan medische kosten, reiskosten, kosten voor huishoudelijke hulp, maar ook misgelopen inkomsten. Hoe groot of klein de schadeposten ook zijn, wij nemen alles mee in onze schadeberekening en dienen het in bij de aansprakelijke wederpartij. We houden daarbij niet alleen rekening met de gemaakte kosten, maar ook met de te verwachten kosten. Bel met ons intaketeam of vul het contactformulier in en krijg vrijblijvend advies over een letselschadevergoeding van uw schadeposten.

    Wat zijn de kosten van juridische hulp bij verkeersongeval?

    De juristen van Letselschade.nl kunnen u kosteloos bijstaan als u betrokken bent geweest bij een verkeersongeval waarbij het ongeval te wijten valt aan de wederpartij. Het is belangrijk dat u na een ongeval bewijs verzamelt over de toedracht van het verkeersongeval en de schuldvraag.

    Na een verkeersongeval is het belangrijk om een schadeaangifteformulier te ondertekenen met de wederpartij. Daarmee voorkomt u dat later discussie ontstaat over de toedracht van het ongeval en de schuldvraag. Mocht het echt niet mogelijk zijn om een schadeaangifteformulier ter plekke in te vullen, omdat bijvoorbeeld één van de partijen met een ambulance is meegenomen naar het ziekenhuis, dan is een getuigenverklaring ook voldoende. De voorkeur bij getuigenverklaringen gaat uit naar een onafhankelijke getuige. De toedracht kan verder ook worden bewezen middels een politierapport. De politie moet dan echter wel ter plaatse zijn gekomen. Samengevat kan de toedracht van het verkeersongeval en de schuldvraag worden aangetoond middels een schadeaangifteformulier, een getuigenverklaring of een politierapport.

    Daarnaast kunnen we u kosteloos bijstaan als u een schadeverzekering voor inzittende (SVI) of een schadeverzekering voor opzittende (SVO) hebt. In dat geval hoeft u de toedracht van het verkeersongeval en de schuldvraag niet te bewijzen.

    Welke schade kunt u claimen na een letselschade-ongeval?

    Als compensatie van uw geleden schade bij een aanrijding als automobilist, voetganger of fietser kan u de tegenpartij aansprakelijk stellen voor uw letselschade en een letselschadevergoeding claimen. Letselschadevergoedingen bevatten vaak naast een materiële vergoeding, zoals schade aan uw vervoersmiddel als gevolg van de aanrijding, ook een vergoeding voor immateriële schade zoals leed, pijn en gederfde levensvreugde. Deze vergoeding wordt smartengeld genoemd. Hieronder staan voorbeelden van materiële schade en immateriële schade.

    Materiële schadevergoeding

    Materiële schade is alle schade die in geld waardeerbaar is, zoals:

    • inkomensschade
    • ziekenhuiskosten
    • kosten van medische behandelingen
    • kosten van revalidatie
    • reiskosten
    • telefoonkosten en portokosten
    • (buiten)gerechtelijke kosten van een rechtszaak

    Immateriële schadevergoeding

    De letselschadevergoeding voor immateriële schade wordt smartengeld genoemd. Onder immateriële schade valt alle schade welke niet concreet op geld waardeerbaar is, zoals:

    • leed
    • pijn
    • gederfde levensvreugde
    Welke schadeposten zijn er bij letselschade?

    Mocht u letselschade hebben opgelopen door het toedoen van iemand anders, dan zijn er een tal van schadeposten die voor vergoeding in aanmerking komen. Een voorbeeld van zo’n schadepost is het verlies van arbeidsvermogen. Als u als gevolg van een ongeval arbeidsongeschikt raakt, dan loopt u in sommige gevallen inkomsten mis omdat u niet kan werken. De aansprakelijke wederpartij dient deze kosten te dragen.

