Terug naar overzicht
± 0 min

1 op 7 kinderen tussen 9 en 11 jaar heeft gehoorschade

14 procent van de kinderen tussen de 9 en 11 jaar heeft gehoorschade. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC onder Nederlandse kinderen. De gevolgen zijn vaak levenslang. Wat kunnen ouders doen?

In een grote, meerjarige studie naar ‘Generation R’, volgde het Erasmus zuiden kinderen van vroeg in hun moeders buik tot jongvolwassenheid. Bij iets meer dan 3.000 kinderen in de leeftijd van 9 tot 11 jaar zijn gehoortesten afgenomen. In totaal heeft 14 procent van deze groep een vorm van lawaaischade. Dit kan zowel gehoorverlies in de hoge tonen zijn, als een dip in het audiogram. Ruim 11 procent van de kinderen geeft zelf aan last te hebben van harde geluiden, vervorming van geluid of oorsuizen.

Drie keer hoger risico door muziekspelers
Uit de studie lijkt er een relatie te zijn met het gebruik van muziekspelers, zoals mp3-spelers. De onderzoekers kunnen niet bewijzen dat de kinderen gehoorschade hebben door gebruik van muziekspelers. Maar wel tonen zij aan dat kinderen die muziekspelers gebruiken drie keer hoger risico lopen op letsel aan hun gehoor.

Leestip!
Jongeren steeds vaker letselschade aan gehoor door harde muziek

Letsel heeft levenslange gevolgen
Gehoorschade heeft levenslange gevolgen. Op jonge leeftijd kan het kinderen belemmeren in hun ontwikkeling en dit kan bijvoorbeeld leiden tot minder goede prestaties op school. Gehoorverlies is vaak onomkeerbaar, vroege gehoorschade kan zich blijven opstapelen.

Leestip!
Leiden WK-geluiden tot letselschade aan het gehoor?

Tips voor ouders

  1. Zet de volumebegrenzer op de muziekspeler aan. Deze zorgt dat het geluid niet boven de 85 decibel uitkomt. Heeft u een muziekspeler waar deze niet op zit? Beperk het volume tot twee derde van de volumebalk.
  2. Zorg voor een goede koptelefoon of oortjes. Een afsluitende koptelefoon die over de oren valt is het beste. Zo zitten deze minder dicht op het trommelvlies. Ook wordt het omgevingsgeluid afgesloten, waardoor je het volume minder hoog hoeft te zetten om de muziek goed te kunnen horen.
  3. Maak afspraken over hoe lang een kind muziek mag luisteren of mag gamen met een koptelefoon op. Een richtlijn hierbij is maximaal 30 minuten achter elkaar.
  4. Doe regelmatig een gehoortest, bijvoorbeeld de gratis online kinderhoortest op kinderhoortest.nl

Leestip!
11 miljard jongeren lopen risico op letselschade aan het gehoor

Bron: Veiligheid.nl / Medical Facts

Gratis hulp en advies
Wij beantwoorden graag uw vragen over letselschade aan het gehoor of het inschakelen van een letselschadebureau. Bel onze helpdesk gratis op 0800–0112. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar. Buiten openingstijden kan u uw schade melden via het contactformulier. Wij nemen dan binnen 1 werkdag contact met u op.