
Typen belangenbehartigers
Er zijn diverse typen belangenbehartigers zoals letselschade advocaten, schadebehandelaars van rechtsbijstandsverzekeraars, letselschadekantoren, juristen en slachtofferorganisaties zoals het Schadefonds Geweldsmisdrijven.
Het is belangrijk dat je een belangenbehartiger inschakelt die voor jou kosteloos aan de slag gaat. In de wet is namelijk bepaald dat slachtoffers hulp van een letselschade specialist mogen inschakelen bij het verhalen van de letselschade. De rechtsbijstand is voor het slachtoffer kosteloos. De partij die schuld heeft moet ook de (redelijke) kosten voor een belangenbehartiger betalen. Een afgesloten rechtsbijstandverzekering is dus niet noodzakelijk als je slachtoffer bent van een letselongeval.
Voor slachtoffers is niet altijd duidelijk wat het verschil is tussen een letselschade advocaat of een letselschade jurist. Dat snappen wij maar al te goed. Daarom leggen wij het verschil tussen deze twee experts in letselschade hieronder uit.
De beste belangenbehartiger voor jouw letselschade
Bij het claimen van letselschade doe je er goed aan om vooraf te informeren of de belangenbehartiger gespecialiseerd is in letselschade. Er zijn advocaten die het vak letselschade erbij doen. Dit gaat vaak ten koste van de kwaliteit van de dienstverlening.
Over het algemeen is het schaderegelingstraject een lastig en langdurig proces waarbij ingewikkelde discussies gevoerd worden met de verzekeraar. Een ervaren letselschade expert word je aangeraden. Een letselschade jurist en letselschade advocaat kunnen allebei een schadevergoeding voor jouw letselschade regelen en zullen alleen jouw belangen behartigen.


Kosten letselschade advocaat vs letselschade expert
Wist je dat je voor het inschakelen van een letselschade advocaat kosten betaalt? De kosten voor juridische rechtshulp worden na afloop van de zaak in mindering gebracht op jouw schadevergoeding. Ook bij het inschakelen van een medisch specialist kunnen er kosten worden gemaakt die aan jou worden doorberekend.
Daarentegen kan een letselschade expert kosteloos voor jou aan de slag. Het enige verschil tussen een letselschade jurist en letselschadeadvocaat is dat een advocaat bij schadevergoedingen van meer dan vijfentwintigduizend euro mag procederen. In veel gevallen is een procedure helemaal niet nodig.
Er zijn gelukkig tal van wettelijke bepalingen die de rechten van letselschadeslachtoffers beschermen. Vaak is ook duidelijk wie er aansprakelijk is voor het ongeval. In meer dan 95% van de zaken die wij behandelen, schikken wij met de aansprakelijke verzekeraar. Hiermee wordt bedoeld dat de tussenkomst van een rechter niet nodig is.
En in de andere 5% van de zaken die door LetselSchade.nl worden behandeld? Mochten we er niet uitkomen met de aansprakelijke tegenpartij, dan schakelen wij alsnog een letselschade advocaat in! Deze kosten verhalen wij nooit op het slachtoffer. Wij sturen dus geen facturen naar onze cliënten. De wederpartij betaalt dan ook de kosten voor de letselschade advocaat.
No cure no pay bij letselschade
Tot voor kort was er ook een verschil op het gebied van vergoeding op basis van ‘No cure No pay‘. Letselschade advocaten mogen sinds 1 januari 2014 onder voorwaarden hun cliënten bijstaan op basis van een no cure no pay-constructie.
Dat houdt in dat een letselschade advocaat weliswaar tegen een lager uurtarief zijn diensten aanbiedt, maar dat het slachtoffer naderhand een vooraf afgesproken percentage (10% - 30%) betaalt als de zaak tot een goed einde wordt gebracht. Daarentegen is de rechtshulp van een letselschade jurist voor jou kosteloos.
Belangenbehartiger inschakelen
Heb je een ongeval meegemaakt en is een ander verantwoordelijk voor jouw letselschade? Meld je dan zo snel mogelijk aan bij de specialist van LetselSchade.nl en hoor direct of wij je kosteloos kunnen bijstaan.