    Andere veelvoorkomende schadeposten zijn:

    • Medische kosten
    • Reiskosten
    • Huishoudelijke hulp
    • Zelfwerkzaamheid
    • Studievertraging
    • Aanpassingen aan de woning

    Er bestaan nog meer schadeposten waar de wederpartij aansprakelijk voor gehouden kan worden. De letselschadejuristen van Letselschade.nl brengen alle schadekosten voor u in kaart en dienen deze vervolgens in bij de aansprakelijke wederpartij.

    Welke schade wordt vergoed na een verkeersongeval?

    Als slachtoffer van een verkeersongeval hebt u recht op schadevergoeding wanneer u als gevolg van een verkeersongeval letsel hebt opgelopen. Als gevolg van het letsel dat u hebt opgelopen maakt u vaak veel kosten. Een belangenbehartiger kan helpen om de totale schade te verhalen op de aansprakelijke partij. Waar bestaat deze schade uit?

    Bij schade wordt onderscheid gemaakt in materiële schade en immateriële schade. Materiële schade kan uitgedrukt worden in geld. Zo moet u wellicht na het ongeval behandeld worden in het ziekenhuis. Deze kosten vallen in sommige gevallen onder uw verplichte eigen risico. Daarnaast kan het zijn dat u door het letsel niet meer kunt werken, waardoor u inkomsten misloopt. Ook dit zijn voorbeelden van materiële schadeposten.

    Daarnaast kunt u als gevolg van een verkeersongeval ook immateriële schade oplopen. Immateriële schade kan niet uitgedrukt worden in geld. Immateriële schade is de schade die u lijdt als gevolg van verdriet, pijn en verlies aan levensvreugde na een verkeersongeval. Als slachtoffer van een verkeersongeval hebt u recht op smartengeld voor de geleden immateriële schade. De aansprakelijke wederpartij dient zowel de materiële schade als de immateriële schade te vergoeden.

    Welke verzekeringen spelen een rol bij letselschade?

    Bij verkeersongevallen is de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) van kracht. Deze wet bepaalt dat alle motorvoertuigen een verplichte verzekering moeten afsluiten als zij deelnemen aan het verkeer. Mocht u betrokken zijn geraakt bij een verkeersongeval door het toedoen van een ander en hebt u door het ongeval letselschade opgelopen, dan is het dus de WA-verzekeraar van de tegenpartij die uw schade dient te vergoeden.

    Mocht u letselschade hebben opgelopen als gevolg van een eenzijdig verkeersongeval, dan wordt de schade niet vergoed door de WA-verzekeraar. In dat geval zult u een schadeverzekering inzittenden (SVI) moeten hebben afgesloten om uw eigen schade vergoed te krijgen. Zowel bij het claimen van een schadevergoeding via de WA-verzekering of via de SVI-verzekering kunnen wij in de meeste gevallen u kosteloos bijstaan. Neem contact met een van onze letselschadejuristen op en wij beoordelen direct of u juridisch gezien een kansrijke zaak hebt.

    Wie betaalt de hulp van een belangenbehartiger?

    De aansprakelijke wederpartij is op grond van de wet verplicht om de kosten voor het verlenen van juridische bijstand te betalen. De letselschadejurist van Letselschade.nl dient de nota in bij de aansprakelijke wederpartij, waardoor wij kosteloos voor u aan de slag kunnen.

    Let op dat sommige letselschade advocaten vragen om een bepaald percentage van uw schadevergoeding af te dragen. Dit honorarium kan nadelig zijn voor een letselschadeslachtoffer, omdat het percentage achteraf wordt verrekend met de uiteindelijke schadevergoeding. Bij ons is het inschakelen van een belangenbehartiger geheel kosteloos voor het slachtoffer.

    Wie betaalt de kosten van uw bedrijfsongeval?

    Bij een bedrijfsongeval kunt u als werknemer flinke letselschade oplopen. Wanneer uw werkgever aansprakelijk is voor het bedrijfsongeval, is het aan de werkgever om de onkosten die u door het bedrijfsongeval hebt opgelopen te betalen. Dit geldt dan voor zowel grote als kleine bedragen.

