Jonge fietsers in het verkeer

Vooral jonge kinderen lopen een grotere kans op een fietsongeluk. Zij nemen meer risico’s en kunnen de eventuele gevolgen hiervan minder goed overzien. Lees hier meer over de oorzaak en de gevolgen.

Letselschade opgelopen na een aanrijding op fiets

Dat kans op een aanrijding op de fiets groot is, dat zal u vast niet verbazen. Twee derde van alle verkeersslachtoffers zijn fietser. Door de vele verschillende soorten fietsen die op de markt verschijnen, verwacht VeilgiheidNL dat het aantal fietsongevallen in de aankomende jaren zal toenemen. Als u wordt aangereden op de fiets, heeft u mogelijk recht op een schadevergoeding voor uw opgelopen letsel. In deze blog leggen wij uit wat u moet doen bij een aanrijding met de fiets.

Letselschade als wielrenner: doe er iets aan!

Heeft u letselschade opgelopen tijdens het wielrennen? Komt u in botsing met een andere weggebruiker of komt u ten val door een slecht wegdek? In veel gevallen heeft u recht op letselschadevergoeding. In deze blog gaan we in op 4 situaties én leest u wat u moet doen om uw schadevergoeding te claimen bij de aansprakelijke tegenpartij.

Aantal ongelukken en slachtoffers met letselschade in het verkeer flink toegenomen

De afgelopen jaren zijn het aantal verkeersongelukken afgenomen. De reden hiervan is simpel: door de corona maatregelen waren er minder verkeersgebruikers op de weg. Op 25 januari werden de eerste corona versoepelingen bekend gemaakt. Door de versoepelingen zijn het aantal letselschadeslachtoffers in het verkeer ook weer toegenomen. Lees hier verder.

Aanrijding tussen fietser en voetganger, wie is aansprakelijk?

De kwetsbare fietser is (net zoals voetgangers) wettelijk beschermd in het verkeer. Lees hier hoe je moet handelen bij een fietsongeval. Voetgangers en fietsers zijn kwetsbaar in het verkeer. Daarom worden zij in het verkeersrecht extra beschermd wanneer er sprake is van een aanrijding met een motorvoertuig. Maar wie is er aansprakelijk in het geval van een aanrijding tussen twee fietsers of tussen een fietser en een voetganger? In zo’n geval gelden de gebruikelijke regels van het bewijsrecht: de eisende partij zal moeten bewijzen dat de tegenpartij aansprakelijk is voor de aanrijding. In de praktijk kan het gebeuren dat zowel jij als de tegenpartij schuld hebben aan de aanrijding.

Hoe bepaal je de waarde van een total-loss fiets na een aanrijding?

U bent als fietser betrokken geraakt bij een aanrijding. Hierdoor is schade ontstaan aan uw fiets of persoonlijke bezittingen. In sommige gevallen kan de schade worden hersteld door de fietsenmaker. Het kan natuurlijk ook gebeuren dat uw fiets dusdanig door de aanrijding is beschadigd dat deze niet meer kan worden gerepareerd. In dat geval wordt uw fiets waarschijnlijk total-loss verklaard. Nadat uw fiets total-loss is verklaard wordt het schadebedrag vastgesteld aan de hand van meerdere factoren, zoals het merk en het bouwjaar van uw fiets. De exacte hoogte van de schade moet worden bepaald door een schade-expert. In sommige gevallen is dit een fietsenmaker.

page 1 of 2