Onze aanpak

Ontvang een gratis indicatie

Jouw specialist bepaalt de aansprakelijkheid

Voorschot van de schadeclaim bepalen

Indienen definitieve claim + nazorg
Hulp nodig bij keuze maken?
Heb je hulp nodig bij het maken van de beste keuze omdat een schadevergoeding de enige uitweg is? Vraag onze experts om een gefundeerd advies en hoor direct wie jou kosteloos kan bijstaan. Hiermee voorkom je onaangename verassingen en ben je verzekerd van een professionele behandelaar.
Bel gratis 0880 112 130Whatsapp ons: 06-159 559 48Meld jouw schade online
Veelgestelde vragen
In de meeste gevallen is bij een kop-staartbotsing de achteroprijder aansprakelijk. Er wordt vanuit gegaan dat de achteroprijder namelijk niet voldoende afstand heeft bewaard of onvoldoende oplettend is geweest. Hier bestaan echter uitzonderingen op. Vraag onze letselschadejuristen wie in jouw geval aansprakelijk is, want er kunnen verkeerssituaties voordoen waarbij de achteroprijder niet aansprakelijk is voor de schade na het ongeval:
- Er kunnen verkeerssituaties voordoen waarbij de voorste automobilist plotseling abrupt gaat remmen, waardoor de achteroprijder geen kant op kan en noodgedwongen tegen de voorligger aan botst. In dat geval is de achteroprijder niet aansprakelijk.
- Daarnaast kan het zijn dat de voorste auto de achteroprijder afsnijdt. In dat geval wordt het ongeval niet veroorzaakt, omdat de achteroprijder onvoldoende afstand heeft gehouden. Ook in dit geval zal de achteroprijder niet aansprakelijk zijn voor het letsel van de voorste automobilist.
Wie in welke verkeerssituatie aansprakelijk is voor een ongeval is altijd afhankelijk van de omstandigheden van het geval. Als je contact opneemt met een van onze letselschadejuristen dan kunnen wij direct voor je nagaan of je juridisch gezien een haalbare zaak hebt.
Je hebt recht op een schadevergoeding voor alle schade die je hebt geleden als gevolg van een ongeval. De schade kan zowel materieel als immaterieel zijn.
Bij materiële schade moet je denken aan schade dat in geld uitgedrukt kan worden, zoals:
- kosten voor huishoudelijk hulp
- medische kosten
- verlies aan verdienvermogen
- kosten voor het aanpassen van de woning.
Bij immateriële schade moet je denken aan schade dat niet uitgedrukt kan worden in geld, daarbij kan je denken aan:
- Verminderde levensvreugde
- Verdriet
- Pijn
Immateriële schade wordt ook wel smartengeld genoemd. Het smartengeld is een onderdeel van je totale schadevergoeding bij letselschade. De juristen van Letselschade.nl zorgen ervoor dat alle schadecomponenten worden meegenomen bij het berekenen van de letselschadevergoeding zodat je krijgt waar je recht op hebt als je letselschade hebt opgelopen.
Je kan het beste zo spoedig mogelijk een belangenbehartiger inschakelen. De belangenbehartiger stelt namelijk direct vast of de tegenpartij aansprakelijk is. Mocht de belangenbehartiger vragen om meer bewijs te vergaren om de aansprakelijkheid van de wederpartij te kunnen bewijzen, dan is dat in een vroeg stadium nog mogelijk.
Als er enige tijd is verstreken na het ongeval dan is het krijgen van bewijs vaak niet eenvoudig en bovendien kan het zijn dat je vordering dan verjaart. Op grond van de WAM heb je namelijk drie jaar de tijd om schadevergoeding te claimen via de WAM-verzekering. Vraag onze experts naar de mogelijkheden voor een schadevergoeding van de geleden letselschade.
Hoe lang een letselschadezaak duurt is afhankelijk van de omstandigheden. Hoe complexer een zaak is, hoe langer een letselschadezaak duurt. Wanneer een letselschadeslachtoffer ernstig letsel heeft opgelopen en een lang behandeltraject moet ondergaan, dan zal een letselschadezaak logischerwijs ook langer duren dan een zaak waarbij het letsel bestaat uit een aantal schaafwonden en kneuzingen.
Hoe lang een letselschadezaak duurt is verder ook afhankelijk van de vraag of de aansprakelijkheid wordt erkend, hoe snel de partijen over en weer op elkaar reageren en of een regeling wordt bereikt waar het slachtoffer tevreden mee is. Onze letselschadejuristen zorgen voor een voortvarende start van de letselschadezaak, neem vrijblijvend contact op.