    Een werkgever is hier vrijwel altijd voor verzekerd. Het uitbetalen van de schadevergoeding brengt in dit geval geen extra kosten voor uw werkgever met zich mee.

    Voorbeelden van kosten zijn:

    • Inkomen wat u misloopt
    • Vergoeding van huishoudelijke hulp
    • Reiskosten naar ziekenhuis (parkeergeld, taxi etc.)
    • Kosten voor juridische hulp die u inschakelt
    • Aanpassingen in uw huis of auto

    Wij claimen voor u graag alle onkosten die u heeft door uw bedrijfsongeval. Vertel uw verhaal en wij laten u direct weten waar u recht op heeft.

    Wie betaalt een letselschade advocaat?

    Zowel de kosten voor het verlenen van juridische bijstand door een letselschade advocaat of een letselschadejurist wordt betaald door de aansprakelijke wederpartij. Zij zijn op grond van artikel 6:96 van het Burgerlijk Wetboek gehouden om de kosten voor juridische bijstand te betalen. Het verschil is dat sommige letselschade advocaten vaak een bepaald percentage vragen van de schadevergoeding. Onze letselschadejuristen gaan daarentegen geheel kosteloos voor u aan de slag, vraag hier om gratis advies. Wij sturen u geen factuur en wij houden ook geen percentage in van de uitgekeerde schadevergoeding.

    Wie betaalt het eigen risico bij een bedrijfsongeval?

    Het eigen risico van uw ziektekostenverzekering is het eerste wat u moet betalen wanneer u medische hulp nodig hebt na het bedrijfsongeval. Afhankelijk van uw letselschade kunnen de medische kosten binnen het eigen risico blijven of veel hoger uitvallen dan alleen het eigen risico. Wanneer uw werkgever aansprakelijk is voor het bedrijfsongeval betekent dat dat uw werkgever ook de (medische) kosten voor uw letselschade moet betalen. Dit geldt dan ook voor uw eigen risico (ook wanneer het alleen om uw eigen risico gaat), want dit zijn ook kosten die u hebt naar aanleiding van het bedrijfsongeval.

    Wij claimen voor u een maximale letselschadevergoeding, zodat de (medische) onkosten die u door het bedrijfsongeval hebt. Vertel uw verhaal en ontvang een indicatie.

    Wie betaalt uw letselschadevergoeding?

    De meest ideale situatie is wanneer de aansprakelijke partij de letselschadevergoeding betaalt. Hij of zij heeft u immers schade toegebracht. Hierbij kunt u denken aan de partij die u heeft aangereden of uw werkgever die zijn zorgplicht niet is nagekomen, waardoor u letselschade hebt opgelopen. Beide partijen zijn in principe voor dergelijke ongevallen verzekerd en het geld wordt dan ook door diens verzekeraar uitgekeerd.

    Vooral bij verkeersongevallen kan het ook zo zijn dat er geen aansprakelijke partij is, omdat er bijvoorbeeld sprake is van een eenzijdig ongeval of de wederpartij onbekend is gebleven. In dergelijke gevallen kunnen wij soms ook een letselschadevergoeding claimen bij uw eigen verzekeraar, indien u daarvoor verzekerd bent. Hierbij kunt u denken aan een schadeverzekering inzittenden (SVI) of een schadeverzekering opzittenden (SVO). Ga dus altijd goed na, waar u precies voor verzekerd bent. Schakel gratis onze juristen in voor direct advies over letselschadevergoedingen.

    Wordt naast het persoonlijk letsel ook schade aan uw fiets vergoed?

    Als u door het toedoen van een ander betrokken bent geraakt bij een fietsongeval en uw fiets moet gerepareerd worden, dan moet de aansprakelijke wederpartij de reparatiekosten vergoeden. Dit valt namelijk onder de materiële schade. Deze schade valt uit te drukken in geld. LetselSchade.nl en haar juristen kunnen helpen bij het claimen van een schadevergoeding op de aansprakelijke partij.

    Wie is aansprakelijk bij verkeersongeval tussen twee fietsers?

