Wie is aansprakelijk voor het betalen van de letselschadevergoeding bij een ongeval met scooter?

Alle motorvoertuigen zijn in Nederland verplicht om WA-verzekerd te zijn. Uit onderzoek van verzekeraar Centraal Beheer blijken veel bromfietsen in Nederland onverzekerd te zijn. De veroorzaker van een ongeval is wettelijk aansprakelijk voor de schade, ook wanneer diegene onverzekerd is. In deze blog vertellen we over het belang van een WA verzekering en wat u moet doen als u een ongeval heeft gehad met een (onverzekerde) scooter.

Aantal ongelukken en slachtoffers met letselschade in het verkeer flink toegenomen

De afgelopen jaren zijn het aantal verkeersongelukken afgenomen. De reden hiervan is simpel: door de corona maatregelen waren er minder verkeersgebruikers op de weg. Op 25 januari werden de eerste corona versoepelingen bekend gemaakt. Door de versoepelingen zijn het aantal letselschadeslachtoffers in het verkeer ook weer toegenomen. Lees hier verder.

Snorfietsers van het fietspad? Zo pakken grote steden het aan.

Amsterdam nam vorig jaar het voortouw om snorfietsers te weren van fietspaden. Gemeente Den Haag biedt een financiële regeling om vervuilende snor- en motorfietsers te slopen. Rotterdam onderzoekt of een nieuw snorfietsbeleid haalbaar is. Nu volgt Utrecht. Volgens de eerste verkeersanalyse uit de hoofdstad blijkt dat niet alleen het aantal ongevallen met een snorfiets afneemt, ook lokale fiets- en bromfietshandelaren zien deze verkeersregel wel zitten. Lees het hier. Snorfietser rijden straks in grote delen van Utrecht niet meer op het fietspad, maar net als het overig gemotoriseerd verkeer, op de rijbaan. In Amsterdam geldt deze verkeersregel al langer. De eerste verkeersevaluatie uit de hoofdstad is voor het Utrechts college aanleiding om dit snorfietsbeleid te volgen. Als het aan coalitiepartijen GroenLinks en D66 ligt gaan, in navolging van de motorfietsers, ook de snorfietsers (te herkennen aan een blauw kenteken en maximumsnelheid van 25 km/u) zo snel als mogelijk van het fietspad af. De verwachting is dat deze nieuwe verkeersregel voor de zomer van 2021 van kracht wordt.

Art. 185 Wegenverkeerswet en (bijzondere) motorrijtuigen, hoe zit dat?

Artikel 185 Wegenverkeerswet houdt in dat de eigenaar van het motorrijtuig bij een ongeval met een niet-motorrijtuig aansprakelijk kan worden gehouden. Daarmee wordt ook bepaald dat de eigenaar van het motorrijtuig de schade bij het verkeersongeval moet vergoeden, tenzij het heel aannemelijk is dat er sprake is van overmacht. Wanneer de persoon van het ongemotoriseerde voertuig zelf schuldig is aan het verkeersongeval ontstaat er vaak een discussie over welke schade er vergoed moet worden door de eigenaar van het motorrijtuig.