Als een vriend(in) of familielid letsel heeft opgelopen en nog in het ziekenhuis ligt, dan adviseren wij om zo spoedig mogelijk contact met de juristen van Letselschade.nl op te nemen. Wij beoordelen of er op juridisch vlak sprake is van een zaak. De kosten lopen na een verkeersongeval namelijk flink op.
Wellicht loopt de naaste inkomsten mis, omdat hij of zij niet kan werken. Mocht het een kansrijke zaak zijn, dan zal de belangenbehartiger ook direct een voorschot aanvragen bij de aansprakelijke wederpartij om de eerste gemaakte kosten te dekken. Je belangenbehartiger neemt de rompslomp uit handen, zodat vriend, vriendin en/of familielid zich volledig kan focussen op zijn of haar herstel.
De aansprakelijke wederpartij is op grond van de wet verplicht om de kosten voor het verlenen van juridische bijstand te betalen. De letselschadejurist van Letselschade.nl dient dient de nota in bij de aansprakelijke wederpartij, waardoor wij kosteloos voor je aan de slag kunnen.
Let op dat sommige letselschade advocaten vragen om een bepaald percentage van je schadevergoeding af te dragen. Dit honorarium kan nadelig zijn voor een letselschadeslachtoffer, omdat het percentage achteraf wordt verrekend met de uiteindelijke schadevergoeding. Bij ons is het inschakelen van een belangenbehartiger geheel kosteloos voor het slachtoffer.
Als je betrokken bent geweest bij een ongeval en je hebt letselschade opgelopen door het toedoen van een ander, dan heb je mogelijk recht op een schadevergoeding. Wij kunnen ons voorstellen dat het voor een letselschadeslachtoffer prettig is om vooraf te weten wat je kan verwachten gedurende dit traject. Vandaar dat wij de belangrijkste stappen voor je op een rij hebben gezet:
1. Neem contact op met letselschade.nl voor gratis advies. Wij beoordelen of jouw zaak op juridisch vlak, kansrijk is.
2. Wanneer gewenst, helpt Letselschade.nl jouw bij het inschakelen van een belangenbehartiger.
3. Jouw belangenbehartiger verzamelt juridisch en medisch bewijs.
4. Jouw belangenbehartiger stelt vast of de tegenpartij aansprakelijk is.
5. Jouw belangenbehartiger stelt de tegenpartij aansprakelijk voor de opgelopen schade en vraagt een voorschot op jouw letselschadevergoeding aan.
6. De tegenpartij moet de aansprakelijkheid (gedeeltelijk) erkennen.
7. Jouw belangenbehartiger inventariseert de nog te lijden schade.
8. Jouw belangenbehartiger en de tegenpartij stellen de medische eindtoestand vast.
9. De definitieve schade kan worden berekend.
10. In een vaststellingsovereenkomst wordt jouw definitieve schade vastgelegd en de zaak afgewikkeld.
Als je als inzittende letselschade hebt opgelopen na een verkeersongeval, dan kan je bijna altijd één van de partijen aansprakelijk stellen voor je schade. Aangezien jij volledig buiten je schuld om betrokken bent geraakt bij een verkeersongeval, word je ook wel schuldloze derde genoemd. Onze letselschadejuristen behartigen de belangen van schuldloze derden en zorgen ervoor dat de schade wordt verhaald op de regelend verzekeraar.
Schuldloze derde en regelend verzekeraar
Als schuldloze derde kan jij bepalen wie je aansprakelijk gaat stellen voor de schade die je hebt opgelopen. Je kan de wederpartij aansprakelijk stellen, maar je kan ook de bestuurder aansprakelijk stellen van de auto waar je in zat. De gekozen partij wordt ook wel de regelend verzekeraar genoemd. De regelend verzekeraar dient jouw schade te vergoeden, ongeacht de vraag wie nu daadwerkelijk aansprakelijk is geweest voor het verkeersongeval. De regelend verzekeraar zal het bedrag aan schadevergoeding achteraf claimen bij de aansprakelijke partij.
Voordeel schuldloze derde
Het voordeel is dat je als schuldloze derde niet de hele procedure hoeft af te wachten. Verzekeraars kunnen namelijk oneindig lang met elkaar discussiëren over de vraag wie aansprakelijk is voor het ongeval. Als schuldloze derde mag je geen slachtoffer worden van de oneindige discussie tussen de verzekeraars en om deze reden moet de aangesproken partij binnen korte tijd je schade vergoeden.
Meer veelgestelde vragen