    Als u tijdens het fietsen letselschade heeft opgelopen door het toedoen van een andere fietser, dan kunt u een schadevergoeding verhalen via de particuliere aansprakelijkheidsverzekeraar (AVP) van de schuldige partij. De wederpartij moet in dat geval schuldig zijn aan het ongeval en hij of zij moet een AVP hebben afgesloten.

    De bewijslast ligt bij degene die de schadevergoeding eist. Als eisende partij moet u dus kunnen aantonen dat een ander schuld heeft aan het ongeval. Dit kan middels een getuigenverklaring of een proces-verbaal. Wees er wel van bewust dat het afsluiten van een AVP niet verplicht is. Het is zeker aan te raden om een AVP af te sluiten. Wanneer er schade bij een ander ontstaat door uw toedoen, dan kan de ander, wanneer u geen AVP verzekering hebt afgesloten, u persoonlijk aansprakelijk stellen voor de opgelopen schade.

    De letselschadejuristen van LetselSchade.nl kunnen helpen bij het aansprakelijk stellen van de persoon die verantwoordelijk is voor het fietsongeval.

    Heeft u recht op schadevergoeding na een verkeersongeval?

    U hebt als slachtoffer van een verkeersongeval recht op schadevergoeding wanneer u als gevolg van het ongeval letsel hebt opgelopen dat is veroorzaakt door het toedoen van een ander. De aansprakelijke wederpartij moet in dat geval alle kosten vergoeden die voortkomen uit een verkeersongeval. Daarbij kunt u denken aan de kosten voor het repareren van uw auto of aan de kosten voor fysiotherapie die buiten uw zorgverzekering vallen.

    Daarnaast is een onderdeel van uw totale schadevergoeding ook een bedrag aan smartengeld. Dat bedrag wordt uitgekeerd, omdat een ongeval zorgt voor veel emotioneel leed, zoals pijn en verdriet. De juristen van Letselschade.nl helpen u kosteloos bij het verhalen van de maximale schadevergoeding.

    Wij helpen u verder.

    Vragen naar aanleiding van een ongeval? Neem telefonisch contact op of laat een bericht achter. Onze letselschade jurist vertelt direct waar u aan toe bent.

      Contact

      U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.

      Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

        Persoonlijke gegevens

        Wat is er gebeurd?

        Je selecteerde 'Medische fout'. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

        1. Heb je al een klacht ingediend bij de klachtencommissie van de desbetreffende zorginstelling? Ja/nee

        2. Is die klacht gegrond verklaard? Ja/nee

        3. Is de medische fout minder dan 5 jaar geleden gemaakt? Ja/nee

        4. Ben je bereid om een medisch haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren? Ja/nee

        Alle vragen met JA beantwoord

        Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

        1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

        Helaas kunnen wij je niet helpen omdat we geen gegronde klacht hebben. Je aanvraag zal dan ook niet in behandeling worden genomen.

        Je selecteerde 'geweld’. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

        1. Is het letsel ontstaan door een geweldsincident tijdens werktijd? Ja/nee

        2. Valt het incident te wijten aan de werkgever? (optioneel) Ja/nee

        3. Kun je het ongeval aantonen? (optioneel) Ja/nee

        Alle vragen met JA beantwoord

        Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

        1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

        Helaas kunnen wij je niet helpen. Wij verwijzen je in dit geval graag door naar het Schadefonds voor Geweldsmisdrijven.

        Je hebt aangegeven psychisch letsel te hebben opgelopen als gevolg van een ongeval. De volgende vraag is daarvoor van belang:

        1. Heb je naast psychisch letsel, ook lichamelijk letsel opgelopen? Ja/nee

        Jouw antwoord is JA

        Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

        Jouw antwoord is NEE

        Helaas kunnen wij je niet helpen, omdat wij niet gespecialiseerd zijn in het behandelen van enkel psychisch letsel. Jouw aanvraag wordt dan ook niet in behandeling genomen.

        Call Now Button